Vi har nog alla tänkt någon gång att luften inomhus känts lite ofräsch och öppnat fönstren för att vädra ut hemmet. Men vad gör man om det är utomhusluften som är problemet? Antingen för att man bor nära en trafikerad väg, en fabrik som luktar när vinden ligger på, eller helt enkelt att luften är en enda dimma av pollen från träd, gräs och blommor. Jo, man skaffar sig en modern luftrenare.
Vi hade naturligtvis som krav att luftrenarna skulle vara smarta. Det vill säga att de är uppkopplade och kan styras med en app, även när man är utanför hemmet. I övrigt ville vi gärna att de skulle filtrera mer än bara partiklar i luften. Vi har även tittat på energiförbrukningen, samt driftkostnaden per år. Det vill säga inte bara vad filter kostar, utan hur ofta de måste bytas och om de kan bytas individuellt.
Luftrenarna är testade i en lägenhet som borde vara en utmaning för dem. Den ligger precis bredvid en genomfartsled i Stockholm så det borde vara gott om partiklar och gaser. I lägenheten bor även två långhåriga katter så det yr katthår i luften. Dessutom gjordes testet under pollensäsongen, så stundvis var luften utanför fönstren tjock av pollen.
Vilka föroreningar finns det?
PM 2,5 – Små inandningsbara partiklar på 0,1–2,5 mikrometers storlek. Än mindre, och farligare, är PM1 som är mindre än 1 mikrometer. PM10 är mindre än 10 mikrometer och anses minst farliga av partiklarna. Partikelfiltret tar bort saker som damm och pollen. Effektiviteten brukar ligga på 99,5 procent och uppåt.
TVOC – Lättflyktiga organiska föreningar. Består ofta av ofullständigt förbrända fossilbränslen, lösningsmedel och färg. Kommer ofta från trafik samt nya möbler, ommålningar eller byggnadsmaterial i nya hus.
Formaldehyd – En färglös gas som frigörs från träprodukter som plywood och nya möbler. Den kan även komma från färg, tapeter, lack och rengöringsmedel. Den är irriterande och är både allergi- och cancerframkallande.
Lukter – Inte direkt farligt, men kan vara irriterande om det är illaluktande. Där hjälper inte HEPA-filter utan luftrenaren måste ha ett kolfilter.
LUFTKVALITETSMÄTARE
Under testet har vi verifierat luftrenarnas mätvärden med två luftkvalitetsmätare.

AirThings View Plus
Storebror till AirThings Wave Plus. View Plus fungerar dessutom som en hub för de mindre AirThings-mätarna. Förutom partiklar (PM 2,5) och lättflyktiga organiska föreningar (TVOC) som många luftrenare mäter, mäter den luftfuktighet, vilket bara få mäter, samt koldioxid (CO2) och lufttryck som inga andra mäter. Mest unikt är dock att den mäter radon, vilket vi inte sett att någon annan produkt för hemmabruk gör. Dess uppenbara fördel jämfört med de mindre är att den har en skärm så att man slipper öppna appen för att kolla luftkvaliteten. Airthings View Plus är kungen av luftkvalitetsmätare, men då kostar den också därefter.
Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor
Är man intresserad av läget utomhus är det Netatmo Weather Station man ska ha Men för inomhusbruk är det Smart Indoor Air Quality Monitor som gäller, antingen för sig själv eller som ett komplement till väderstationen. Den övervakar temperatur, luftfuktighet, koldioxidhalt samt ljudnivå. Den kan dessutom ge handfasta råd om hur man förbättrar inomhusklimatet. Har man redan andra Netatmo-produkter smälter den väl in i ekosystemet och är dessutom kompatibel med Apple Homekit. Den kanske inte är lika avancerad som Airthings View Plus, men så kostar den bara en tredjedel.