: Samsung Gear VR

Fortfarande mest prisvärd VR

Illamåendet får du på köpet.
Ljud & Bild tycker
Teknologisk innovation och en fullt fungerande VR-värld för en ringa summa pengar.
Låg skärmupplösning, huvudvärk och illamående.
Specifikationer
  • Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, närhetssensor
  • Mått: 92,6 x 201,9 x 116,4 mm
  • Vikt: 318 g
  • Kompatibel med: Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, S7, S7 edge, Note 5
Annons
Annons
forfatter

Det har gått tio minuter sedan jag tog av mig Gear VR men illamåendet finns fortfarande kvar i kroppen. Och jag har inte ens ägnat mig åt något särskilt hemskt, eftersom jag till skillnad mot förra gången jag testade Samsungs Gear VR-headset inte fick någon spelkontroll med i paketet, så berg-och-dalbane-turer i form av Temple Run VR har jag fått klara mig utan den här gången.

Trots detta måste man ha en tålig mage för att kunna njuta av upplevelsen med Samsung Gear VR, som jag den här gången testar i den färdiga ”Consumer Edition” som går att köpa för betydligt mindre pengar än den så kallade ”Innovator Edition”, ett slags betaversion, som vi hade i testrummet i december förra året.

Användarupplevelsen är nämligen precis likadan, vilket betyder att Samsung Gear VR ger dig ett litet universum som främst består av Virtual Reality-spel och 360-graders videoupplevelser som går att köpa eller ladda ner gratis från Oculus app-butik som är gjord särskilt för Samsung mobiler.

Gear VR är nämligen utvecklad för Samsung av det Facebook-ägda företaget Oculus och headsetet ska användas ihop med en Galaxy-mobiltelefon som då fungerar både som skärm och datorenhet. Precis som med den förra ”Innovator Edition”-versionen kopplas telefonen till glasögonen med MicroUSB, sedan görs styrningen med hjälp av en styrplatta och en bakåt-knapp på headsetet högra sida. Glasögonens speciella linser omvandlar bilden på mobilskärmen till en Virtual Reality- eller 3D-värld. I den virtuella verkligheten kan man röra sig 360 grader runt, samtidigt som glasögonen registrerar hur huvudet rör sig och vart man tittar. Men det handlar inte om någon ”full room”- upplevelse, för Gear VR kan inte registrera om man rent fysiskt förflyttar sig runt i rummet.

 

Innovator mot Consumer

Skillnaderna mellan den nya och den gamla versionen av Gear VR är bara hårdvaran. ”Innovator Edition” var både större och tyngre än den slutliga versionen av produkten, som även stöder flera Galaxy-modeller än sin föregångare. Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge +, Note 5, S7 och S7 edge kan alla användas med den nya konsumentversionen av Gear VR, medan den tidigare versionen bara fungerade med de två förstnämnda mobilerna.

Konstruktionen är också mer raffinerad, och den nya versionen kan faktiskt användas även av personer med glasögon.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Man betalar ingen förmögenhet för Samsung Gear VR, men tyvärr får man bara vad man betalar för. Alla kommer inte att drabbas av samma illamående, men rent allmänt är VR-känslan inte optimal – vilket främst beror på bildkvaliteten, som är oskarp och grovkornig. Ingen av de ovan nämnda mobilerna har högre skärmupplösning än 2K, och som jag skrev i testet av Gear VR ”Innovator Version” så behöver vi högupplösta små skärmar – och då menar jag minst 4K-upplösning – för att den optiska upplevelsen ska bli bättre än den grumlighet som Gear VR och andra glasögon utsätter oss för.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

LG 360 VR R100

Det måste vara ett skämt

LG 360 VR är den mest bedrövliga VR-upplevelsen vi har sett!

Du kan använda mobilskärmen som en styrplatta. 360 VR är mindre och lättare än konkurrenterna.
Nästan dubbelt så dyr som Samsung Gear VR men usel bildkvalitet, stort ljusinsläpp som förstör VR-känslan, hopplös konstruktion och praktiskt taget inget innehåll att titta på. Och den kan uteslutande användas med LG G5.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.