Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sony PlayStation 4 Pro

Udda mellanmodell

PS4 Pro vet inte riktigt vilket ben den ska stå på.

Av / 2017-12-01 - 15:15
Sony PlayStation 4 Pro
Mikael Hansen

Det främsta försäljningsargumentet för PS4 Pro är möjligheten att spela spel i 4K samt att den stöder HDR. Det är dock inte alla spel som går att köra i äkta 4K, som fortfarande är oerhört resurskrävande. Nyare spel renderas i stället i en lägre upplösning, som sedan skalas upp till 4K.

Har blivit större

Konsolen ser ut som sin föregångare, bortsett från att den har blivit lite större och tyngre. En extra USB-port har hittat till baksidan, så att det är enklare att koppla in PSVR. För att utnyttja PS4 Pro till max krävs det en 4K-TV, precis som hos Microsoft. Ändå är det inte helt uppenbart vad du får eftersom Sony inte har ställt några definitiva krav på utvecklarna för hur den extra processorkraften ska utnyttjas. Nya spel ska dock märkas med ”PS4 Pro Enhanced”. Exakt vad det betyder tolkas på lite olika sätt.

(Foto: Tillverkare)

Högre fps, starkare ljus och snyggare skuggor

Ett spel som ”Uncharted 4”, som bara finns till PS4, körs fortfarande bara med 30 bilder per sekund, även om upplösningen har blivit högre. Det är lite synd. Andra spel körs bättre, men det är svårt att se skillnad på Pro och en vanlig PS4. Ljuseffekter av lampor och soluppgångar skiner som aldrig förr. Skillnaderna ligger dock i detaljerna, vilket kan göra det svårt att motivera ett köp om man redan har en PS4. Speciellt som Pro är lite dyrare, större, tyngre och väsnas lika mycket som en Slim-version. Spelen ser ofantligt bra ut i 4K, men det gjorde de i 1080p också. Har du redan en PS4 och en Full-HD-TV så finns det ingen anledning att uppgradera. Har du en PS4 och en 4K-TV är valet lite svårare.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

PlayStation 4 Pro är en läcker maskin som ger extra liv och processorkraft åt Sonys redan populär spelkonsol. Tyvärr är den inte riktigt stark nog för att orka med äkta 4K och 60 fps, vilket betyder att det ofta fuskas lite och i vissa spel skalas grafiken upp för att nå den högsta upplösningen. Resultatet är en konsol som på papperet kan mer än sin lillebror, men som ändå är svår att motivera. Sony fick ett års försprång på Microsoft, men har ännu inte helt övertygat oss om att PS4 är helt nödvändig.

Home tycker

Starkare innanmäte ger en snyggare bild om du har rätt TV. 4K och HDR ser bländande bra ut, om spelen är optimerade för det. Vi saknar UHD-Blu-ray-spelare. Hårddisken på 1 TB är för liten. Oöverskådligt vilka spel som stöder konsolen och vad man får ut av dem.

Också i detta test:

3 Spelkonsoller

Nintendo Switch

Varken fågel eller fisk

Nintendo Switch är inte som andra spelkonsoler. Den är helt unik!

Som alltid är Nintendo innovativa och tänker i andra banor. Switch är ett gediget stycke ingenjörskonst med stor potential.
Switch har inte samma grafiska muskler som Sony och Microsoft. I handhållet läge är batteritiden en aning kort och vi saknar trådlös anslutning av hörlurar.
Läs hela testet

Xbox One X

Världens kraftfullaste spelkonsol

Microsoft tar på sig ledartröjan och flexar med musklerna.

Xbox One X är en enastående spelmaskin med stor potential. Spela i äkta 4K med upp till 60 fps. Spelkontrollen ligger oerhört skönt i handen.
Det saknas spel som på allvar visar vad konsolen klarar av. Priset är mycket högt och den inbyggda hårddisken är alldeles för liten.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Bäst Alienware hittills

Asus får Steam Deck att se ut som en dinosaurie

Avklippt tangentbord

Rulla till toppen