annons

B&W M-1 5.1

Bäst på film

Denna relativt lättplacerade högtalare från Bowers & Wilkins är flexibel på många sätt men vi hade gärna önskat oss lite mer spelglädje.

annons

Åsas mening om utseendet
Visst är dessa ”lite mer” än ett par traditionella högtalare, men har ändå inte tillräckligt med attityd för att göra något större väsen av sig rent formmässigt.

M-1 är ett par gedigna små rackare med gjutet metallkabinett där man enkelt gömmer kablarna genom att sticka in dem i ett hål på baksidan av stativet och sedan fäster dem inuti foten. Denna lösning gör dock att du inte kan använda hur kraftiga kablar som helst, men det finns det å andra sidan kanske inte anledning till heller. Det medföljande bordsstativet har en kulled vilket gör att du med några relativt enkla handgrepp och en insexnyckel kan göra om det till ett väggfäste. Du gör på samma sätt när du vill förvandla en av högtalarna till centerhögtalare.

Visst är högtalarna små men vi är inte helt säkra på att de har vad som krävs för att kunna titulera sig designhögtalare, trots att de även finns i vitt, med vitt galler. Det hade inte gjort något om formgivarna tagit ut svängarna lite till. Högtalarna säljs i par eller styckvis vilket gör att du får välja bas själv. Vi valde ASW610 från samma märke som är av den traditionella ”svarta lådan-typen” vilket inte gör någon människa glad, trots att Geir envist hävdar att allt kan räddas med en blomkruka på toppen, eller kanske i värsta fall en virkad duk från mormor. Är det fler män där ute som tror på den myten får ni genast tänka om – det knepet funkar inte!

Ljudkvaliteten
Vi lyssnar till vackra Moon and Moon och trots att det inte låter illa på något sätt infinner sig inte den där riktiga krispigheten i rösten som hos både Focal och KEF. Detaljerna finns absolut där men vi saknar rymden och skörheten i tonerna, spelglädjen vill inte riktigt träda fram och det saknas lite i det övre mellanregistret och centerhögtalaren är inte lika varm som den hos KEF. Ljudupplevelsen känns lite spretig och inte så homogen. Basen är mer kontrollerad än Focals men högtalare och subbas samarbetar inte riktigt på det sätt som vi önskar. Vi ändrar lite på inställningarna men det vi eventuellt vinner i toppen förlorar vi i så fall i botten. När vi går över på film visar det sig dock att ljudet blir ett helt annat. Dialogen framträder på ett naturligt sätt i ljudbilden, karaktärerna i de olika rösterna skiljer sig markant från varandra och detaljerna är många. Glas som krossas låter som riktigt glas istället för plexiglas och i scenen från rättssalen i ”Batman: The Dark Knight” känner man sig som en av åhörarna på riktigt och vi har båda två lite svårt att slita oss från handlingen trots att vi sett scenen avigt och rätt under testets gång. En härlig överraskning med tanke på musikupplevelsen som inte var något att hurra över precis.

Sammanfattning
Trots att M-1 inte ser ut som en traditionell högtalare är vi inte riktigt säkra på att den kan klassas som en riktigt snygg högtalare, för det krävs det lite mer engagemang från designavdelningen. Med sin flexibilitet är den dock enkel att ändra från bordstående till vägghängd, vilket tillsammans med sin kvalitet ger den ett plus i kanten. Dock när det kommer till musik har dessvärre mer att önska då vi saknar det luftiga och öppna i övre delen av mellanregistret och nedre delen av diskanten. På film är den däremot glimrade och låter dig verkligen vara en del av sammanhanget.

annons
Bästa pris på B&W M-1 5.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • 5.1-högtalarsystem
 • 8 ohm
 • 64–23 000 Hz
 • 10-tums subbas, 200 watt (ASW610)
 • Färger: Svart eller vit (sub enbart svart)
 • Bordsstativ/väggfäste medföljer. Matchande golvstativ kan köpas separat.


Systemet består av

 • Front: M-1 - 3 800 kr
 • Center: M-1 - 1 900 kr
 • Bak: M-1 - 3 800 kr
 • Subbas: ASW610 - 6 000 kr
Pris: 15500 kr
Plus Flexibel Glimrande på film
Minus Trist design Spretig ljudupplevelse på musik
  Sex 5.1-högtalarsystem
  Också i detta test:
  Focal Dome 5.1
  Läckerbiten
  Med sin speciella klotform i helgjuten aluminium sticker dessa Focal-högtalare ut från mängden, att de dessutom låter bra gör inte saken sämre.
  KEF KHT-3005SE 5.1
  Tre önskningar i ett
  Detta paket från KEF är ingen nyhet men tack vare sin tidlösa äggformade design, goda kvalitet och fina ljud visar det ändå vart skåpet ska stå. Priset är också mycket lägre än senast!
  Jamo D 500 5.1 THX
  Tvättäkta bioljud
  Testets enda THX-system har det kraftigaste ljudet, men också det minst diskreta utseendet. Ändå kan det hängas upp snyggt på väggen.
  JBL Control Now 5.1
  Medioker
  De här 90-gradigt vinklade högtalarna kan placeras nästan var som helst. Till och med utomhus. Ljudet är dock inte något att hurra över.
  Sammanfattning
  När Mars möter Venus
  Efter att ha testat sex olika system är det ingen tvekan om att det går att tillfredsställa hemmets båda chefer. Man måste bara se till att göra rätt kompromisser.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Läs också

  Gallo A-Diva Ti 5.1

  Gallo A-Diva Ti 5.1

  Ett superkompakt högtalarsystem med strålande ljud och djup bas? Ja tack!
  Bose Acoustimass 15

  Bose Acoustimass 15

  Den som vill ha Bose-ljud för en liten peng kan tjäna mycket på att köpa högtalarna för sig och para ihop dem med annan, billigare elektronik.
  MK Sound M Series 5.1

  MK Sound M Series 5.1

  MK Sounds högtalare är små men har i övrigt ett ordinärt utseende. Ljudet är däremot extraordinärt!
  Sexiga högtalare

  Sexiga högtalare

  Få nyheter inom stereo och hemmabio på IFA-mässan, men Elipson sticker ut från mängden.
  Test av Dynaudio Confidence C4

  Test av Dynaudio Confidence C4

  Åtta år senare håller Dynaudio fast vid en oförändrad utgåva av Confidence C4. Förnyat är ju inte alltid samma sak som förbättrat. Alla förändringar är inte av godo, tycker de.
  Test av 5.1-högtalarsystem: DALI Ikon mk2

  Test av 5.1-högtalarsystem: DALI Ikon mk2

  DALIs populära Ikon-serie är tillbaka i högform, och erbjuder mycket nöje till dig som vill uppgradera till högupplöst filmljud utan att ta banklån.
  Test av Högtalarsystem SVS S-series 5.1

  Test av Högtalarsystem SVS S-series 5.1

  Du kan göra på många olika sätt om du vill bygga dig en hemmabio, men amerikanska SVS har ett högtalarsystem med fullt ös som inte kostar skjortan!
  Test av Earthquake Platine Noireé 5.1

  Test av Earthquake Platine Noireé 5.1

  Earthquake har ett högtalarsystem med dynamik och timing som befinner sig i en klass för sig. Filmupplevelserna blir knappast tuffare än så här.