Search
Generic filters

: Samsung Gear VR

Fortfarande mest prisvärd VR

Illamåendet får du på köpet.

Ljud & Bild tycker

Teknologisk innovation och en fullt fungerande VR-värld för en ringa summa pengar.
Låg skärmupplösning, huvudvärk och illamående.
 • Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, närhetssensor
 • Mått: 92,6 x 201,9 x 116,4 mm
 • Vikt: 318 g
 • Kompatibel med: Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, S7, S7 edge, Note 5
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1500 kr

Det har gått tio minuter sedan jag tog av mig Gear VR men illamåendet finns fortfarande kvar i kroppen. Och jag har inte ens ägnat mig åt något särskilt hemskt, eftersom jag till skillnad mot förra gången jag testade Samsungs Gear VR-headset inte fick någon spelkontroll med i paketet, så berg-och-dalbane-turer i form av Temple Run VR har jag fått klara mig utan den här gången.

Trots detta måste man ha en tålig mage för att kunna njuta av upplevelsen med Samsung Gear VR, som jag den här gången testar i den färdiga ”Consumer Edition” som går att köpa för betydligt mindre pengar än den så kallade ”Innovator Edition”, ett slags betaversion, som vi hade i testrummet i december förra året.

Användarupplevelsen är nämligen precis likadan, vilket betyder att Samsung Gear VR ger dig ett litet universum som främst består av Virtual Reality-spel och 360-graders videoupplevelser som går att köpa eller ladda ner gratis från Oculus app-butik som är gjord särskilt för Samsung mobiler.

Gear VR är nämligen utvecklad för Samsung av det Facebook-ägda företaget Oculus och headsetet ska användas ihop med en Galaxy-mobiltelefon som då fungerar både som skärm och datorenhet. Precis som med den förra ”Innovator Edition”-versionen kopplas telefonen till glasögonen med MicroUSB, sedan görs styrningen med hjälp av en styrplatta och en bakåt-knapp på headsetet högra sida. Glasögonens speciella linser omvandlar bilden på mobilskärmen till en Virtual Reality- eller 3D-värld. I den virtuella verkligheten kan man röra sig 360 grader runt, samtidigt som glasögonen registrerar hur huvudet rör sig och vart man tittar. Men det handlar inte om någon ”full room”- upplevelse, för Gear VR kan inte registrera om man rent fysiskt förflyttar sig runt i rummet.

 

Innovator mot Consumer

Skillnaderna mellan den nya och den gamla versionen av Gear VR är bara hårdvaran. ”Innovator Edition” var både större och tyngre än den slutliga versionen av produkten, som även stöder flera Galaxy-modeller än sin föregångare. Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge +, Note 5, S7 och S7 edge kan alla användas med den nya konsumentversionen av Gear VR, medan den tidigare versionen bara fungerade med de två förstnämnda mobilerna.

Konstruktionen är också mer raffinerad, och den nya versionen kan faktiskt användas även av personer med glasögon.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Man betalar ingen förmögenhet för Samsung Gear VR, men tyvärr får man bara vad man betalar för. Alla kommer inte att drabbas av samma illamående, men rent allmänt är VR-känslan inte optimal – vilket främst beror på bildkvaliteten, som är oskarp och grovkornig. Ingen av de ovan nämnda mobilerna har högre skärmupplösning än 2K, och som jag skrev i testet av Gear VR ”Innovator Version” så behöver vi högupplösta små skärmar – och då menar jag minst 4K-upplösning – för att den optiska upplevelsen ska bli bättre än den grumlighet som Gear VR och andra glasögon utsätter oss för.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  LG 360 VR R100 - Det måste vara ett skämt
  LG 360 VR är den mest bedrövliga VR-upplevelsen vi har sett!

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!