Samsung Nx300

 itemprop
Samsung Nx300

Smartare, bättre och snyggare

Samsung har försökt göra NX300 lika lättanvänd som en smartmobil. Tur att bildkvaliteten är av det seriösa slaget!

Detaljrik bildkvalitet Felfri pekskärm Wifi och NFC Adobe Lightroom 4 ingår
Måttlig batteritid Kan inte använda sökare Halt hus i plast

Av alla kompakta systemkameror är detta den allra läckraste. Bakom de eleganta linjerna döljer det sig en värstingsensor med 20 megapixlar och det mesta av skötseln görs på den stora pekskärmen. Ungefär som en blandning av en smartmobil och en systemkamera. Inte helt olikt Samsung Galaxy Camera, som kör Android-operativsystem. Fast NX300 är mycket mer lyckad.

Kameran bygger på den redan välfungerande NX210 som vi testade 2012, men har förbättrats på många väsentliga områden. Precis som föregångaren vänder sig NX300 mot amatörfotografer med ambitioner som gillar att fotografera det mesta de ser. Här finns ingen sökare men skärmen är 8,4 cm stor och beröringskänslig.

På insidan sitter en ny bildprocessor med 20 megapixlars upplösning som låter lockande. Den har nämligen utökad ljuskänslighet till ISO 25600, med bättre bruskontroll, 1/6000 sekund som kortaste slutartid samt hybrid-autofokus. Hela 247 punkter jobbar med kontrastfokus och 105 punkter är fasdetekterande. En konstruktion som ska ge snabb och exakt autofokus under alla ljusförhållanden. Även när man filmar video.

Wifi och NFC
Kameran har naturligtvis wifi som gör att man kan överföra bilder trådlöst till mobilen eller surfplattan. Samsung har en Smart Camera-app till iOS och Android som man laddar upp bilderna till samt en Remote Viewfinder-app som fjärrstyr kameran från mobilen. Men den har även NFC, närfältskommunikation, precis som sin närmaste rival Panasonic Lumix G6 som kostar 6 500 kronor.

NFC gör inställning av wifi och trådlös överföring till rena barnleken. Man bara lägger en mobil med NFC bredvid kameran så görs alla inställningar som behövs på ett ögonblick. Inga frustrerande knapptryckningar alls. I dagsläget är det bara ett fåtal smartmobiler som har NFC och har man exempelvis en iPhone så måste man knappa in kamerans lösenord på telefonen för hand.

Wifi är praktiskt på andra sätt också. Man kan ladda upp bilder till Facebook, Picasa, YouTube, SkyDrive och molntjänster och kommunicera med exempelvis smarta TV-apparater som kan visa kamerabilderna via wifi.

Användarvänlig
Alla som är vana vid en smartmobil begriper snabbt hur man sköter NX300 med pekskärmen. Ibland är responsen lite trög när man rör pekfingret på skärmen, men det lär man sig att leva med. Skärmmenyerna är relativt överskådliga, uppdelade i fönster med symboler, och det går att aktivera en snabbmeny för objektiv med iFn-knapp. På ovansidan av aluminium sitter en inställningsratt som bland annat låter fotografen ställa in bländare och slutare. Det finns också en snabbknapp som startar wifi, kom bara ihåg att aktivera wifi och starta Samsung-appen på mobilen samtidigt.

annons

Även om utförandet med topp och botten av aluminium är snyggt så är kamerans glatta ytor av plast allt annat än greppvänliga. Den fina utformningen av handgreppet underlättar inte så mycket. Och eftersom dessutom tumgreppet bakom är av plast hände det ofta att jag höll NX300 med båda händer för att få ett så bra grepp om den som möjligt.

annons

samsungNex300_front

NX300 finns i tre färgversioner. En svart, en vit och en mörkbrun. Alla har ovan- och undersida av aluminium och en separat blixt som sätts fast i blixtskon. I dagsläget går det att köpa kameran i två kit. En med 18–55 mm III-zoomen vi testade (som har integrerad bildstabilisator) och en med en mindre 20–50 mm/f3,6–5,6.

3D
Samtidigt med NX300 lanserade Samsung ett nytt 45 mm-objektiv med bländare 1,8 (motsv 67 mm) och en originell lösning för att kunna ta 3D-bilder. I grund och botten är den en kompakt porträtt-tele, fast med en omkopplare som förvandlar den till ett 3D-objektiv. Två små LCD-paneler grupperar sig i centrum av motivet och växlar mellan att blockera var sin halva av bilden. När kameran fångar upp ljuset från de två halvorna sätter den ihop dem till en 3D-bild – eller 3D-video.

Perfekt detaljskärpa och kontrast
Samsungs 3D-objektiv fanns inte tillgängligt för test, så allt är baserat på den nya 18–55 mm-zoomen.

annons

Hastigheten på 8,6 bilder/s är absolut godkänd men buffertminnet sänker bildhastigheten betydligt efter 12–14 exponeringar. Tillsammans med kontinuerlig autofokus är det ändå möjligt att frysa actionscener och samtidigt få skarpa resultat. Autofokusen är inte riktigt i klass med Olympus OMD, men hastigheten och precisionen är definitivt ett framsteg jämfört med NX210, NX300 tillhör tveklöst de bättre på detta område.

Bildkvaliteten är också bättre. Från tidigare tester visste vi att upplösningen och detaljskärpan är så bra att de bara begränsas av den optiska kvaliteten. Ljuskänsligheten var dock inte lika imponerande i NX210. Men i den nya kameran är framstegen uppenbara, den levererar varorna upp till ISO 3200. Sedan dyker svagt kornbrus upp. Till och med ISO 6400 är fullt användbart, även om ett markerat färgbrus också dyker upp. Därifrån och upp mot ISO 25600 är det hemskt grynigt. Trots detta är prestanda mycket respektabla, fullt i klass med det bästa vi har sett från Sonys NEX-serie.

JPEG-filernas färger är också synligt förbättrade jämfört med föregångaren. Hudtoner har inte riktigt samma rika tonalitet som med Fujifilms eller Olympus bästa, men avvikelserna i NX300 är bara marginella. Kontrast och bilddynamik tas om hand oerhört väl, det enda jag egentligen kan klaga på i slutändan är förvrängning och vinjettering. Och det kommer från zoomobjektivet. Sådant går för övrigt att kompensera för i programvaran, och Samsung skickar med en Adobe Lightroom 4-licens. Då är man garanterad en kolossalt mycket flexiblare efterbehandling än man får om man använder programmen som brukar ingå när man köper kamera.

Stark utmanare
Äntligen! är lockande att utbrista. Samsung har sakta men säkert förbättrat sina systemkameror för varje generation, men på vissa områden har de ändå inte riktigt orkat hela vägen fram till tätskiktet. Men nu har de lyckats. NX300 är en stark utmanare till Sonys, Olympus och Panasonics kompakta systemkameror. Wifi och NFC ger nya möjligheter för styrning av kameran och delning av bilder. Användarvänligheten är väldigt bra och bildkvaliteten tillhör äntligen toppklassen. Mer kan man inte begära. Bortsett från lite bättre greppvänlighet till nästa generation …

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Systemkamera med 20,3 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 18–55 mm/f3,5–5,6 (motsv. 27–82 mm)
 • Skärm: 3,3-tums LCD med 768 000 pixlar
 • Höjdpunkter: Trådlös wifi, NFC, pekskärm, hybrid-autofokus och 8,6 bilder/s
 • Pris: 7 000 kr

Pris

7000 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Samsung Nx300

  (Foto: Tillverkare)

  Less is more, brukar man ju säga, men det innebär också vissa begränsningar. Och det har Leicas svartvita kamera gott om.

   data-srcset

  Nikon D5500 är en av de bästa systemkamerorna för amatörer.

   data-srcset

  Om man bara nöjer sig med det bästa är Sonys senaste fullformatkamera ett ypperligt val.

   data-srcset

  Samsungs första proffskamera utmanar Canon och Nikon och lyckas med det mesta.

   data-srcset

  Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.

   data-srcset

  Nikon är modiga som släpper en kamera du sparar 10 000 kronor på utan att missa något.

   data-srcset

  Här är kameran som är snabbare än det mesta och perfekt för actionbilder.

   data-srcset

  På många sätt och vis är Nikon D810 den bästa kameran vi har testat, men den kräver en hel del av fotografen.

   data-srcset

  Ett välgjort redskap för alla som behöver en kamera med snabbare autofokus för actionfoto.

   data-srcset

  Nikon D5300 ger oslagbar bildkvalitet för pengarna, men är för långsam för att vi ska börja jubla.

   data-srcset

  Helt grym systemkamera med 4K-video och extrem ljuskänslighet för proffs som vill ha en liten och lätt kamera.

   data-srcset

  Nikons toppmodell är läcker, lätt, avancerad och snabbast i klassen. Men det räcker inte.

  Scroll to Top