annonse
annonse
annonse

test: Netgear Orbi Voice RBK50V

Netgear Orbi Voice RBK50V
Netgear Orbi Voice RBK50V

Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

Plus
Enkel och användarvänlig installation. Amazon Alexa fungerar perfekt och både nätverkshastighet och täckning imponerar.
Minus
Ostabilt nätverk och upprepade problem med förlorad anslutning, både till internet och i mesh-nätverket. Högtalaren låter luddigt.

Det kan vara en utmaning att få det trådlösa hemnätverket att täcka hela huset, därför har det dykt upp flera så kalla mesh-system de senaste åren. Tekniken går ut på att man placerar ett antal små enheter, som var och en är en egen trådlös router, runt om i hemmet. Enheterna fungerar som ett slags digital förlängningssladd som sprider ut det trådlösa nätverket i ett större område.

Vi har tidigare testat ett antal mesh-system, inklusive TP-Link Deco M5, Linksys Velop och Asus Lyra Trio, men för ett år sedan blev vi speciellt förtjusta i systemet från Netgear: Orbi RBK50 AC3000.

Därför såg jag med spänning fram emot att testa helt nya Netgear Orbi Voice RBK50V, som är något så speciellt som ett mesh-system kombinerat med en smart högtalare med Amazon Alexa-röststyrning och ljudteknik från Harman/Kardon. På papperet låter en sådan kombination som en genial idé, men tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut.

Snygg och stilren design innebär att Netgear Orbi Voice inte måste gömmas undan. Foto: Netgear

Enkel inställning av nätverk och Alexa

Netgear Orbi Voice-setet består av två olika enheter: Orbi Router RBR50, som ansluter till modemet och alltså fungerar som en gateway till internet, och Orbi Voice RBS40V som fungerar som både satellit och smarthögtalare på samma gång. De två enheterna ser av naturliga skäl olika ut – satelliten är ju både router och högtalare – men båda har en snygg och diskret design och tål att stå synliga i en bokhylla eller på ett glasbord i vardagsrummet.

Inställningen är enkel och smärtfri och görs via Netgears egen Orbi-app, som man laddar ner till sin iPhone eller Android-mobil. Först ansluts Orbi Routern till internet och när den känns igen av appen så är det en smal sak att lägga till Orbi Voice. Då är nätverkstäckningen på plats och det är bara att sätta igång med att aktivera Amazon Alexa i Orbi Voice, som för övrigt även stöder musikströmning från bland annat Spotify. Det blir man dessutom påmind om med jämna mellanrum av en kvinnoröst från högtalarenheten, som ljudligt meddelar att Orbi Voice är ”ready for setup”.

På baksidan av Orbi Voice RBS40V finns två Ethernet-utgångar. På Orbi Router RBR50 finns ytterligare fyra. Foto: Netgear

Lyckligtvis var det lika enkelt att komma igång med både Spotify och Alexa som det var att installera mesh-systemet. I Spotify-appen dyker Orbi Voice-enheten upp automatiskt som en enhet det går att strömma till, och Amazon Alexa-installationen görs i den speciella appen, som man alltså först måste ladda ner från App Store eller Google Play. Alexa-appen hittar Orbi Voice med en gång och högtalaren har inga problem att förstå dina röstkommandon. Helt perfekt blir det naturligtvis inte förrän Alexa släpps officiellt i Sverige, till dess får man nöja sig med begränsad funktionalitet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Trist ljud

Dessvärre är Orbi Voice lika dålig på att spela musik som den är bra på Alexa-röststyrning. Även om ljudtekniken som nämnts är levererad av Harman/Kardon så låter högtalaren grumligt och saknar framför allt klarhet i de högre frekvensregistren. Ljudbilden blir för instängd och man börjar fundera på om det egentligen var en så god idé att kombinera ett mesh-system med en högtalare. Orbi Voice kan för övrigt styras med ett beröringskänsligt fält på toppen av högtalaren, men det fungerar inte heller särskilt bra. Man ska till exempel kunna höja och sänka volymen genom att låta fingret glida längs ett lysande band, men ljudnivån följer inte rörelserna utan ändras i stället i knastrande steg.

Att Harman/Kardon har levererat ljudtekniken märker man inte. Foto: Netgear

Nej, om man vill ha en smart högtalare med bra ljud i sitt mesh-nätverk så tjänar man på att köpa högtalaren separat. Det kan till exempel vara en Marshall Stanmore II Voice, som finns i en version med Alexa, men också i en version med Google Assistant – som faktiskt stöds på den svenska marknaden! Och den har dessutom ett suveränt ljud med mer tyngd och kräm än någon annan smarthögtalare vi har testat.

Snabbt men instabilt nätverk

Så Netgear borde kanske hålla sig borta från högtalare och satsa på sin kärnkompetens, som är bra och snabb nätverksteknik. Men även där stöter jag på svårigheter med Netgear Orbi Voice RBK50V, som inte fortsatte vara lika samarbetsvillig som under installationen.

Det bör påpekas att när allt fungerar som det ska så är nätverksfunktionen mer än utmärkt. Routern och satelliten skapade perfekt täckning i alla hörn av min 60 kvadratmeter stora lägenhet, där produkten testades. Det var inte bara min subjektiva uppfattning utan bekräftades av Stofas utmärkta WifiScanner-app, som jag använde för kontrollera nätverkssignalen i alla vinklar och vrår.

När allt fungerar ger Netgear Orbi Voice ett utmärkt nätverk. Hastigheten ligger i topp.

Med Ooklas Speedtest-app kunde jag också konstatera att nätverket hade perfekt hastighet, oavsett om mätenheten (min iPhone Xs) var ansluten till huvudenheten eller satelliten (vilket framgår av nätverksöversikten i Orbi-appen). Även i de praktiska testerna – där jag streamade video från Netflix och YouTube, laddade ner stora filer i webbläsaren eller som bifogade filer i e-post samt gjorde videosamtal till kollegor i Norge via Skype – imponerade nätverkshastigheten. Kvaliteten uppvisade faktiskt påtagliga förbättringar mot den nätverksuppkoppling som jag brukar ha i vanliga fall. Så långt, så bra.

Problemet är bara, i ett nötskal, att det är långt ifrån hela tiden som ”allt fungerar” med Netgear Orbi Voice. Bara under de få dagar jag testade upplevde jag flera avbrott där routern helt enkelt tappade kontakten med internet. En gång var det bara det i ett par minuter, en annan gång var jag tvungen att koppla ur hela utrustningen eftersom alla anslutningar gick förlorade. Inte bara mellan router och internet, utan mellan router och satellit/högtalare. Sådant är inte direkt ”mesh”.

Även efter omstart av modem och router tog det en halvtimme och många förgäves tryckningar på synkroniseringsknapparna på båda enheterna innan huvudenheten och satelliten hittade varandra igen och alla anslutningar återupprättades. Inte särskilt förtroendeingivande.

Det tog 30 minuter och åtskilliga tryckning på synkroniseringsknapparna på både routern och satelliten innan mesh-nätverket återupprättades.

Slutsats

I slutändan är Netgear Orbi Voice varken fågel eller fisk. Inställningen av både nätverk och tillhörande tjänster som Alexa och Spotify är rena barnleken, och som röstassistent fungerar Orbi Voice felfritt. Men som riktig högtalare är satellitenheten långtifrån tillfredsställande, och även om nätverkskvaliteten är i topp när allting fungerar så tyder de upprepade avbrotten på att hela rasket är instabilt. Och eftersom man helst inte vill snåla på utrustning som vid det här laget utgör ryggraden i varje modernt hem, är det väldigt svårt att rekommendera Netgear Orbi Voice som något annat än kuriosa.

Foto: Netgear
Det kan vara en utmaning att få det trådlösa hemnätverket att täcka hela huset, därför har det dykt upp flera så kalla mesh-system de senaste åren. Tekniken går ut på att man placerar ett antal små enheter, som var och en är en egen trådlös router, runt om i hemmet. Enheterna fungerar som ett slags digital förlängningssladd som sprider ut det trådlösa nätverket i ett större område. Vi har tidigare testat ett antal mesh-system, inklusive TP-Link Deco M5, Linksys Velop och Asus Lyra Trio, men för ett år sedan blev vi speciellt förtjusta i systemet från Netgear: Orbi RBK50 AC3000. Därför såg jag med spänning fram emot att testa helt nya Netgear Orbi Voice RBK50V, som är något så speciellt som ett mesh-system kombinerat med en smart högtalare med Amazon Alexa-röststyrning och ljudteknik från Harman/Kardon. På papperet låter en sådan kombination som en genial idé, men tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut. [caption id="attachment_93538" align="alignnone" width="989"] Snygg och stilren design innebär att Netgear Orbi Voice inte måste gömmas undan. Foto: Netgear[/caption]

Enkel inställning av nätverk och Alexa

Netgear Orbi Voice-setet består av två olika enheter: Orbi Router RBR50, som ansluter till modemet och alltså fungerar som en gateway till internet, och Orbi Voice RBS40V som fungerar som både satellit och smarthögtalare på samma gång. De två enheterna ser av naturliga skäl olika ut – satelliten är ju både router och högtalare – men båda har en snygg och diskret design och tål att stå synliga i en bokhylla eller på ett glasbord i vardagsrummet. Inställningen är enkel och smärtfri och görs via Netgears egen Orbi-app, som man laddar ner till sin iPhone eller Android-mobil. Först ansluts Orbi Routern till internet och när den känns igen av appen så är det en smal sak att lägga till Orbi Voice. Då är nätverkstäckningen på plats och det är bara att sätta igång med att aktivera Amazon Alexa i Orbi Voice, som för övrigt även stöder musikströmning från bland annat Spotify. Det blir man dessutom påmind om med jämna mellanrum av en kvinnoröst från högtalarenheten, som ljudligt meddelar att Orbi Voice är ”ready for setup”. [caption id="attachment_93539" align="alignnone" width="989"] På baksidan av Orbi Voice RBS40V finns två Ethernet-utgångar. På Orbi Router RBR50 finns ytterligare fyra. Foto: Netgear[/caption] Lyckligtvis var det lika enkelt att komma igång med både Spotify och Alexa som det var att installera mesh-systemet. I Spotify-appen dyker Orbi Voice-enheten upp automatiskt som en enhet det går att strömma till, och Amazon Alexa-installationen görs i den speciella appen, som man alltså först måste ladda ner från App Store eller Google Play. Alexa-appen hittar Orbi Voice med en gång och högtalaren har inga problem att förstå dina röstkommandon. Helt perfekt blir det naturligtvis inte förrän Alexa släpps officiellt i Sverige, till dess får man nöja sig med begränsad funktionalitet.

Trist ljud

Dessvärre är Orbi Voice lika dålig på att spela musik som den är bra på Alexa-röststyrning. Även om ljudtekniken som nämnts är levererad av Harman/Kardon så låter högtalaren grumligt och saknar framför allt klarhet i de högre frekvensregistren. Ljudbilden blir för instängd och man börjar fundera på om det egentligen var en så god idé att kombinera ett mesh-system med en högtalare. Orbi Voice kan för övrigt styras med ett beröringskänsligt fält på toppen av högtalaren, men det fungerar inte heller särskilt bra. Man ska till exempel kunna höja och sänka volymen genom att låta fingret glida längs ett lysande band, men ljudnivån följer inte rörelserna utan ändras i stället i knastrande steg. [caption id="attachment_93537" align="alignnone" width="989"] Att Harman/Kardon har levererat ljudtekniken märker man inte. Foto: Netgear[/caption] Nej, om man vill ha en smart högtalare med bra ljud i sitt mesh-nätverk så tjänar man på att köpa högtalaren separat. Det kan till exempel vara en Marshall Stanmore II Voice, som finns i en version med Alexa, men också i en version med Google Assistant – som faktiskt stöds på den svenska marknaden! Och den har dessutom ett suveränt ljud med mer tyngd och kräm än någon annan smarthögtalare vi har testat.

Snabbt men instabilt nätverk

Så Netgear borde kanske hålla sig borta från högtalare och satsa på sin kärnkompetens, som är bra och snabb nätverksteknik. Men även där stöter jag på svårigheter med Netgear Orbi Voice RBK50V, som inte fortsatte vara lika samarbetsvillig som under installationen. Det bör påpekas att när allt fungerar som det ska så är nätverksfunktionen mer än utmärkt. Routern och satelliten skapade perfekt täckning i alla hörn av min 60 kvadratmeter stora lägenhet, där produkten testades. Det var inte bara min subjektiva uppfattning utan bekräftades av Stofas utmärkta WifiScanner-app, som jag använde för kontrollera nätverkssignalen i alla vinklar och vrår. [caption id="attachment_93536" align="alignnone" width="924"] När allt fungerar ger Netgear Orbi Voice ett utmärkt nätverk. Hastigheten ligger i topp.[/caption] Med Ooklas Speedtest-app kunde jag också konstatera att nätverket hade perfekt hastighet, oavsett om mätenheten (min iPhone Xs) var ansluten till huvudenheten eller satelliten (vilket framgår av nätverksöversikten i Orbi-appen). Även i de praktiska testerna – där jag streamade video från Netflix och YouTube, laddade ner stora filer i webbläsaren eller som bifogade filer i e-post samt gjorde videosamtal till kollegor i Norge via Skype – imponerade nätverkshastigheten. Kvaliteten uppvisade faktiskt påtagliga förbättringar mot den nätverksuppkoppling som jag brukar ha i vanliga fall. Så långt, så bra. Problemet är bara, i ett nötskal, att det är långt ifrån hela tiden som ”allt fungerar” med Netgear Orbi Voice. Bara under de få dagar jag testade upplevde jag flera avbrott där routern helt enkelt tappade kontakten med internet. En gång var det bara det i ett par minuter, en annan gång var jag tvungen att koppla ur hela utrustningen eftersom alla anslutningar gick förlorade. Inte bara mellan router och internet, utan mellan router och satellit/högtalare. Sådant är inte direkt ”mesh”. Även efter omstart av modem och router tog det en halvtimme och många förgäves tryckningar på synkroniseringsknapparna på båda enheterna innan huvudenheten och satelliten hittade varandra igen och alla anslutningar återupprättades. Inte särskilt förtroendeingivande. [caption id="attachment_93535" align="alignnone" width="924"] Det tog 30 minuter och åtskilliga tryckning på synkroniseringsknapparna på både routern och satelliten innan mesh-nätverket återupprättades.[/caption]

Slutsats

I slutändan är Netgear Orbi Voice varken fågel eller fisk. Inställningen av både nätverk och tillhörande tjänster som Alexa och Spotify är rena barnleken, och som röstassistent fungerar Orbi Voice felfritt. Men som riktig högtalare är satellitenheten långtifrån tillfredsställande, och även om nätverkskvaliteten är i topp när allting fungerar så tyder de upprepade avbrotten på att hela rasket är instabilt. Och eftersom man helst inte vill snåla på utrustning som vid det här laget utgör ryggraden i varje modernt hem, är det väldigt svårt att rekommendera Netgear Orbi Voice som något annat än kuriosa. [caption id="attachment_93540" align="alignnone" width="989"] Foto: Netgear[/caption]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Netgear Orbi Voice RBK50V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Enheter: Orbi Router RBR50 + Orbi Voice RBS40V
 • Nätverksstandard: IEEE 802.11 b/g/n/ac
 • Frekvensband: Tri-band, 1 x 2,4 GHz, 2 x 5 GHz
 • Trådlös hastighet: 400 Mbit/s på 2,4 GHz, 867 Mbit/s på 5 GHz, 1,733 Mbit/s mellan router och satellit
 • Processor: Quad-Core 710 MHz
 • Minne: 512 MB RAM
 • Portar: 4 Gigabit Ethernet på huvudenheten, 2 på satelliten, USB 2.0
 • Firewall: Ja
 • Föräldrakontroll: Ja
 • MU-MIMO: Ja
 • Högtalare: 3,5-tums bas, 1-tums diskant, 35 watt, 4 mikrofoner
 • Mått/vikt, Orbi Router: 17,02 x 7,87 x 22,58 cm/889 g
 • Mått/vikt, Orbi Voice: 21,84 x 16,46 x 12,45 cm/1 814 g
 • Webb: netgear.se
Netgear Orbi Voice RBK50V produktside
Pris: 5300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×