B&W M-1 5.1

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

Flexibel Glimrande på film
Trist design Spretig ljudupplevelse på musik

Åsas mening om utseendet
Visst är dessa ”lite mer” än ett par traditionella högtalare, men har ändå inte tillräckligt med attityd för att göra något större väsen av sig rent formmässigt.

M-1 är ett par gedigna små rackare med gjutet metallkabinett där man enkelt gömmer kablarna genom att sticka in dem i ett hål på baksidan av stativet och sedan fäster dem inuti foten. Denna lösning gör dock att du inte kan använda hur kraftiga kablar som helst, men det finns det å andra sidan kanske inte anledning till heller. Det medföljande bordsstativet har en kulled vilket gör att du med några relativt enkla handgrepp och en insexnyckel kan göra om det till ett väggfäste. Du gör på samma sätt när du vill förvandla en av högtalarna till centerhögtalare.

Visst är högtalarna små men vi är inte helt säkra på att de har vad som krävs för att kunna titulera sig designhögtalare, trots att de även finns i vitt, med vitt galler. Det hade inte gjort något om formgivarna tagit ut svängarna lite till. Högtalarna säljs i par eller styckvis vilket gör att du får välja bas själv. Vi valde ASW610 från samma märke som är av den traditionella ”svarta lådan-typen” vilket inte gör någon människa glad, trots att Geir envist hävdar att allt kan räddas med en blomkruka på toppen, eller kanske i värsta fall en virkad duk från mormor. Är det fler män där ute som tror på den myten får ni genast tänka om – det knepet funkar inte!

Ljudkvaliteten
Vi lyssnar till vackra Moon and Moon och trots att det inte låter illa på något sätt infinner sig inte den där riktiga krispigheten i rösten som hos både Focal och KEF. Detaljerna finns absolut där men vi saknar rymden och skörheten i tonerna, spelglädjen vill inte riktigt träda fram och det saknas lite i det övre mellanregistret och centerhögtalaren är inte lika varm som den hos KEF. Ljudupplevelsen känns lite spretig och inte så homogen. Basen är mer kontrollerad än Focals men högtalare och subbas samarbetar inte riktigt på det sätt som vi önskar. Vi ändrar lite på inställningarna men det vi eventuellt vinner i toppen förlorar vi i så fall i botten. När vi går över på film visar det sig dock att ljudet blir ett helt annat. Dialogen framträder på ett naturligt sätt i ljudbilden, karaktärerna i de olika rösterna skiljer sig markant från varandra och detaljerna är många. Glas som krossas låter som riktigt glas istället för plexiglas och i scenen från rättssalen i ”Batman: The Dark Knight” känner man sig som en av åhörarna på riktigt och vi har båda två lite svårt att slita oss från handlingen trots att vi sett scenen avigt och rätt under testets gång. En härlig överraskning med tanke på musikupplevelsen som inte var något att hurra över precis.

Sammanfattning
Trots att M-1 inte ser ut som en traditionell högtalare är vi inte riktigt säkra på att den kan klassas som en riktigt snygg högtalare, för det krävs det lite mer engagemang från designavdelningen. Med sin flexibilitet är den dock enkel att ändra från bordstående till vägghängd, vilket tillsammans med sin kvalitet ger den ett plus i kanten. Dock när det kommer till musik har dessvärre mer att önska då vi saknar det luftiga och öppna i övre delen av mellanregistret och nedre delen av diskanten. På film är den däremot glimrade och låter dig verkligen vara en del av sammanhanget.

Fakta

 • 5.1-högtalarsystem
 • 8 ohm
 • 64–23 000 Hz
 • 10-tums subbas, 200 watt (ASW610)
 • Färger: Svart eller vit (sub enbart svart)
 • Bordsstativ/väggfäste medföljer. Matchande golvstativ kan köpas separat.


Systemet består av

 • Front: M-1 - 3 800 kr
 • Center: M-1 - 1 900 kr
 • Bak: M-1 - 3 800 kr
 • Subbas: ASW610 - 6 000 kr

Pris

15500 :-

Bästa priser

  Sex 5.1-högtalarsystem Harmoni i hemmet
  Också i detta test:
  Focal Dome 5.1
  Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.
  KEF KHT-3005SE 5.1
  Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!
  Jamo D 500 5.1 THX
  Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.
  JBL Control Now 5.1
  De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.
  Sammanfattning
  Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.
  Definitive Technology ProMonitor 5.1
  Kompakt privatbio
  Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till B&W M-1 5.1

  (Foto: Tillverkare)

  Trots 20 år på marknaden är biohögtalarna från M&K Sound fortfarande några av de bästa i sin klass.

  (Foto: Tillverkare)

  Hemmabio på den här nivån är lika mycket underhållning som fullständigt vansinne.

   data-srcset

  XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att betala!

   data-srcset

  Sonys nya ES-högtalare kombinerar toppklassig hifi och hemmabio på ett sätt vi sällan har skådat förut, och visar att japanerna kan bygga produkter i världsklass om de bara vill.

  Hur duktig är du egentligen på att kompromissa med din käresta när det kommer till ljudbiten i hemmet? Kan man tillgodose både öga och öra utan att tömma bankkontot fullständigt och förhållandet börjar knaka i fogarna?

  Sunfire kan mer än bara subbasar. HRS-serien bevisar att de även kan bygga små högtalare som verkligen tål en omgång.

   data-srcset

  Svenska Procella är en stigande stjärna på hemmabiohimlen, och efter ett hett möte med deras P6 och P15 måste vi hålla med om att allt beröm är välförtjänt!

   data-srcset

  Monitor Audio har lånat element från Gold GS-serien och stoppat in dem i mindre kabinett. Resultatet är ett system som heter Apex.

   data-srcset

  KEF har lanserat nya och flata högtalarsystem för väggmontering som blir en naturlig förlängning av flatskärmen. T205 är mellersta modellen av tre.

   data-srcset

  Ett superkompakt högtalarsystem med strålande ljud och djup bas? Ja tack!

   data-srcset

  Den som vill ha Bose-ljud för en liten peng kan tjäna mycket på att köpa högtalarna för sig och para ihop dem med annan, billigare elektronik.

   data-srcset

  MK Sounds högtalare är små men har i övrigt ett ordinärt utseende. Ljudet är däremot extraordinärt!

  Scroll to Top