4 smarta spotlights för trädgården

En explosion av färger

Med smarta trädgårdsspotlights byter din trädgård personlighet när det blir mörkt

SpotsDybde

Med spotlights placerade på flera ställen i trädgården kan man skapa djup när mörkret faller. (Foto: Pernille Redder)

Föreställ dig en nöjespark efter mörkrets inbrott. Parken ändrar helt karaktär när tusentals strålkastare lyser upp växter och byggnader och skapar sagolika landskap. Inte bara med ljuskäglor, utan med färgade ljusfält som ger djup och karaktär.

Föreställ dig nu din egen trädgård efter mörkrets inbrott. Om den är som de flesta trädgårdar är den mörk. Fullständigt mörk. Eller så har du bara satt upp några lampor så att du kan hitta trädgårdsgången. Men förtjänar den inte också en mer äventyrlig behandling?

Det är här de små spotlight-lamporna i detta test kommer in i bilden. Du kan inte bara använda dem för att lysa upp dina buskar och träd. Du kan också programmera lamporna med timers och ställa in dem så att de lyser i en mängd olika färger. Med dem kan du – nästan – bo i en nöjespark efter mörkrets inbrott.

Fire spots
Här är de fyra spotlightsen i testet. Från vänster Philips Hue, Wiz, Calex och Ledvance. (Foto: Pernille Redder)

Den bästa ljusdesignen

Även om det är enkelt att installera dessa små trädgårdsspotlights och ännu enklare att leka med de många färger de erbjuder, finns det en fin linje mellan vackert färgat ljus och wannabe nattklubb. Om du går lite för långt med färgkombinationerna och effekterna går du över gränsen. Experimentera, men som tumregel kan du börja med att hålla dig till färger som finns i den buske eller det träd du ska ljussätta. Du kommer nog att hitta den look du gillar bäst.

Men ljusdesign är också en konstform, så du kan också leta efter inspiration på nätet. Sök efter ” landscape lighting” och låt dig inspireras av några av världens vackraste trädgårdar.

Ett gott råd är förresten att vänta med att gräva ner kablarna tills du är helt säker på att du har hittat den bästa platsen.

SpotDrama
De små trädgårdsspottarna ska placeras så att de lyser uppåt, men utan att blända. (Foto: Pernille Redder)

Smarta spotlights

Alla spottar i testet kan anslutas till appar och de fungerar alla med Google Assistant och Alexa, vissa även med Siri via Apple HomeKit. Alla kräver dock ström för lamporna och vissa kräver till och med ett Wi-Fi-nätverk som når ut i trädgården.

Vi tycker inte att det är en bra idé att strålkastare i trädgården kräver Wi-Fi för att fungera, eftersom man ofta vill placera dem längst bak i trädgården för att skapa djup. Och om ditt Wi-Fi-nätverk inte når dit, är du den lyckliga ägaren av en ”dum” lampa som du i princip bara kan tända och släcka med stickkontakten i väggen.

Om du inte vill krångla med el går de smarta funktionerna ut genom fönstret och ditt bästa alternativ är en solcellsdriven lampa. Men det är inte alls lika roligt.

Så testade vi

Vi har testat om det är enkelt att installera lamporna eller om det krävs en smärre ingenjörsexamen. Vi har kontrollerat hur tillverkarnas appar fungerar: hur många funktioner finns det, är den intuitiv och lätt att navigera?

Vi har också bedömt lampornas kvalitet och material, för om de ska vara permanent placerade utomhus måste de vara hållbara och smälta in estetiskt i trädgårdsmiljön

Läs vidare
Exit mobile version