data-srcset
8 zoom-resekameror

Bästa semesterkamerorna

Här är kamerorna som filmar i HD-upplösning och som slinker ner i fickan fast de har fantastisk zoom.

Hur många bra bilder man får med sig hem från semestern beror i många fall inte på hur bra kamera man packade ner. Det beror på om man orkade ta med sig kameran överallt man gick. Hur bra foton man än får med en systemkamera så är det bara att inse att det är bökigt att släpa på en sådan. Speciellt på badsemestern när man försöker att ha så lite kläder och packning som möjligt. Där kommer istället den lilla kompaktkameran till sin rätt.

Men kraven på kamerorna ökar för vart år och idag vill vi inte kompromissa allt för mycket med bildkvalitet eller funktioner bara för att kameran är liten. Och liksom man tidigare ville ha fler och fler megapixlar är det nu mer och mer zoom som står på önskelistan. Det var inte länge sedan åtta gånger zoom ansågs mycket, men nu vill kunderna ha ännu mer. I det här testet har vi därför satt upp det tuffa kravet tio gångers zoom.

Man ska dock vara medveten om att man måste göra vissa kompromisser med en sådan optik i en kompaktkamera. Optiken sticker ut en aning så även om formatet i teorin är fickvänligt så kan de gärna fastna när man knölar ner dem i framfickan. De är inte heller riktigt så lätta som de ultrakompakta kamerorna. Men framför allt så ger en liten bildsensor och en lång zoom resultatet att man tappar i ljusstyrka.

Många av kamerorna i testet har avancerad automatik som ofta fungerar riktigt bra. Då pratar vi inte om det vanliga autoläget utan om automatiska scenlägen. Vill du bara knäppa av en bild på något kul på semestern och inte hinner fundera över vilket av de 20 scenlägena som är det rätta, låt kameran välja åt dig. Och framför allt, ta med dig kameran överallt. Det finns ingen bild man ångrar så mycket som den man aldrig tog.

Testkriterier
Vi bad tillverkarna om en bra kamera för semestern. Kravet var att den lätt skulle gå ner i fickan. Trots det ville vi att den skulle ha minst 10x zoom. Dessutom skulle den kunna filma i HD-upplösning. 

Pentax hade ingen aktuell modell, Fujifilm kunde tyvärr inte få fram något exemplar i tid och Olympus hann inte i tid till tryck så där kompletterar vi testet på webben.

Kamerorna testades delvis i studiomiljö under dagsljuslampor där vi använde gråkort och X-rites färgkartor för att bedöma vitbalans och färgåtergivning. Vi använde också rutor och mönster för att bedöma förvrängning och skärpa. Dessutom plåtade vi ett antal motiv utomhus där vi bedömde fokus, snabbhet, närgräns och dynamiskt omfång. Under hela processen antecknade vi hur kameran var att arbeta med. Allt från uppstartstid till att justera inställningar och menyhantering. Slutligen granskades bilderna på kalibrerad skärm och betygsattes. I detta test har vi lagt mer vikt än vanligt på hantering eftersom det är ett test av resekameror. I slutbetyget gjorde vi en helhetsbedömning och vägde in priset.

annons
annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
Bra prestanda och fina bilder samt imponerande HD-filmning är en trevlig kombination.

Naturligtvis har även denna kamera hakat på 3D-trenden och man kan ta både 3D-stillbilder och panoraman. Även här kan man svepa kameran men det finns även ett läge där man håller kameran stilla, med tveksamt resultat. Även denna modell har GPS för att geotagga bilderna så att det syns var de är tagna när man laddar upp dem till olika fototjänster. Det som verkligen sticker ut är dock filmläget. Trots full 1080p HD-upplösning filmar den med hela 50 bilder per sekund.

Greppet är mycket bra tack vare en så enkel detalj som tumgreppet på baksidan. Däremot är det värre med reglagen. Funktionsratten är infälld så att man inte enkelt kan snurra på den med tummen och avtryckaren har ingen tydlig tryckpunkt. HX9V är dock en snabb rackare både i uppstart och mellan bilder. Det känns att det sitter en snabb processor i kameran. Förutom två automatiska motivlägen, panorama och 15 motivlägen finns trevligt nog både ett manuellt läge och programautomatik för den som vill ha lite mer kontroll. Dessutom ett läckert porträttläge med oskarp bakgrund.

Som så många andra kämpar Sonys kamera i dåliga ljusförhållanden. Det blir faktiskt inte speciellt brusigt men brusreduceringen massakrerar detaljerna. Vi noterade också att den ibland lägger på lite väl mycket kantskärpa vilket kan ge oönskade effekter. Annars är vi riktigt nöjda med bildkvaliteten. Färgåtergivningen är bra, det är inga märkbara färgstick i gråskalan och den fångar nyanser fint. Bildgeometrin är över medel i både vidvinkel och tele.

Slutsats
Sony var på håret att knipa förstaplatsen med den här mycket trevliga kameran. Även här får man geotaggning av bilder för att se var de tagits samt 3D-bilder för den som vill försöka sig på sådant. Skärmen är utmärkt och den både startar och tar bilder snabbt. Hanteringen är något sämre än hos Panasonic men bildkvaliteten är fullt i samma klass. Och är man ute efter att kunna filma i full HD med utmärkta prestanda så är det snarare den här man ska ha.

Betyg
 • Upplösning: 16,2 Mp
 • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
 • Zoom: 16x (24-384 mm)
 • Bländartal: F3,3–5,9
 • Filmning: 1080p 50 bps
 • Skärm: 3 tum 0,92 Mp
 • Finesser: 3D, GPS
 • Batteri: 410 bilder
Pris: 4100 kr
PlusGPS Imponerande HD-filmning
MinusReglagen Medelmåttig i dåligt ljus
 data-srcset
Massor av finesser och automatiska hjälpmedel som faktiskt ger bra bilder.

TZ20 är en rejäl uppgradering av föregångaren TZ10. Här hittar vi GPS-taggning av var bilderna är tagna, och man kan faktiskt se ortnamnet direkt i kameran. Pekskärmen kan användas för att peka på motivet kameran ska fokusera på samt ofta, om inte alltid, för att välja i menyer och bläddra bland bilder. Den filmar faktiskt i riktigt AVCHD-format, om än inte i 1080p. Behöver man inte GPS, pekskärm och HD-filmning kan man spara uppåt en tusenlapp på att köpa lillebror TZ18 istället.

Trots pekskärmen finns det många knappar och rattar på kameran vilket oundvikligen gör att vissa sitter väl nära varandra. Men på det hela taget är kameran lättanvänd och vi gillar speciellt snabbmenyn för de vanligaste inställningarna. Förutom manuell kontroll, halvautomatiska lägen och intelligent auto kan man från lägesratten välja mellan 30 scenlägen varav två kan sättas som snabbval. Dessutom kan man spara en personlig inställning samt plåta i 3D. Det göra man genom att panorera kameran i sidled medan den tar en bildserie. Två lämpliga bilder kombineras då till en 3D-bild som kan visas på en 3D-TV från Panasonic.

För att ta svagheterna först så finns det en viss förvrängning av bilden i vidvinkel men det blir snabbt bättre i tele. Det blev även brusigt vid höga ISO-tal i dålig belysning, men det gäller de flesta kompaktkameror. Men automatiken och bildstabiliseringen lyckas annars oftast ta bra bilder i de flesta förhållanden. Färgerna är väl balanserade och skärpan är riktigt bra. Vi uppskattade också den snabba fokuseringen.

Slutsats
Visst är det roligt med finesser och det har TZ20 så det räcker och blir över. GPS-taggning gör att man vet var bilderna är tagna och vill man experimentera med 3D så klarar den det också. Pekskärmen är praktisk men vi hade önskat att den användes mer så att man kunde slippa några av knapparna. Den avancerade automatiken lyckas oftast ta riktigt bra bilder och vi är mer än nöjda med bildkvaliteten under de flesta förhållanden.

Betyg
 • Upplösning: 14,1 Mp
 • Bildsensor: 1/2,33 tum CMOS
 • Zoom: 16x (24-384 mm)
 • Bländartal: F3,3 - 5,9
 • Filmning: 1080i 50 bps
 • Skärm: 3 tum 0,46 Mp
 • Finesser: GPS, pekskärm, 3D
 • Batteri: 260 bilder
Pris: 3900 kr
PlusGPS Lättanvänd Bra bilder
MinusBrusig på hög ISO
 data-srcset
En lättanvänd kamera för den som vill ha ett riktigt ordentligt zoomomfång.

Det som sticker ut med Coolpix är inte några uppseendeväckande finesser eller några skojiga men oanvändbara funktioner. Det är istället specifikationerna med den otroliga 18x monsterzoomen i ett hus som faktiskt inte är större än konkurrenternas. Byggkvaliteten är också bra, den känns stadigare än många av sina plastiga utmanare. Den fina 3-tumsskärmen med nästan en miljon pixlar går inte heller av för hackor, det är dubbelt så hög upplösning som standardskärmarna. Blixten är av popup-typ så att man slipper råka sätta fingret för den.

Tack vare att man slipper onödiga funktioner blir kameran lättanvänd. Funktionsratten på ovansidan låter fotografen varken välja manuella inställningar eller halvautomatiska lägen. Däremot finns två typer av automatik, effekter, seriebilder, två nattlägen eller motljus. Dessutom scenläge med 15 val samt fem olika effekter. Hastigheten är godkänd både vad gäller hur snabbt man kan ta första bilden och fördröjningen innan man kan ta nästa. En bieffekt när man använder den extrema zoomen är att den ibland har svårt att hitta fokus, speciellt om man använder automatiskt scenläge.

Automatiken kan dessutom slå slint ibland när det gäller färgmättnaden. Antingen blir det för mycket eller för lite av det goda. Det fanns även en antydan till gulstick i gråkortet men det var ingen som märktes i övriga testbilder. Trots det otroliga zoomomfånget blev vi nöjda med bildgeometrin i både vidvinkel och tele. En del ljustapp i full tele dock men det får man räkna med. S9100 lyckades inte heller så bra i dåligt ljus, där blev det brusigt och utsmetade detaljer.

Slutsats
Det här är ingenting för den som vill ha en massa finesser eller mixtra med inställningar för den perfekta bilden. Istället är det en sann peka-och-skjut-kamera för den som bara vill komma hem från semestern med bra bilder. Gärna utan att resa sig från stolen, för här finns det zoom så det räcker och blir över. Kameran är välbyggd och lätt att använda med en bra skärm för att granska de extrema närbilderna i hög upplösning.

Betyg
 • Upplösning: 12,1 Mp
 • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
 • Zoom: 18x (25-450 mm)
 • Bländartal: F3,5–5,9
 • Filmning: 1080p 30 bps
 • Skärm: 3 tum 0,92 Mp
 • Finesser: -
 • Batteri: 270 bilder
Pris: 3300 kr
PlusOtrolig zoom Lättanvänd Bra skärm
MinusFokusproblem i tele
 data-srcset
Olympus VR-320
Om pris är viktigare än finesser och kraven på bildkvalitet är måttliga är VR-320 svårslagen.
 data-srcset
Samsung WB210
För den som föredrar mobilkamerans enkelhet är det här den smarta uppgraderingen till bättre bilder.
 data-srcset
Ricoh CX5
Bra bilder är en sak men med svaga specifikationer och inga finesser räcker det inte.
 data-srcset
Casio Exilim EX-ZR100
Exilim skjuter snabbt och kan hålla på dubbelt så länge som de flesta andra.
 data-srcset
Canon Powershot SX230 HS
Den lite bökiga hanteringen uppvägs av bildkvaliteten, speciellt i dåliga ljusförhållanden.

  Alternativ till 8 zoom-resekameror

   data-srcset

  Komplett kompaktkamera

  En av våra favoritkameror har äntligen blivit förnyad. Nu är Fujifilms lilla X100 helt komplett.

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Sony fulländar fickkameran

  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.

   data-srcset

  Kanon från Canon

  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

   data-srcset

  Ta med dig någon av de här åtta kamerorna så få du nästan garanterat fina semesterfoton.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bildkvaliteten är viktigast är det omöjligt att bortse från Fujifilm GFX 50R.

  (Foto: Tillverkare)

  Ett par kameror har legat länge på vår lista över de bästa kompakterna. Nu kommer efterträdaren till en av dem.