Search
Generic filters

: ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Ljud & Bild tycker

Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.
 • Microsoft Windows 8.1
 • Intel Core i7 2,8 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Micro HDMI, Mini Display, USB (2 x 3.0), SD-kort, 720p-kamera, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 13,3-tums LED-skärm, 2560 x 1440 pixlar, touch
 • 6-cells polymer-batteri
 • 15,5 x 325 x 226 mm/1,4 kg
 • Pris: 18 000 kr
 • asus.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 18000 kr

ASUS Zenbook UX301LA är med ett Geekbench 3-resultat på 3316 poäng single-core och 6730 multi-core testets suveräna vinnare när det gäller rena prestanda. Ett säreget drag med Zenbooken är att den har två SSD-diskar på 256 GB vardera, vilket ger en sammanlagt lagringsplats på 512 gigabyte, men som också gör det möjligt att använda RAID 0-lagring, där användarens data flyttas fram och tillbaka mellan diskarna. I praktiken innebär detta att informationen skrivs och läses extremt snabbt eftersom de båda diskarna kan lämna ”sina” data parallellt med varandra – och det betyder också att man riskerar att bli av med alltihop om bara en av diskarna kraschar. Men ASUS har verkligen gjort allt som står i deras makt för att göra Zenbook UX301LA till en riktig fartdåre.

Touch-skärmen är absolut inte testets sämsta. Tvärtom har den en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket visserligen inte kan mäta sig med de 3200 x 1800 man får på köpet om man väljer Lenovo Yoga 2 Pro eller Samsung ATIV Book 9 Plus, men det är ändå rikligt och under alla omständigheter bättre än vad Dell XPS 13 och Apple MacBook Air har att erbjuda. Skärmbilden är precis så skarp som man kan önska sig, fast ljusstyrkan är dessvärre inte riktigt i topp.

Designen är dessvärre lite kantig och 80-talsaktig – Zenbook UX301LA påminner lite om en sportbil från Miami Vice – men den saknar inte kvalitet och robusthet. Sånär som i tangentbordet, som ger efter en smula när man skriver och inte känns riktigt lika läckert som resten av maskinen. Locket är gjort av Gorilla Glass 3 och själva kabinettet av mörk aluminium.

Köper man Zenbook UX301LA får man ett riktigt litet atomkraftverk som inte kompromissar med mycket.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Lenovo Yoga 2 Pro - Stark och flexibel
  Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.
  Dell XPS 13 - Inte illa
  Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.
  Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI - Windows-bärbar för hipsters
  Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!
  Apple MacBook Air 13 - Föråldrad skärm
  En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel

  Arlo Audio Doorbell

  Riktpris: 1000 kr Pling-plong!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.