Eftersom Ninja ännu inte fanns på den nordiska marknaden blev det i stället Cosori som blev kända här för airfryers med dubbla korgar. Ninja gjorde dock entré förra året och kontrade snabbt med en modell med korgarna på höjden i stället för bredden. En bra idé för att spara utrymme, men konstruktionen var bristfällig. Nu slår Cosori tillbaka med sin variant på samma tema och de har inte krånglat till det på samma sätt, vilket kan vara ett framgångskoncept.
Konstruktion och skötsel
Ninja skulle vara fiffiga och försökte sätta värmeelement och fläkt bakom lådorna för att spara plats på höjden. Men det blev bara ineffektivt. Cosori håller sig till beprövade konstruktioner och har mer eller mindre bara satt två airfryers ovanpå varandra. Den lite mindre övre korgen har ett värmeelement och fläkt upptill, och det har den större nedre också. Men den har även deras så kallade Dual Blaze-teknik, vilket innebär undervärme.
Båda korgarna är gjorda i nonstick-material och har löstagbara crispplattor i botten. Allting går bra att köra i diskmaskinen, vilket även inkluderar gallret som gör att man kan laga mat i två våningar i korgen. Värmeelementen och fläktarna sitter exponerade. Det innebär å ena sidan att det är lätt att komma åt att göra rent dem, men å andra sidan gör avsaknaden av stänkskydd att de snabbare blir smutsiga.
Hantering
Turbo Tower Pro har en vinklad touchpanel, vilket är en bra kompromiss mellan att ha den på fram- eller ovansidan. På framsidan hade den tagit för mycket plats, och ovanpå blir den svårläst och hindrar att man ställer saker på airfryern. Inte för att man ska det, men det gör man ju ändå. Knapparna är logiska så man behöver inte tveka över vad man ska trycka på.
För en gångs skull är inte snabbprogrammen olika sorters livsmedel, vilket brukar vara mer eller mindre oanvändbart, utan tillagningsmetoder. Man kan välja mellan Airfry, Roast, Bake, Grill, Reheat, Dry och Proof. Att temperaturen går ner så långt att man kan jäsa bröd är trevligt, och att man kan köra i så många timmar att det även går att torka saker är ett stort plus.
Än bättre är att det för ovanlighetens skull finns en app. Inte för att det går så mycket snabbare att knappa in grader och tid på den, utan för att användarvänligheten blir bättre. Man kan se vad snabbprogrammen innebär och själv justera dem efter sina preferenser. Det finns tillagningsguider för olika livsmedel så att man slipper googla dem. Och när maten är klar plingar det i mobilen så att man inte måste sitta och lyssna efter signalen i köket.
Matlagning
Standardinställningen för airfry är 195 grader, snarare än de 180 grader vi oftast använder då det fungerar till väldigt många maträtter. Lyckligtvis var det lätt att ändra inställningen. Båda korgarna nådde 180 grader efter godtagbara 3 min 40 sekunder. Därefter började de dock pendla mellan 170 och 185 grader. Medeltemperaturen ligger ändå ganska nära vad vi var ute efter så matlagningen påverkas inte nämnvärt.
Oavsett vad vi lagade blev vi nämligen nöjda med resultatet. Med panerad fisk i ena korgen och pommes i den andra fick vi en krispig och god måltid. Man får faktiskt plats med short ribs och de fick precis den karamelliserade ytan vi var ute efter med BBQ-såsen. Både bacon och korv blev utmärkt tillagade efter fem minuter i airfryern. Det fanns inte heller något att klaga på med äggmuffins till frukost eller potatisgratäng till söndagsbiffen.
