Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Mobilen är död!

Länge leve smartklockan!

I en artikel i den amerikanska tidskriften Wired, ”iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch”, berättar Kevin Lynch, vice VD på Apple och huvudansvarig för utvecklingen av Apple Watch, att det främsta målet med en smartklocka är att förhindra att mobiltelefonen förstör ditt liv! Mobilen har blivit för uppmärksamhetskrävande, förklarar han, och Apple Watch ska bygga en bro mellan iPhone och användaren genom att flytta ut den viktigaste informationen och de viktigaste meddelandena till handleden, så att telefonen kan ligga kvar i fickan.

Och tänker man i de banorna så har inte bara Apple Watch, utan i grund och botten alla smarta klockor, en bättre poäng. Klockan är inte en krympt version av smartmobilen, den är ett filter som ger dig en förenklad överblick över och snabb tillgång till centrala funktioner, favoritkontakter och favorit-appar. Sedan tillkommer mätning och övervakning av hälsa, aktivitetsnivå och träning, så en smartklocka är en intim produkt du helt enkelt inte kan avvara. Smart och personlig.

Så ser det åtminstone ut i tillverkarnas drömvärld. Frågan är om de fixar uppgiften.

 

Är det så smart, egentligen?

Det är nämligen en förbaskat svår balansgång att återuppfinna en produkttyp som de flesta av oss har varit bekanta med i hela våra liv.

Fickur såg dagens ljus redan på 1500-talet och efter Första världskriget, när soldaterna började bära armbandsur eftersom de var lättare att hantera på slagfältet än fickur, blev det snabbt populärt hos vanliga civila människor att bära klockan på armen. Armbandsuret är kvintessensen av det 20:e århundradet och efter att ha stått lite i skuggan sedan början av det nya årtusendet, som hittills måste sägas ha tillhört smartmobilen, är det inte otänkbart att armbandsuret kan få en renässans – som smartmobilens förlängda arm!

Men om de smarta klockorna någonsin ska bli en framgång så måste de kunna konkurrera med riktiga klockor från märken som Fossil, Swatch och Tissot eller till och med exklusiva märken som Rolex, Breitling och TAG Heuer.

annons

Ingen går runt med två klockor, och om det bara finns plats för en klocka på armen så väljer de allra flesta människor som investerar i en klocka att satsa på kvalitet, material och design. En klocka är nämligen inte bara funktionell, den är också estetik och livsstil – nästan ett slags smycke – och om man ska övertyga den grupp konsumenter som redan bär en klocka att byta till en smartklocka, då måste man konkurrera på dessa områden. Och man måste göra samma sak för att få in nya kunder i butikerna.

annons

 

Så testade vi

Vi har tittat noggrant på områden som appar, funktioner, skötsel och användarvänlighet, men också på ”mjukare” egenskaper som design, stil och kvalitetskänsla. Om smartklockan verkligen ska kunna rädda dig från smartmobilen så måste du både kunna och vilja bära den på handleden hela tiden. I det här testet ska vi försöka ta reda på om någon av marknadens smartklockor – som vid det här laget har hunnit bli ganska så många – lyckas med allt detta.

Klockornas operativsystem

Android Wear
Googles operativsystem till smartklockor. Nära integration med Android och ett stort urval av appar som stöds, till exempel Googles egna, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter och Evernote.

Systemets konstruktion kräver dock tillvänjning. De flesta appar går inte att nå direkt. I stället interagerar man med hjälp av ”handlingar” (skriva e-post, göra en anteckning i kalendern) eller som svar på notifieringar (gilla en Facebook-kommentar). Röstkommandon (”Ok, Google”) är en central del av plattformen.

annons

www.android.com/wear

Tizen
Ett öppet operativsystem som bygger på Linux, som ska ge en sammanhängande upplevelse med olika typer av enheter. Tizen ska fungera i surfplattor, smartmobiler, smartklockor, GPS-enheter och TV-apparater samt i bilar. Stöds bland annat av Intel, Huawei, Panasonic och Samsung. Starkt begränsat urval av appar och få som känns igen (t ex Opera, Deezer och Endomondo).

www.tizen.org/

Watch OS
Apples operativsystem till Apple Watch. Bygger på iOS men är anpassat efter klockans form och funktion. Snabb information från appar visas antingen som notifieringar, som push-överförs från iPhone, eller via den så kallade ”överblicken” som är småflikar som visas genom att dra med fingret. Precis som på telefonen kan alla appar visas på hemskärmen som ikoner. Styrningen görs med pekskärmen och med den digitala kronan som både fungerar som scroll-, zoom- och hem-knapp. Röststyrning via Siri är också en del av kontrollen, men den är inte lika central som på Googles plattform.

Ännu så länge finns det inte riktigt lika många appar till Watch OS som till Android Wear.

www.apple.com/watch/

 

Se vår test av smartklockor på norske TV2 Hjelper deg:

Produkter i testet
Sony SmartWatch 3 kan lite av varje och hänger gärna med på träningen.

Om det här är en vacker syn är en smaksak. Vi tycker att Sony-klockan känns lika klumpig som Samsung Gear S och även om SmartWatch 3 bygger på Android Wear – till skillnad från Gear S som kör Samsungs egen Tizen-plattform – så kan den lite mer än rivalerna.

Klockan har till exempel GPS, vilket är bra för alla som motionerar ofta eftersom den kan hålla koll på löprundan – med exempelvis Runkeeper eller Endomondo – utan att man behöver ha med sig smartmobilen ut i spåret. Därför kan man ju alltid undra hur det kommer sig att SmartWatch 3 inte har någon pulsmätare, med tanke på att den är mer tänkt som ett alternativ till en löparklocka än något man bara har på sig i stället för ett klassiskt armbandsur.

Klockarmbandet är gjort av ett gummiaktigt material och passar bara till just den här Sony-modellen, men är däremot robust gjort och själva klockan är dessutom både vatten- och dammskyddad. Den klarar med andra ord en runda i skogen utan att knysta även om det regnar. Och en solig dag klarar den också, tack vare den reflektiva skärmen ser man urtavlan bättre i solljus än man gör med de flesta andra testdeltagare. SmartWatch 3 finns även som en dyrare modell i metall med metallarmband men i övrigt samma specifikationer. Sony säljer också en adapter som gör att det går att använda vanliga 24-millimeters klockarmband.

Tillsammans med Sonys Lifelog-app ger SmartWatch 3 fina möjligheter för självdiagnos, så att man kan hålla kolla på sina aktiviteter under hela dagen. Och man får inga problem med batteriet eftersom det räcker i ett par dagar på en laddning. Laddningen görs däremot med mikroUSB och en liten port som sitter på undersidan av klockan. En praktisk lösning som dock inte är särskilt elegant.

Sony SmartWatch 3 är förmodligen den bästa sportklockan för dig som vill köra med Android Wear.

Betyg
 • Operativsystem: Android Wear
 • Kompatibel med: Android 4.3
 • Skärm: 1,6-tums TFT LCD, 320 x 320
 • Processor: 1,2 GHz Quad ARM A7
 • Minne: 512 MB RAM + 4 GB lagring
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0 LE, GPS, NFC, 802.11 b/g/n
 • Mått: 36 x 51 x 10 mm
 • Vikt: 45 g
 • Batteri: 420 mAh
 • Armband: Sony
 • Certifiering: IP68 (vatten, damm)
 • Sensorer: Accelerometer, kompass, gyroskop
Pris: 1700 kr
PlusVatten- och dammtät och rätt så robust. Inbyggt GPS och batteri som räcker i två dagar. Den transreflektiva skärmen är bra i solljus.
MinusKorkat att den saknar pulsmätare med tanke på att den vänder sig idrottare.
LG Watch Urbane är den läckraste Android Wear-klockan hittills. Ändå är den en besvikelse.

På insidan är LG Watch Urbane i stort sett samma klocka som LG G Watch R, enda förändringen är att Watch Urbane har senaste Android Wear-version och uppdaterad Bluetooth 4.1 LE. Det är alltså mest utsidan som är ny, där G Watch R liknade ett traditionellt armbandsur, med rund urtavla och vanligt armband, går Watch Urbane hela vägen och strålar av business class med läderrem och tung design i rostfritt stål. Rent estetiskt är Urbane faktiskt den enda Android Wear-klockan som kan mäta sig med Apple Watch.

Trots business-stilen har LG-klockan inbyggd pulsmätare, plus wifi som äntligen kommer till sin rätt i och med den senaste Android Wear-versionen. Nu kan man alltså vara hopkopplad med sin Android-smartmobil även om det inte finns någon Bluetooth-förbindelse. Så kan man göra med Apple Watch och iPhone också, men det har inte gått med Android Wear. Googles system har dock fördelen att klockan och mobilen inte behöver vara på samma nätverk. Man kan alltså låta mobilen ligga kvar hemma när man tar en joggingtur, och när man sedan tar en liten paus på det lokala caféet med gratis wifi så tar Watch Urbane emot notifieringar och meddelanden från telefonen. Om nätverket är öppet för alla, märk väl, för man kan inte knappa in något lösenord på klockan!
Watch Urbane är kort sagt det bästa Android Wear har att erbjuda just nu, och det konstaterar vi med visst vemod, för den är inte felfri på något sätt. Det var en kamp att över huvud taget upprätta en förbindelse till vår testmobil, en splitter ny Samsung Galaxy S6 Edge, och sedan reagerade operativsystemet på klockan långsamt eller till och med frös helt, varpå vi var tvungna att starta om den.

Och batteritiden? Efter en halv dag var vi nere på 13 %, så även om det är Apple Watch som fått mest kritik på nätet för sitt batteri så är LG:s klocka värst.

Vi skulle hemskt gärna vilja kunna ge LG Watch Urbane vår varmaste rekommendation, men det går inte. Visst är den snygg att titta på, men vi råkade ut för fler problem med vårt exemplar av den här smartklockan är med någon annan testdeltagare. Helt enkelt inte tillräckligt bra, LG!

Betyg
 • Operativsystem: Android Wear
 • Kompatibel med: Android 4.3
 • Skärm: 1,3-tums P-OLED, 320 x 320
 • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Minne: 512 MB RAM + 4 GB lagring
 • Trådlöst: Bluetooth 4.1 LE, 802.11 b/g/n
 • Mått: 52,2 x 45,5 x 10,9 mm
 • Vikt: 66,5 g
 • Batteri: 410 mAh
 • Armband: Standard 22 mm
 • Certifiering: IP67 (vatten, damm)
 • Sensorer: Accelerometer, gyroskop, kompass, barometer, pulsmätare
Pris: 3400 kr
PlusSnyggaste Android Wear-klockan. Har pulsmätare och senaste Android Wear-versionen.
MinusInte helt billig och så stor att den knappast passar på smala handleder. Värst är alla fel och barnsjukdomar, till exempel att systemet kraschar och måste startas om.
Samsung Gear S
En mobil på handleden
Gear S fungerar på egen hand själv och ger en rikare upplevelse, men känns som en återvändsgränd.
Pebble Steel
Den ursprungliga smartklockan
Pebble Steel är en ny modell från den första tillverkaren som trodde på smartklockor.
Withings Activité
Design-smart
Withings Activité är en smart klocka, ingen smartklocka
Apple Watch
När det bästa inte är gott nog
Apple Watch är en läcker produkt men är full av barnsjukdomar.
Fitbit Surge
Glorifierat träningsarmband
Fitbit själva kallar Surge för en ”fitness superwatch”. Det är inte långtifrån.
Garmin vivoactive
Den smartaste sportklockan
Garmin vivoactive har precis tillräckligt smarta funktioner för att vara intressant för andra än sportdårar.
Cogito Smartwatch Classic 2.0
Är det smart?
Cogito Smartwatch Classic 2.0 kan inte rekommenderas.
Moto 360
Snygg överraskning
Moto 360 är den bästa Android Wear-klockan vi har provat hittills.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.

  (Foto: Dell)

  Dell som behöver banta

  Dell XPS 13 2-i-1 hade kunnat vara den perfekta hybriddatorn om Dell bara kunde lösa två betydande avigsidor.

  (Foto: Dell)

  Överjordiskt snygg Alienware

  Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.

  Gaming med drag

  Acer Predator Helios 700 är en uppvisning i överflöd. Och det utdragbara tangentbordet är inte bara en gimmick utan ett genidrag.