TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: PSB Imagine Mini

General Mini

PSB:s nya minihögtalare är rena rama bomben. Fast med kinapuff-mått.

forfatter
Publicerad 2011-11-23 - 08:41
Ljud & Bild tycker
Potent och dynamiskt ljud. Stort mellanregister.
Begränsad djupbas.
Specifikationer
  • Tvåvägs minihögtalare
  • 1-tums titandiskant
  • 4,5-tums bas
  • 55–23 000 Hz (–3 dB)
  • 92 dB känslighet
  • 8 ohms impedans

Det är inte så ofta vi blir upphetsade av små högtalare, men efter att ha hört PSB:s nya mikrohögtalare på High End-mässan i München var vår chefredaktör påtagligt entusiastisk. Han blir sällan imponerad av annat än svindyra elektrostater, så jag blev omedelbart intresserad när han berättade om Imagine Mini. ”De här måste du helt enkel prova”, löd rapporten.

Sagt och gjort.

Imagine Mini
Den nya högtalaren från Paul Barton & Co är ett läckert stycke industridesign. Hela konstruktionen dryper av kvalitet och smarta lösningar vi sällan har sett för 7 000 kronor. Det mjukt rundade kabinettet har inga parallella ytor, i stället böjer både toppen och sidostyckena av elegant inåt. Terminalerna är infällda i undersidan av kabinettet, med två små hål som gör det möjligt att ha dold kabelföring. Här finns också gängade hål där PSB:s eget väggfäste kan skruvas fast.

Tittar vi på konkurrenterna måste vi upp till B&W CM1 (7 400 kr) och DALI Mentor Menuet (8 000 kr) för att hitta motsvarande byggkvalitet. Och det är ingen tvekan om att det är just ”kompakt-eliten” som PSB vill utmana med sin nya modell.

Ljudkvalitet
Det finns många små högtalare där ute som kan låta stort och övertygande, med tjusig klang och rikligt med bas i förhållande till storleken. Problemet inträffar när man vill ha mer av det goda och vrider upp volymen. Då tackar de flesta små högtalare för sig och illusionen av en stor högtalare försvinner i ett tunt och hårt pressat ljud.

Intrycket jag får av Imagine Mini är att Paul Barton har tänjt på gränserna längre än någon annan minihögtalare jag har hört. De låter lika ”stort” och fylligt som många golvhögtalare och de kan faktiskt spela högt! Det är inte bara en klyscha: ljudbildens storlek är imponerande, och röster och instrument sitter som gjutna precis där de ska vara. Den tonala precisionen är också väldigt bra, vilket vi är vana vid från PSB:s högtalare.

Imagine Mini har definitivt en mer ”rockigt” spelstil än DALI Mentor Menuet, och en klart mer energisk diskant. Robyn uppträder för mig för full hals utan att högtalarna lägger några hinder i vägen för hennes röst, men det låter aldrig vasst eller obehagligt. Även mansröster återges med stor realism – Johnny Cashs raspiga röst i hans version av ”Hurt” framkallar rysningar.

Det enda som avslöjar att vi inte har med en högtalare av fullformat att göra är att de inte förflyttar berg i basen. Efter att ha lyssnat på de större Imagine B (9 000 kr) var vi nyfikna på hur mycket de små Imagine Mini skulle sparka ifrån sig, och de har en fin och fyllig bas, om än inte fullt så slagkraftig som sina storebröder. I stället har PSB koncentrerat sig på det viktiga mellanregistret, och det har de klarat med bravur.

Slutsats
Imagine Mini låter stort, öppet och äkta och är en av de mest potenta minihögtalarna vi har hört. Vi säger minihögtalare, för det finns tveklöst mellanstora stativhögtalare där ute som kan ge Minierna en match, inte minst PSB:s egen Imagine B. Om du föredrar pyttesmå och lättplacerade högtalare, men vill ta steget upp från Bose och andra mikrovarianter, är däremot Imagine Mini ett välkommet alternativ. Paul Barton har gjort det igen!

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend