: Gimbals

Skjut som proffsen

Bor det en liten regissör i dig så kan en gimbal vara precis vad som behövs för att göra bättre filmer.

Den bästa kameran är som bekant den du har med dig, och så länge din mobiltelefon är av modernare snitt så tar den helt utmärkta bilder. Det finns inte längre något behov av att springa runt med en stor spegelreflex eller spegellös systemkamera! Framför allt upplösningen har skjutit i höjden och det är inte ovanligt att hitta telefoner med 13- eller till och med 20-megapixelkameror – och några av de bästa dyraste telefonerna kan till och med spela in video i 4K.

Tyvärr har dessa kameror i förklädnad ett par begränsningar också. Även om vissa modeller har inbyggd bildstabilisator så har de flesta problem med att göra helt orörliga inspelningar, särskilt om du vill filma i 4K. Telefonerna har dessutom blivit större, men tunnare, och är därför ganska svåra att hålla med en hand när du ska föreviga verkligheten och skapa dina mästerverk. Det går det lyckligtvis att råda bot på – du behöver en stabilisator med kardanupphängning, även kallad en 3-axlars gimbal.

I TV- och filmbranschen kallas liknande anordningar för steadicams. I korthet handlar det om en apparat som med hjälp av rörliga armar och vikter håller kameran helt stadig när du rör dig, så att du får lugna och mjuka inspelningar utan skakningar eller ryckningar. Till skillnad från en steadicam, som spänns fast på kroppen med bälten och sele, är en gimbal lyckligtvis något mer behändig. Tack vare inbyggda batterier som styr mekaniken går den att hålla i ena handen och har en storlek som gör den lätt att ha med sig. En gimbal kommunicerar med mobilen via Bluetooth, så du kan styra och aktivera kameran direkt från hållaren utan att behöva trycka på skärmen på din telefon. Riktigt smart. Priserna är överkomliga och utbudet är stort.

Så fungerar en gimbal

En 3-axlars gimbal fungerar genom att den – precis som namnet antyder – kan rotera i tre axlar. Den kan panorera, tilta och rulla. En kombination av motorer och en funktion som kallas Inertial Measuring Unit (IMU) ser till att kameran alltid är stilla. Skakningar och rörelser absorberas, vilket i sin tur resulterar i glidande panoreringar och skarpare bild. Det ser nästan ut som om kameran svävar i luften.

Från amatör till proffs

I den här artikeln har vi valt att i första hand fokusera på den billigare änden av skalan, men det bör nämnas att det även finns mer avancerade gimbal-modeller på marknaden, plus att du hos ett par märken kan köpa till extrautrustning och på så sätt utvidga användningsområdet för din nya leksak. Bland extrafunktionerna finns inbyggda kameror, förlängningsarmar, sugkoppar, blixtljus, mikrofoner och liknande. Bara fantasin och plånboken sätter gränserna. Vad väntar du på?

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

För prismedvetna

Plast behöver inte vara ett usch-ord.

Ljud & Bild tycker

Priset är attraktivt och funktionaliteten god.
Ergonomin hade kunnat vara bättre.
Zhiyun Smooth-Q
Kan bära 75–220 g
Laddas via USB under filmning
4-vägs joystick
Litiumjonbatteri (typ 26650)
Upp till 12 timmars användning
450 gram utan batteri
focusnordic.se

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1600 kr

Zhiyun Smooth Q och Dji Osmo har en design som påminner otroligt mycket om varandra. Det finns dock ett par väsentliga skillnader. Den förstnämnda kostar ungefär hälften så mycket, vilket i första hand syns och känns på valet av material. Smooth Q är i stort sett helt gjord av plast. Detta gör inte så mycket eftersom den ändå känns ganska så stabil. Man kan dock oroa sig lite för hållbarheten på de rörliga delarna, så det är bra att man får ett rejält fodral med i paketet. Ergonomin är inte heller helt lyckad. Handtaget du håller i är inte format eller konstruerat så att det ligger naturligt i handen. Lyckligtvis är knappar och joystick mer bekväma och det går rent allmänt snabbt och enkelt att styra enheten, som till skillnad från Dji Osmo kan snurra 360 grader runt sig själv. Det krävs dock starka fingrar för att komma igång, eftersom själva hållaren till telefonen är lite trög att få upp. Till skillnad från Dji Osmo går det inte att ta bort batteriet. Det tar cirka 2,5 timmar att ladda upp helt. Batteritiden är bra och via en USB-port på sidan kan du dela ström med mobilen och annan extrautrustning.

Slutsats

Är priset en viktig faktor kan du med fördel fundera på Zhiyun Smooth-Q i stället för de dyrare gimbal-modellerna. Byggkvaliteten är visserligen inte lika bra, men i förhållande till vad du får är den ändå ett prisvärt fynd.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Lätt och läcker

Kvalitetsmaterial och liten formfaktor gör SPG till en hit.

Ljud & Bild tycker

Läcker konstruktion av kvalitetsmaterial. Bra batteritid.
Går inte att zooma direkt på enheten.
Passar telefoner på 50-80 mm
Passar GoPro-kameror
Laddas via USB under inspelning
4-vägs joystick
Litiumjonbatteri (typ 26650)
Upp till 8 timmars användning
350 gram (utan batteri)
response-nordic.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3150 kr

Feiyutech SPG är testets minsta, men också den mest solida. Den är tillverkad helt i aluminium och känns verkligen som en kvalitetsprodukt. Handtaget är överdraget av gummi, så att det är bekvämt att hålla i och tillräckligt lätt att hålla i enheten under längre stunder. Det ingår ett neoprenfodral som man kan förvara den i. Knappar finns det inte för många av och vi saknar framför allt en möjlighet att zooma in och ut direkt från enheten, vilket går på de andra två testdeltagarna. Å andra sidan finns det en USB-port på sidan för laddning, samt skruvhål för stativ på botten – och ett hål på ovansidan som innebär att du kan montera på en mängd olika tillbehör.

Det är lite rörigt att växla mellan HID-läge och App-läge, och vi råkade flera gånger ut för att appen inte hittade enheten. När allt fungerar ger SPG dock bra och mjuka inspelningar och har upp till 8 timmars batteritid. Som en extra bonus ingår det skumblock, så att du även kan använda gimbalen med din actionkamera.

Slutsats

Feiyutechs SPG är en fräck liten sak, som tack vare en god byggkvalitet känns både solid och läcker. Den är kanske inte riktigt lika avancerad som de andra två, men är å andra sidan mer bärbar. Dessutom har den ett stort batteri och går att använda tillsammans med actionkameror. Det enda vi saknar är en zoomfunktion.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)
DJI Osmo Mobile
DJI Osmo Mobile ligger helt enkelt skönt i handen.

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.