: TomTom Start 52

Hitta rätt på semestern

Ibland är det bättre med en enkel GPS än mobilen. Som TomToms billiga instegsmodell Start 52.
Juni/juli 2016TomTom Start 52
Ljud & Bild tycker
Prisvärd, enkel och användarvänlig. Fria kartuppdateringar för Västeuropa.
Lågupplöst skärm, enheten är lite svårt att lossa från hållaren och ljudet är inte direkt kristallklart.
Specifikationer
  • 5-tums pekskärm, 480 x 272
  • Karta: Västeuropa
  • Kartuppdatering: Gratis
  • Fartkameror: Tre månader gratis
  • Bluetooth: Nej
Annons
Annons
forfatter

Med gratis-appar och allt större mobilskärmar kan det tyckas att allt färre egentligen behöver en separat GPS-navigator för att hitta rätt på vägarna. Men det är inte dumt alls att ha en enkel och användarvänlig GPS liggande. Vilket vi upptäckte efter ett par veckor med TomToms billiga Start 52.

Navigatorn finns i tre storlekar med skärmar på fyra, fem respektive sex tum (Start 42, 52 och 62) och börjar på tusenlappen för den allra minsta. De tre kan samma sak, det är bara skärmstorleken och prislappen som skiljer dem åt.

Mellanmodellen är en bra kompromiss, den är större än många mobiler men tillräckligt liten för att ligga i handskfacket tills man behöver den.

 

Gratis karta

Start 52 är otroligt enkel, vilket syns på den ganska grovkornig skärmupplösningen. Ljudet är tillräckligt bra för att man ska höra meddelanden, men jag efterlyser lite tydligare röstinstruktioner. Du kan för övrigt koppla den till datorn och ladda ner kartuppdateringar för Västeuropa, helt gratis, så länge du äger GPS:en, men efter bara tre månader måste du börja betala om du vill ha kvar varningar om fartkameror.

Den har ingen Bluetooth eller kö-varningar via TomTom Traffic, vilket kräver ett inbyggt SIM-kort, men den har TomToms Advanced Lane Guide – filbyten – som mycket tydligt visar när och var du ska svänga av eller byta fil.

Foto: TomTom
Foto: TomTom

 

Låg upplösning

Pekskärmen är inte lika high-tech som på en mobiltelefon. Upplösningen är beskedlig och skärmen är resistiv, inte kapacitiv. Det vill säga att den är tryckkänslig stället för beröringskänslig som mobilen är. Så du måste trycka lätt på skärmen för att navigera i menyer, förstora och ange destinationer.

Det fungerar alldeles utmärkt, för det finns inte många avancerade funktioner för att gå vilse bland. Att lägga in en destination är oerhört enkelt och går snabbt. Start 52 är måhända inte den snabbaste vi har sett på att hitta en rutt, men det går tillräckligt fort för att man ska slippa bli frustrerad.

När på är ute och kör hänger navigeringen med snabbt och visar vägen. Filbyten visas väldigt bra på den lilla skärmen. Ljudet är som sagt inte särskilt tydligt – och det går inte att koppla in bilstereon – men varningar hörs tillräckligt tydligt. Skärmen växlar automatiskt till nattläge och den kan släckas (sättas i viloläge) när man inte behöver den eller vill spara ström.

 

Tillbehör

Start 52 kan ansluta till 12-voltsuttaget med den medföljande USB-adaptern och fungerar i upp till en timme på det uppladdningsbara batteriet, så att du kan ta med den in i huset och sitta ner i lugn och ro och ändra inställningar, lägga upp rutten och uppdatera kartbasen.

Det medföljande fästet med sugkopp kan vridas och vinklas till önskat läge, men det är lite svårt att ta bort GPS-enhet från den, vilket resulterar i att sugkoppen lossnar från vindrutan om man rycker lite för hårt.

Trots detta är Start 52 ett billigt och bra val för dem som behöver en ordentlig GPS-enhet, och på många sätt är den bättre än mobiltelefonen eftersom det inte använder datatrafik över mobilnätet. Just det är speciellt praktiskt på bilsemestrar utomlands, där satellitnavigering inte kostar något.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Det nya företaget har tagit över Olympus kameradivision
Dags att tänka Leica även när det gäller video.
Adobe släpper Lightroom för Apples nya Mac-datorer med M1-processor.
Slutet för Europas största fotomässa.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.