data-srcset
TESTKasa Smart Light Bulb (Multicolor)
Kasa Smart Light Bulb (Multicolor)

Smart lampa utan lull-lull

Kasa Smart Light Bulb klarar sig utan hubb och pratar direkt med det trådlösa nätverket.

Ansluts direkt till din Wi-Fi utan nav. Styrs med en välfungerande och användarvänlig app, men stöder också både IFTTT, Amazon Alexa och Google Assistant.
Stöder inte Apple HomeKit.
Bästa priser

Intelligent belysning har blivit vanligt. I det här sammanhanget är det inget varumärke som är mer populärt än Philips Hue. Men även IKEA har hoppat på tåget med deras TRÅDFRI-serie, där det ingår flera olika sorters billiga smarta lampor.

Philips Hue, IKEA TRÅDFRI och de flesta andra intelligenta belysningssystem har det gemensamt att en central enhet, som brukar kallas för nav eller hubb (eller ”bridge”), så att säga leder arbetet och fördelar uppgifterna mellan de smarta lamporna. Hubben kopplas till routern i hemnätverket och blir en brygga till trådlösa nätverket. Kommunikationen mellan hubben och de enskilda lamporna sker via ZigBee.

När din dator, mobiltelefon och/eller smart-TV kopplas trådlöst till ditt hemnätverk så görs det genom den öppna kommunikationsstandarden 802.11, även känd som Wi-Fi. Den här standarden fungerar som ett gemensamt språk som alla dina enheter förstår. Och eftersom enheterna kommunicerar via 802.11 l kan de prata med varandra – och med resten av världen via internet.

På samma sätt är ZigBee en öppen kommunikationsstandard som är speciellt utformad för Smart Home-produkter. Det är vanligtvis trådlösa enheter med låg strömförbrukning – till exempel LED-lampor, sensorer och strömbrytare – som ansluts via ZigBee.

ZigBee stöds av de flesta Smart Home-produkter, vilket gör det möjligt att integrera enheter från många olika tillverkare.

Men med Kasa Smart Light Bulb, som kommer från den kinesiska tillverkaren av nätverksteknik, TP-Link, kan du ansluta direkt till ditt trådlösa hemnätverk via Wi-Fi utan någon separat hubb. Vilket framför allt innebär att installationen av varje glödlampa blir lika enkelt som att klia sig i huvudet.

Man behöver bara ladda bara ner Kasa-appen till sin mobiltelefon, skruva i glödlampan i en lampa och para ihop lampan med nätverket. Voilà, sedan är det bara att köra!

annons

Kasa Smart Light Bulb finns i flera nyanser. Multicolour-versionen som vi testar här kan lysa i 16 miljoner olika färger. (Foto: TP-Link)

annons

Mobilen har koll på allt

Kasas app är lättfattlig och användarvänlig. Beroende på lamptypen (här har vi testat en Multicolour-version av Kasa Smart Light Bulb, men vi provade även en så kallad dimmable version som är billigare men varken stöder flera färger eller färgtoner) kan du ställa in lampornas (appen stöder uppenbarligen ett obegränsat antal glödlampor) ljusstyrka samt färgnyans och -temperatur. Det finns också ett flertal alternativ för tidsinställning av olika händelser (tända eller släcka ljuset, höja eller sänka ljusstyrkan, etc.). Man kan också upprätta diverse ”smart actions”, så att exempelvis ljuset tänds om en ansluten sensor upptäcker rörelser i ett visst rum.

En liten extra detalj med appen är att den övervakar energiförbrukningen för varje glödlampa i kWh. På samma gång jämför den med hur mycket energi en vanlig 60-watts glödlampa skulle ha förbrukat om den varit tänd lika länge.

I Kasa-appen kan man göra scheman för när belysningen ska tändas och släckas. Till exempel när solen går ner eller ett visst klockslag på morgonen. (Foto: TP-Link)

Förberedd för röststyrning

Kasa Smart Light Bulb har en fin ljusstyrka på 800 lumen och du kan räkna med en livslängd på mellan 15 000 och 25 000 timmar beroende på hur mycket den används.

Lamporna kan röststyras via både Amazon Alexa och Google Assistant. Däremot stöds inte Apple HomeKit, vilket är ett litet streck i räkningen eftersom Kasa-produkterna alltså inte kan styras via Apples Hem-app och inte heller via Siri. Det kräver i så fall att man gör en krånglig omväg via IFTTT, som dock stöds.

annons
I appen får man en överblick över alla smarta glödlampor, plus andra enheter som vägguttag och sensorer från Kasa. (Foto: TP-Link)

Slutsats

Så länge du inte redan är gift med många Apple-produkter kan Kasa Smart Light Bulb rekommenderas som ett bra alternativ till exempelvis Philips Hue. Den kräver ingen hubb och är smidig att installera och enkel att använda. Och stödet från både Amazon Alexa, Google Assistant och IFTTT innebär att de smarta glödlamporna enkelt kan integreras i befintliga Smart Home-installationer och utan problem styras med rösten.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Belysning (E26 LED-lampa, 800 lumen)
 • Trådlöst: IEEE 802.11 b/g/n 2,4 GHz
 • Fungerar med: iOS 10 eller Android 4.4 samt IFTTT, Amazon Alexa och Google Assistant
 • Mått: 118 x 60 mm (lampa)
 • Funktion: 2700–9000 K färgtemperatur, energiklass A+
 • Webb: https://www.tp-link.com/se

Pris

450 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of

  Alternativ till Kasa Smart Light Bulb (Multicolor)

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

   data-srcset

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.