Search
Generic filters

: TomTom Start 52

Hitta rätt på semestern

Ibland är det bättre med en enkel GPS än mobilen. Som TomToms billiga instegsmodell Start 52.

Juni/juli 2016TomTom Start 52

Ljud & Bild tycker

Prisvärd, enkel och användarvänlig. Fria kartuppdateringar för Västeuropa.
Lågupplöst skärm, enheten är lite svårt att lossa från hållaren och ljudet är inte direkt kristallklart.
 • 5-tums pekskärm, 480 x 272
 • Karta: Västeuropa
 • Kartuppdatering: Gratis
 • Fartkameror: Tre månader gratis
 • Bluetooth: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1500 kr

Med gratis-appar och allt större mobilskärmar kan det tyckas att allt färre egentligen behöver en separat GPS-navigator för att hitta rätt på vägarna. Men det är inte dumt alls att ha en enkel och användarvänlig GPS liggande. Vilket vi upptäckte efter ett par veckor med TomToms billiga Start 52.

Navigatorn finns i tre storlekar med skärmar på fyra, fem respektive sex tum (Start 42, 52 och 62) och börjar på tusenlappen för den allra minsta. De tre kan samma sak, det är bara skärmstorleken och prislappen som skiljer dem åt.

Mellanmodellen är en bra kompromiss, den är större än många mobiler men tillräckligt liten för att ligga i handskfacket tills man behöver den.

 

Gratis karta

Start 52 är otroligt enkel, vilket syns på den ganska grovkornig skärmupplösningen. Ljudet är tillräckligt bra för att man ska höra meddelanden, men jag efterlyser lite tydligare röstinstruktioner. Du kan för övrigt koppla den till datorn och ladda ner kartuppdateringar för Västeuropa, helt gratis, så länge du äger GPS:en, men efter bara tre månader måste du börja betala om du vill ha kvar varningar om fartkameror.

Den har ingen Bluetooth eller kö-varningar via TomTom Traffic, vilket kräver ett inbyggt SIM-kort, men den har TomToms Advanced Lane Guide – filbyten – som mycket tydligt visar när och var du ska svänga av eller byta fil.

Foto: TomTom
Foto: TomTom

 

Låg upplösning

Pekskärmen är inte lika high-tech som på en mobiltelefon. Upplösningen är beskedlig och skärmen är resistiv, inte kapacitiv. Det vill säga att den är tryckkänslig stället för beröringskänslig som mobilen är. Så du måste trycka lätt på skärmen för att navigera i menyer, förstora och ange destinationer.

Det fungerar alldeles utmärkt, för det finns inte många avancerade funktioner för att gå vilse bland. Att lägga in en destination är oerhört enkelt och går snabbt. Start 52 är måhända inte den snabbaste vi har sett på att hitta en rutt, men det går tillräckligt fort för att man ska slippa bli frustrerad.

När på är ute och kör hänger navigeringen med snabbt och visar vägen. Filbyten visas väldigt bra på den lilla skärmen. Ljudet är som sagt inte särskilt tydligt – och det går inte att koppla in bilstereon – men varningar hörs tillräckligt tydligt. Skärmen växlar automatiskt till nattläge och den kan släckas (sättas i viloläge) när man inte behöver den eller vill spara ström.

 

Tillbehör

Start 52 kan ansluta till 12-voltsuttaget med den medföljande USB-adaptern och fungerar i upp till en timme på det uppladdningsbara batteriet, så att du kan ta med den in i huset och sitta ner i lugn och ro och ändra inställningar, lägga upp rutten och uppdatera kartbasen.

Det medföljande fästet med sugkopp kan vridas och vinklas till önskat läge, men det är lite svårt att ta bort GPS-enhet från den, vilket resulterar i att sugkoppen lossnar från vindrutan om man rycker lite för hårt.

Trots detta är Start 52 ett billigt och bra val för dem som behöver en ordentlig GPS-enhet, och på många sätt är den bättre än mobiltelefonen eftersom det inte använder datatrafik över mobilnätet. Just det är speciellt praktiskt på bilsemestrar utomlands, där satellitnavigering inte kostar något.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.