Search
Generic filters

TEST : Logitech StreamCam

För jobb hemifrån och videodrömmar

Oavsett om det bor en youtuber i dig eller om du bara ska ha videomöten när du jobbar hemifrån så ger StreamCam dig fullt fokus.

Logitech StreamCam

Ljud & Bild tycker

Enkel igångsättning, bild- och ljudkvaliteten är kolossalt mycket bättre än laptopens inbyggda webbkamera.
Ingen 4K: du får nöja dig med Full HD-upplösning. Inte riktigt lika många funktioner som i de ”seriösa” webbkamerorna. Å andra sidan är priset lägre.
 • Maxupplösning: 1080/60p
 • Upplösning: 320×240 – 1920×1080
 • Bildfrekvens (MJPEG): 5–60 fps
 • Bildfrekvens (YUY2, NV12): 5–30 fps
 • Optik: Full HD f/2,0 brännvidd 3,7mm
 • Synvinkel 78° (diagonal)
 • Fokus: AF (10 cm till oändlig). Ansiktsbaserad AF med Logitech Capture
 • Mikrofon: Dubbel omnidirectional, brusreducering, stereo/mono
 • Mått/vikt: 58x48x85 mm/ 222 g
 • Kabel: 1,5 m, USB-C
 • Webb: logitech.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1700 kr

Att de flesta ska jobba hemifrån har plötsligt slutat vara en framtidsvision och blivit en konkret verklighet. Och det betyder att när du ska ha möten med kollegorna så måste du inte bara tänka på att skaffa wienerbröd och kaffe. Du behöver hårdvara också.

Logitech StreamCam är en diskret enhet som kan monteras på varje flatskärm. (Foto: Logitech)

Logitech StreamCam är ett alternativ till den inbyggda kameran i den bärbara datorn. Som namnet antyder vänder sig Logitech till bland andra streamare och youtubers. Men den kan också användas av de som ”bara” behöver synas och höras under videokonferenser.

StreamCam är en diskret liten, i stort sett kubformad plastbit i grått eller vitt. En kameralins är det enda som syns. När kameran är på lyser en vit lysdiod.

Installationen är relativt enkel. Koppla kamerakabeln till en USB-C-port så identifieras den automatiskt. En omstart krävs dock innan alla funktioner fungerar och man får full bildkvalitet. För de flesta handlar den fysiska monteringen om att klicka fast kameran i en hållare som passar alla flatskärmar. Man får också med en hållare som passar i standard-kamerastativ.

”kom ihåg att ta bort utslängd smutstvätten i hörnen och de döda växterna i fönstret – omgivningen syns i bild!

Logitech StreamCam täcker en diagonal bildvinkel på 78 grader. Det motsvarar 28 mm vidvinkeloptik i analoga 35 mm-filmsammanhang. Det är en utmärkt bildvinkel för hemmakontoret och innebär att man undviker att bilden blir för våldsamt förvrängd, vilket den hade blivit med en med en kamera som har 90 graders vinkel eller ännu mer. Utan att man för dess skull reduceras till bara ett pratande ansikte i mängden på videokonferensen. Men det betyder också att du måste komma ihåg att ta bort utslängd smutstvätten i hörnen och de döda växterna i fönstret – omgivningen syns i bild!

StreamCam spelar in i 1080p 16:9 widescreen-format, men i materialet från Logitech påpekas det att kameran också kan spela in i lodrätt 1920p-format. Det kan den (man måste bara vrida kameran 90 grader) och för somliga är det ett försäljningsargument. Fast kom ihåg att om video på högkant hade varit en bra idé från början så hade alla biografer varit höghus.

annons
Avancerade användare kan kombinera flera kameror med hjälp av programmet Logitech Capture. (Foto: Logitech)

Kameran fungerar friktionsfritt med Skype, Zoom och andra videotjänster, men programmet Logitech Capture, som är gratis att ladda ner, ger flera extrafunktioner, till exempel panorering/zoom som följer ditt ansikte. Det ser smart och actionfyllt ut, men det är inte säkert att de andra deltagarna uppskattar den distraherande effekten att bilden följer dig i stället för att vara stilla.

annons

Med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) är Logitech StreamCam betydligt mer finkornig än vanliga laptop-webbkameror med 720p eller lägre upplösning. Vad som däremot betyder ännu mer är ljuskänsligheten. Optiken i StreamCam har bländare f/2,0. Det är riktigt bra och betyder att du inte behöver ha en spotlight på dig för att få en sund och naturlig ansiktsfärg. Kameran är också mindre känslig för störande ljus från fönster.

Träden växer dock inte upp till himlen (vilket de sällan gör till det här priset). Du får leva utan 4K-upplösningen som Logitechs dyrare webbkameror har. Du får inte heller någon HDR eller variabel bildvinkel. Men alla dessa är funktioner som är irrelevanta när det gäller att delta som en enda person på ett möte. Och 4K-video med 30 Hz bildfrekvens ställer höga krav på internetanslutningen – både din och de andra deltagarnas.

Kanske drömmer du om att förvandla ditt musikintresse till en streaming-karriär? (Foto: Logitech)

Slutsats

Logitech StreamCam är en webbkamera till ett överkomligt pris men en dramatisk förbättring mot den inbyggda kameran i den bärbara datorn. Och den förvandlar dig till en människa av kött och blod i stället för en suddig skugga på skärmen. Bildkvaliteten är strålande, även om du får klara dig utan de proffsfunktioner som du ändå inte behöver. Om du drömmer om att byta ut ditt hemmakontor mot en glamorös karriär som streamer kommer bildfrekvensen på 60 Hz att vara till stor hjälp. Och Logitech Capture-programvaran kan göra dig till din egen amatörvideoproducent.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel

  Arlo Audio Doorbell

  Riktpris: 1000 kr Pling-plong!

  Logitech StreamCam

  Riktpris: 1700 kr För jobb hemifrån och videodrömmar
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link