: iPod touch 4G

iPod touch 4G

Ljud & Bild tycker

Skarp skärm. Mycket bra ljud. HD-video. Wi-Fi och bluetooth. Bäst skötsel i klassen.
Behöver bättre lurar. Eländig stillbildskamera.
8, 32 eller 64 GB minne
3,5-tums pekskärm
HD-video (720p)
40 timmars batteritid med musik, 7 med video
8 GB: 2 300 kr
32 GB: 3 100 kr
64 GB: 4 100 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2300 kr

Tänk dig en iPhone, fast utan GPS och telefonfunktion. Då har du senaste generationen av iPod touch. Den ser inte bara ut som en iPhone 4, den har samma knivskarpa, 3,5-tums pekskärm. Och den finns i tre storlekar, från 2 300 kronor.
Nya touch har också utrustats med kamera och videofilmning i 720p-HD-kvalitet. Den har inte bara en utan två kameror: för på framsidan sitter en liten kamera som används för videosamtal – fast bara via trådlöst nätverk, och bara till andra som har en likadan iPod touch eller en iPhone 4.

iPhone 4-processor och -skärm
Den har till och med samma processor som iPhone 4, plus gyroskop i tre axlar vilket är både praktiskt och roligt att ha när man spelar. Touch är nämligen en utmärkt spelmaskin också. Den skarpa pekskärmen och gyroskopet ger en bättre känsla i spelen som stöder 3D-gyro, eftersom de reagerar på rörelserna när man spelar. Man kan till exempel vrida och luta på touch för att styra flygplan och bilar. Apple har lagt in Game Center i senaste generationen, vilket gör det möjligt att spela trådlöst mot andra i samma nätverk.
Jämfört med förra generationen är den nya skärmen med 960 x 640 pixlar mycket bättre att visa bilder eller titta på film på. Färgåtergivningen är överlägset snyggare tack vare en djup svärta, mycket hög kontrast och enastående skärpa. Men jämfört med iPhone 4 är skärmen mer känslig för sned synvinkel, färgerna ändras nämligen om man lutar skärmen åt något håll.

Ljudkvalitet
iPod touch har också fått en ny högtalare som faktiskt är bättre än i förra generationen. Med hjälp av den inbyggda mikrofonen är det enkelt att spela in samtal med diktafon-appen som finns installerad från början, och sedan kan man lyssna utan öronsnäckor. Vilket leder oss till spelarens svagaste punkt: öronsnäckorna som ingår har inte blivit bättre. Många lär tycka att de sitter dåligt i örat, och än värre är att de låter vasst och tunt. Med bättre hörlurar, till exempel Jays a-Jays Three för en femhundring eller Shure SRH240 för ytterligare en hundring, hör man hur bra det faktiskt kan låta.
Hörlursuttaget är tillräckligt potent för att man ska få bra volym även med större hörlurar, och man förfogar över flera EQ-inställningar om man vill piffa upp ljudbilden. Oavsett om man lyssnar på komprimerade ljudformat som MP3 och AAC eller på okomprimerade som Apple Lossless, AIFF eller WAV är ljudet mycket bra. Fyllig bas, öppet mellanregister, bra sammanhållning med tydliga detaljer och distinkt diskant, är helt i toppklassen bland bärbara spelare. Eftersom man kan välja lagringskapacitet, från 8 till 64 GB, kan man få plats med upp till 14 000 komprimerade AAC-låtar, eller 100 okomprimerade CD-skivor om man vill ha så bra ljud som möjligt.

Kamera
Glöm fotografier. Apple har inte brytt sig om att stoppa in en riktig kamera. Upplösningen motsvarar 0,7 megapixlar, eller 960 x 720 pixlar. Bilderna är grötiga, saknar detaljer och skärpa och bör knappt användas till något. Videofilmningen är av en helt annan klass. Här visar kameran sig från sin bästa sida, med skarp och upplöst HD-kvalitet. Man kan peka där man vill fokusera (och mäta ljus) i bilden. Kvaliteten kan man absolut leva med, och bäst av allt är att videosnuttarna enkelt redigeras i iMovie-appen som kan laddas ned för 38 kronor från App Store. Den enda egentliga bristen är att videokameran saknar belysning, vilket kunde ha varit praktiskt när man filmar i halvmörker. Eftersom kameran inte är särskilt ljuskänslig så passar den inte i mörkare miljöer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Marius


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.