test: Microsoft Surface Pro 6

Microsofts iPad Pro

Surface Pro är bästa hybriddatorn på marknaden. Men den behöver förnyas.
Karakter
Microsoft Surface Pro 6
Ljud & Bild tycker
Ny Intel-mikroarkitektur innebär blixtsnabba prestanda och längre batteritid. Snygg och ljusstark skärm med bra kontrast och naturliga färger.
Föråldrad formfaktor med samma anslutningar som samtliga äldre Surface Pro-modeller. Den väldigt breda ramen runt skärmen är inte heller tidsenligt.
Specifikationer
 • Processor: 2,11 GHz Intel Core i5-8650U
 • Skärm: 12,4-tums IPS-pekskärm, 2736x1824 (267 ppi)
 • Kamera: 8 Mp + 5 Mp
 • Minne: 8 GB
 • Hårddisk: 256 GB SSD + microSD
 • Grafik: Intel HD Graphics 620
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
 • Mått/vikt: 292 x 201 x 8,5 mm/784 g
 • Batteri: 45 Wh 5 940 mAh
 • Funktioner: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, USB 3.0, Mini DisplayPort, Surface Connect, 3,5 mm minijack
 • Webb: microsoft.com
Prestanda

Produktsida
Annons
Annons
forfatter

Microsoft Surface Pro 6 har landat på testbänken. Det är den sjätte inkarnationen av Surface Pro-serien, som är Microsofts hybriddator och alltså både surfplatta och dator på samma gång.

Jag har precis avslutat ett test av en annan Surface-produkt från Microsoft: Surface Laptop 2. Den bärbara datorn kallade jag för ”Microsofts MacBook” och ska jag använda samma jargong ligger det nära till hands att kalla Surface Pro 6 för ”Microsofts iPad Pro”. Grundtanken är nämligen densamma. Surface Pro 6 är för användare som ibland behöver något som kan ersätta PC:n men som även jobbar mobilt och/eller kreativt och bland annat uppskattar möjligheten att kunna rita, skissa eller göra anteckningar direkt på skärmen med hjälp av Surface Pen.

Utseende och konstruktion

Tidigare fick man Surface Pen på köpet när man investerade i en Surface Pro. Men numera måste man plocka fram plånboken om man vill ha de viktigaste tillbehören i form av såväl Surface Pen som det så kallade Type Cover-fodralet till Surface Pro 6. Och båda är helt nödvändiga om man vill ha fullt utbyte av hybriddatorn. Som renodlad surfplatta med Windows 10 är nämligen nyttan av Surface Pro 6 mindre – man får så att säga bara halva produkten.

Man måste investera 2 500 kronor extra för Surface Pen och Type Cover om Surface Pro 6 inte bara ska vara en ”halv” produkt. Foto: Microsoft

En Surface Pen kostar 1 100 kronor och för Surface Type Cover måste du hosta upp ytterligare 1 400 kronor, vilket innebär att totalpriset för den testade konfigurationen av Surface Pro 6 med penna och fodral landar på saftiga 20 500 kronor.

Med eller utan Type Cover och Surface Pen är Surface Pro 6 på pricken lik de senaste två, tre föregångarna. Skärmen är på 12,3 tum och en tunn design samt valet av robust magnesium för själva surfplattan innebär att totalvikten bara smyger upp till knappa 800 gram.

På baksidan sitter ett stöd som gör att Surface Pro 6 kan stå på egen hand och eftersom stödet är steglöst så går det att anpassa vinkeln efter behov.

Stödet på baksidan är steglöst att så Surface Pro 6 kan vinklas efter behov. Foto: Microsoft

Köper man till ett Type Cover så klickas det fast enkelt och smidigt längst ned på surfplattan. Och man kommer väldigt nära laptop-kvalitet eftersom Type Cover är ett av de bästa tillbehörstangentborden på marknaden, med bra taktil känsla och slaglängd i tangenterna, plus en ytterst exakt pekplatta.

Däremot ska man inte förvänta sig att kunna använda särskilt många andra tillbehör till sin Surface Pro 6 (åtminstone inte utan adaptrar – på den punkten påminner den en hel del om iPad Pro) för precis som sina föregångare har den bara två portar: USB 3.0 och Mini DisplayPort.

Det är för mig en gåta mig varför Microsoft inte för länge sedan har bytt ut detta mot USB-C. Det skulle ha gett mer funktionalitet (bland annat laddning från en powerbank) och fler anslutningar än man får med den relativt föråldrade Mini DisplayPorten. Att välja bort USB-C är under alla omständigheter inte särskilt tidsenligt.

Förutom Surface Connect-porten (nederst) har Surface Pro 6 bara en enda USB-A och en enda Mini DisplayPort. USB-C lyser med sin frånvaro. Foto: Microsoft

Skärm och ljud

Microsoft har valt bort OLED också, men Surface Pro 6-skärmen – som Microsoft har döpt till PixelSense men som egentligen är en IPS LCD-panel – gör ett utmärkt jobb. Upplösningen är tjusiga 2736 x 1824 pixlar och bilden är skarp och ljusstark, med god kontrast och naturtrogna färger. Om man till exempel föredrar Samsungs mycket dynamiska men också ganska så konstlade färgpalett så tycker man antagligen att skärmen på Surface Pro 6 är lite tråkig, men jag är väldigt förtjust i den. I touch-funktionen också, vilket inte är helt oväsentligt för en surfplatta. Pekskärmen är väldigt känslig, men mycket hellre det än tvärtom. Faktum är att enda klagomålet på skärmen är att ramen är så bred. En och en halv centimeter bred längs långsidorna och 1,2 centimeter på kanterna känns inte helt modernt för en produkt som kostar nästan 20 000 kronor 2019.

När det gäller ljudet är Surface Pro 6 inte heller helt i topp. De inbyggda högtalarna ger ifrån sig ett ljud så är lika tunt som en kopp te som bara ha fått dra i ett par sekunder, så om man ska ha någorlunda samtal i Skype eller liknande appar så är det nog smart att vara kompis med ett par bra hörlurar. Med dem på huvudet är ljudbilden däremot övertygande och har massor av tyngd och kraft. Lite blandade ljudegenskaper, med andra ord.

Prestanda

Nu har jag vid ett par tillfällen anklagat Surface Pro 6 för att vara omodern, och det är min klara uppfattning att när det gäller designen så behöver den här hybriddatorn föryngras. Men det är ju insidan som räknas, som man brukar säga. Och med den nya 8:e generationens processor från Intel, med fyra kärnor och den senaste Kaby Lake-mikroarkitekturen, vill jag lova att den har fått upp farten. Jämfört med Surface Pro 4, som var den senaste Microsoft-hybriden vi testade, har övergripande prestanda nästan fördubblats, även batteritiden har förbättrats avsevärt. Surface Pro 6 är naturligtvis inte något gaming-monster, men i den testade konfigurationen fanns det inte mycket som den inte klarade av.

Foto: Microsoft

Slutsats

Microsoft Surface Pro 6 är inte gammalt vin på nya flaskor, snarare nytt vin på gamla flaskor. För under korken har det hänt mycket sedan föregångaren såg dagens ljus för nästan två år sedan. Den senaste Intel-tekniken ger imponerande prestanda och batteritiden är också starkt förbättrad.

Desto mer frustrerande är att inte ett dyft har hänt när det gäller formfaktorn. Surface Pro 6 ser precis ut som åtminstone de två senaste föregångarna och saknar bland annat något så fundamentalt som USB-C. Dessutom ingår vare sig Surface Pen eller Type Cover, vilket innebär att om man ska ha maximal nytta av datorn så blir totalpriset tämligen högt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
LaCies svindyra SSD-docka är så snabb att man jublar och nästan glömmer bort hur mycket den kostar.
Lilla MacBook Air har genomgått en osynlig men enorm förvandling till det bättre.
Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.