data-srcset
Smartklockor

Mobilen är död!

Länge leve smartklockan!

I en artikel i den amerikanska tidskriften Wired, ”iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch”, berättar Kevin Lynch, vice VD på Apple och huvudansvarig för utvecklingen av Apple Watch, att det främsta målet med en smartklocka är att förhindra att mobiltelefonen förstör ditt liv! Mobilen har blivit för uppmärksamhetskrävande, förklarar han, och Apple Watch ska bygga en bro mellan iPhone och användaren genom att flytta ut den viktigaste informationen och de viktigaste meddelandena till handleden, så att telefonen kan ligga kvar i fickan.

Och tänker man i de banorna så har inte bara Apple Watch, utan i grund och botten alla smarta klockor, en bättre poäng. Klockan är inte en krympt version av smartmobilen, den är ett filter som ger dig en förenklad överblick över och snabb tillgång till centrala funktioner, favoritkontakter och favorit-appar. Sedan tillkommer mätning och övervakning av hälsa, aktivitetsnivå och träning, så en smartklocka är en intim produkt du helt enkelt inte kan avvara. Smart och personlig.

Så ser det åtminstone ut i tillverkarnas drömvärld. Frågan är om de fixar uppgiften.

 

Är det så smart, egentligen?

Det är nämligen en förbaskat svår balansgång att återuppfinna en produkttyp som de flesta av oss har varit bekanta med i hela våra liv.

Fickur såg dagens ljus redan på 1500-talet och efter Första världskriget, när soldaterna började bära armbandsur eftersom de var lättare att hantera på slagfältet än fickur, blev det snabbt populärt hos vanliga civila människor att bära klockan på armen. Armbandsuret är kvintessensen av det 20:e århundradet och efter att ha stått lite i skuggan sedan början av det nya årtusendet, som hittills måste sägas ha tillhört smartmobilen, är det inte otänkbart att armbandsuret kan få en renässans – som smartmobilens förlängda arm!

Men om de smarta klockorna någonsin ska bli en framgång så måste de kunna konkurrera med riktiga klockor från märken som Fossil, Swatch och Tissot eller till och med exklusiva märken som Rolex, Breitling och TAG Heuer.

annons

Ingen går runt med två klockor, och om det bara finns plats för en klocka på armen så väljer de allra flesta människor som investerar i en klocka att satsa på kvalitet, material och design. En klocka är nämligen inte bara funktionell, den är också estetik och livsstil – nästan ett slags smycke – och om man ska övertyga den grupp konsumenter som redan bär en klocka att byta till en smartklocka, då måste man konkurrera på dessa områden. Och man måste göra samma sak för att få in nya kunder i butikerna.

annons

 

Så testade vi

Vi har tittat noggrant på områden som appar, funktioner, skötsel och användarvänlighet, men också på ”mjukare” egenskaper som design, stil och kvalitetskänsla. Om smartklockan verkligen ska kunna rädda dig från smartmobilen så måste du både kunna och vilja bära den på handleden hela tiden. I det här testet ska vi försöka ta reda på om någon av marknadens smartklockor – som vid det här laget har hunnit bli ganska så många – lyckas med allt detta.

Klockornas operativsystem

Android Wear
Googles operativsystem till smartklockor. Nära integration med Android och ett stort urval av appar som stöds, till exempel Googles egna, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter och Evernote.

Systemets konstruktion kräver dock tillvänjning. De flesta appar går inte att nå direkt. I stället interagerar man med hjälp av ”handlingar” (skriva e-post, göra en anteckning i kalendern) eller som svar på notifieringar (gilla en Facebook-kommentar). Röstkommandon (”Ok, Google”) är en central del av plattformen.

annons

www.android.com/wear

Tizen
Ett öppet operativsystem som bygger på Linux, som ska ge en sammanhängande upplevelse med olika typer av enheter. Tizen ska fungera i surfplattor, smartmobiler, smartklockor, GPS-enheter och TV-apparater samt i bilar. Stöds bland annat av Intel, Huawei, Panasonic och Samsung. Starkt begränsat urval av appar och få som känns igen (t ex Opera, Deezer och Endomondo).

www.tizen.org/

Watch OS
Apples operativsystem till Apple Watch. Bygger på iOS men är anpassat efter klockans form och funktion. Snabb information från appar visas antingen som notifieringar, som push-överförs från iPhone, eller via den så kallade ”överblicken” som är småflikar som visas genom att dra med fingret. Precis som på telefonen kan alla appar visas på hemskärmen som ikoner. Styrningen görs med pekskärmen och med den digitala kronan som både fungerar som scroll-, zoom- och hem-knapp. Röststyrning via Siri är också en del av kontrollen, men den är inte lika central som på Googles plattform.

Ännu så länge finns det inte riktigt lika många appar till Watch OS som till Android Wear.

www.apple.com/watch/

 

Se vår test av smartklockor på norske TV2 Hjelper deg:

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
Sony SmartWatch 3 kan lite av varje och hänger gärna med på träningen.

Om det här är en vacker syn är en smaksak. Vi tycker att Sony-klockan känns lika klumpig som Samsung Gear S och även om SmartWatch 3 bygger på Android Wear – till skillnad från Gear S som kör Samsungs egen Tizen-plattform – så kan den lite mer än rivalerna.

Klockan har till exempel GPS, vilket är bra för alla som motionerar ofta eftersom den kan hålla koll på löprundan – med exempelvis Runkeeper eller Endomondo – utan att man behöver ha med sig smartmobilen ut i spåret. Därför kan man ju alltid undra hur det kommer sig att SmartWatch 3 inte har någon pulsmätare, med tanke på att den är mer tänkt som ett alternativ till en löparklocka än något man bara har på sig i stället för ett klassiskt armbandsur.

Klockarmbandet är gjort av ett gummiaktigt material och passar bara till just den här Sony-modellen, men är däremot robust gjort och själva klockan är dessutom både vatten- och dammskyddad. Den klarar med andra ord en runda i skogen utan att knysta även om det regnar. Och en solig dag klarar den också, tack vare den reflektiva skärmen ser man urtavlan bättre i solljus än man gör med de flesta andra testdeltagare. SmartWatch 3 finns även som en dyrare modell i metall med metallarmband men i övrigt samma specifikationer. Sony säljer också en adapter som gör att det går att använda vanliga 24-millimeters klockarmband.

Tillsammans med Sonys Lifelog-app ger SmartWatch 3 fina möjligheter för självdiagnos, så att man kan hålla kolla på sina aktiviteter under hela dagen. Och man får inga problem med batteriet eftersom det räcker i ett par dagar på en laddning. Laddningen görs däremot med mikroUSB och en liten port som sitter på undersidan av klockan. En praktisk lösning som dock inte är särskilt elegant.

Sony SmartWatch 3 är förmodligen den bästa sportklockan för dig som vill köra med Android Wear.

Betyg
 • Operativsystem: Android Wear
 • Kompatibel med: Android 4.3
 • Skärm: 1,6-tums TFT LCD, 320 x 320
 • Processor: 1,2 GHz Quad ARM A7
 • Minne: 512 MB RAM + 4 GB lagring
 • Trådlöst: Bluetooth 4.0 LE, GPS, NFC, 802.11 b/g/n
 • Mått: 36 x 51 x 10 mm
 • Vikt: 45 g
 • Batteri: 420 mAh
 • Armband: Sony
 • Certifiering: IP68 (vatten, damm)
 • Sensorer: Accelerometer, kompass, gyroskop
Pris: 1700 kr
PlusVatten- och dammtät och rätt så robust. Inbyggt GPS och batteri som räcker i två dagar. Den transreflektiva skärmen är bra i solljus.
MinusKorkat att den saknar pulsmätare med tanke på att den vänder sig idrottare.
 data-srcset
Samsung Gear S
Gear S fungerar på egen hand själv och ger en rikare upplevelse, men känns som en återvändsgränd.
 data-srcset
Pebble Steel
Pebble Steel är en ny modell från den första tillverkaren som trodde på smartklockor.
 data-srcset
Withings Activité
Withings Activité är en smart klocka, ingen smartklocka
 data-srcset
LG Watch Urbane
LG Watch Urbane är den läckraste Android Wear-klockan hittills. Ändå är den en besvikelse.
 data-srcset
Apple Watch
Apple Watch är en läcker produkt men är full av barnsjukdomar.
 data-srcset
Fitbit Surge
Fitbit själva kallar Surge för en ”fitness superwatch”. Det är inte långtifrån.
 data-srcset
Garmin vivoactive
Garmin vivoactive har precis tillräckligt smarta funktioner för att vara intressant för andra än sportdårar.
 data-srcset
Cogito Smartwatch Classic 2.0
Cogito Smartwatch Classic 2.0 kan inte rekommenderas.
 data-srcset
Moto 360
Moto 360 är den bästa Android Wear-klockan vi har provat hittills.

  Alternativ till Smartklockor

  (Foto: Tillverkare)

  Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

  (Foto: Tillverkare)

  Med en smartklocka på armen får du ut mer av träningen.

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen har Apple Watch fått en rejäl uppgradering som verkligen spelar roll.

  (Foto: Tillverkare)

  Med en smartklocka på handleden är du på god väg till ett sundare liv.

  Apple Watch series 3

  Nya Apple Watch har bättre prestanda och längre batteritid, men den uppkopplade modellen dröjer.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska jag byta ut min dyra och fina kronograf mot en smartklocka så får den bannemej vara snygg.

  (Foto: Tillverkare)

  Vi reder ut vad smartklockorna gör idag och vad nästa generation gör bättre.

  (Foto: Tillverkare)

  Gear S3 är en värdig rival till Apple Watch 2, men programvaran haltar fortfarande lite.

  (Foto: Tillverkare)

  Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  TAG Heuers första smartklocka passar inte alla, men är skamlöst lockande för de mest kräsna användarna där ute.

  (Foto: Tillverkare)

  Gear S2 är en av marknadens bästa smartklockor.