Search
Generic filters

test : Kompaktkameror med Android

Smartkameran är här!

Med Android på insidan, en stor pekskärm och internet är detta de roligaste kamerorna för den uppkopplade generationen.

Det var så klart bara en tidsfråga innan smartmobilen och kompaktkameran skulle växa ihop. Vi har redan tidigare sett tendenserna med pekskärms-kameror och kameror som haft trådlöst nätverk. Men nu har både Nikon och Samsung släppt sina kameror med Android som operativsystem.

Båda har minimalt med knappar då det mesta styrs från pekskärmen. Och till skillnad från tidigare kameror med pekskärm så är man inte begränsad till att styra grundläggande kamerafunktioner. Tack vare Google Play kan man ju ladda ner vilken fotoapp eller vilket redigeringsprogram som helst.

Visst, oförutsedda problem är att de flesta appar inte är tänkta att användas i en riktig kamera. Till exempel har ingen förutsett att det kan finnas optisk zoom vilket gör att man inte kan kontrollera den från appen. Och fotoredigeringsprogrammen är sällan beredda på att behöva ta hand om stora bildfiler med 16 megapixels upplösning.

Men det slutar ju inte där. Man kan så klart kolla Facebook eller andra sociala nätverk och ladda upp bilder dit, eller låta nya bilder automatiskt laddas upp på lagringstjänster som Dropbox. Man kan till och med göra saker som är helt orelaterade till foto som att läsa nyheter på webben eller spela Angry Birds. Dock är dessa kameror självklart inte lika smidiga i handen som en smartmobil.

Det var bland annat därför det blev ovanligt svårt att sätta betyg på dessa apparater. Även om enskilda kriterier var utmärkta, som hantering eller funktioner, så går det inte att komma ifrån att helhetsintrycket av dem drogs ner av att prislappen blir så hög för en sådan här kombinerad apparat. Alltså fick båda finna sig i ett lägre totalbetyg än snittet av delbetygen.

Tills man har lyckats integrera dem till ett lägre pris så är det i dagsläget bättre och billigare att ansluta sin vanliga kamera till sin surfplatta. Att bearbeta och dela med sig av bilderna därifrån är smidigare och man kan använda vilken kamera man vill.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Budgetvalet

En billig kompaktkamera med en gammal Android-mobil på baksidan.

Ljud & Bild tycker

Android Förhållandevis rimligt pris
Dålig batteritid Långsam Dålig integration

Fysiskt sett är S800c rejält mycket mindre än Samsungs Galaxy Camera. Det är verkligen en kompakt kamera som lätt slinker ner i fickan. Faktum är att allt utom baksidan ser ut, känns och fungerar som en vanlig kamera. Avtryckaren sitter lätt åtkomlig med en traditionell vippbrytare för zoomen och man får ett hyggligt bra grepp om kameran.

Baksidan är mer lik en äldre smartmobil med tre fysiska knappar för tillbaka, hem och meny.  Även på insidan är specifikationerna blygsamma med en långsam processor och sparsamt med minne. S800c levereras med en två år gammal Android-version som det är osäkert om det kommer att gå att uppgradera. Vissa appar går inte att använda eftersom de nu kräver en nyare Android-version. Det gör att den känns ungefär som en ett år gammal budgetmobil.

Att använda den känns verkligen som att ha två apparater i en. Har man Android uppe kan man inte trycka på avtryckaren för att ta en bild. Har man kameragränssnittet uppe måste man vara i rätt läge för att växla över till Android. Och man får inte full kontroll över kameran med de flesta appar. Det är så klart praktiskt att direkt kunna skicka upp bilder till sociala medier eller lagringstjänster på nätet. Men det kräver Wifi-täckning så det är fortfarande inte lika smidigt som med mobilkameran.

Med tanke på att det måste vara sådana som S800c tävlar emot så är bildkvaliteten bra. Den är klart bättre än även de bästa kameramobilerna, speciellt när belysningen är dålig. Därmed inte sagt att den är speciellt bra där utan man får fortfarande vara beredd på en hel del brus eller utsmetade detaljer.  Jämfört med kompaktkameror får man gå ner till modeller till halva priset för att hitta någonting jämförbart. Färgåtergivningen är bra och exponeringarna ofta okej även om den ibland har fokusproblem.

Slutsats
Coolpix S800c är en okej kompaktkamera där Nikon har slängt på en Android-lösning till så lågt pris som möjligt. Tyvärr innebär det att det känns framtvingat och många av de fördelar det hade kunnat innebära uteblir. Istället för att vara spännande och intressant blir man irriterad ju fler saker man upptäcker som inte går att göra. Och trots att man har lyckats hålla nere priset blir det ändå en ganska dyr leksak då man kan få en motsvarande Nikon S6300 utan Android till halva priset.

Samsung Galaxy Camera EK-GC100
En genomsnittlig kompaktkamera sammansmält med en modern smartmobil.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!