Mammotion Luba mini AWD klarar extrema backar, men behöver förbättringar
Mammotion Luba mini AWD 800

Terrängspecialist med potential

Mammotion Luba mini AWD 800 är byggd för att klara det som andra robotgräsklippare inte kan: extrema sluttningar och kuperad terräng. Men den är inte riktigt mogen än.

Mammotion LUBA mini AWD 800 (2)

Mammotion Luba mini AWD 800. Foto: Mammotion

Med sin maximala lutningskapacitet på hela 80 procent (och 65 procent kontinuerligt) är Mammotion Luba mini AWD 800 i en klass för sig när det gäller terrängkörning. Fyrhjulsdriften (AWD) med antisladdfunktion ger den överlägset grepp på sluttande ytor som stoppar andra robotgräsklippare. Tillverkaren har utrustat klipparen med ett adaptivt fjädringssystem som ska garantera kontinuerlig och stabil klippning även på ojämna gräsmattor. Omni-hjulen fram gör att roboten kan rotera runt sin egen axel, så att den kommer loss om den fastnar och rent allmänt optimerar arbetsflytet. Mammotion har en så kallad UltraSense AI Vision-teknik ombord, som ska fungera upp till 300 meter i områden utan satellitsignal.

Mammotion LUBA mini AWD 800
Foto: Geir Gråbein Nordby

Installation och kartläggning

Tomten kartläggs genom att roboten körs längs gräsmattans gränser. Antingen manuellt, eller så kan den leta sig fram själv helt automatiskt. Problemet är att den vägrar att köra längre när den tappar RTK-täckningen. Vilket den gör hemma hos mig hela tiden, eftersom jag bor i ett tätbebyggt område med både radhus och villor tätt intill varandra. Då avbryts kartläggningen och man måste börja om från början igen. Med andra ord fick jag inte klipparen att fungera hemma hos mig alls.

På en testtomt med fri sikt åt alla håll gick det bättre. Där både markerade den ut tomten och bevisade att den klarar branta partier. Problemet var att den aldrig hittade tillbaka till basstationen utan stannade en halvmeter innan varje gång. Jag var tvungen att parkera den i stationen för hand, och den lärde sig aldrig – vilket man förväntar sig att den gör när tillverkaren skryter med artificiell intelligens. I Tyskland säljs Luba mini med iNavi Service, vilket helt eliminerar behovet av en RTK-antenn. Detta system utlovar noll installation och pålitliga prestanda med centimeternoggrannhet i alla väderförhållanden.

Mammotion LUBA mini AWD 800
Mammotion klättrar! Foto: Geir Gråbein Nordby

Mammotion Luba mini AWD i praktiken

Under testets gång blev det uppenbart att hastighet inte är Luba minis starka sida. Den går långsammast av alla i testet. Det är förmodligen ett medvetet beslut för att garantera stabilitet i branta sluttningar, men det gör den mindre lämplig för stora, plana ytor. Om du har en stor gräsmatta är den dessutom i smalaste laget. De breda hjulen gör spår i gräsmattan och eftersom klippbredden är så smal får man ett snyggare resultat med andra testdeltagare. Med andra ord är detta inte en allround-lösning. Med en klippbredd på 20 cm och en hastighet av 36 meter per minut tar den lång tid på större ytor.

Kartläggningsfunktionen ska automatiskt identifiera gränser och skapa virtuella kartor på upp till 1 500 m² utan manuell insats. Men den här roboten krävde en hel del manuellt arbete. Systemet kan hantera upp till 15 klippområden, inklusive gräsmattor på husets fram- och baksida, samt no-go-zoner som pooler och blomsterrabatter. Kantklippningsfunktionen aktiveras automatiskt utan att ett separat läge behöver ställas in. AI-algoritmen ska kunna skilja mellan högt, tjockt gräs som behöver klippas och hinder som behöver undvikas, till exempel barn och djur. Och själva klippningen har jag inget att anmärka på, förutom den ovan nämnda trögheten och hjulspåren. 4,5 Ah-batteriet ger upp till två timmars drift och laddas på 2,5 timmar. Det utbytbara batteriet är en praktisk funktion som förenklar underhåll.

Mammotion missar laddstationen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs vidare
Exit mobile version