Skärmen från Samsung skiljer sig en del från övriga startfältet eftersom det inte handlar om en renodlad gaming-skärm utan vad Samsung själva kallar för business monitor. Den illustrerar alltså att 4K ännu så länge främst är avsett för kontorsarbete. Men med en responstid på 1 ms och AMD Freesync berättigar den ändå sin plats i testet, trots att den är nedbantad på flera väsentliga områden.
För det första får man nöja sig med en TN-panel, en teknik som är känd för en mattare bild och sämre betraktningsvinklar. Detta stämmer tyvärr med Samsungs skärm som trots inbyggd Quantum Dot-teknik, vilket annars skulle öka färger och ljusstyrka, förefaller något mer matt och blek än konkurrenterna. Man får också klara sig utan en USB-hub, vilket kan vara ganska praktiskt att ha, samt inbyggda högtalare (som sällan låter bra ändå).
När det gäller konstruktionen är Samsungs skärm också en smula egensinnig. Den är monterad på ett trebent fot, som kanske ser lite designat läcker ut men som i själva verket inte är särskilt praktisk eller genomtänkt. Tvärtom känns den väldigt billig och bräcklig, vilket gör att skärmen står och vickar en del när man hamrar på tangenterna. Enda formen av justeringsmöjlighet är att den kan lutas en aning framåt och bakåt. Nöjer man sig inte med det så kan den väggmonteras eller ställas på en helt annan fot tack vare VESA-hålen på baksidan. Lyckligtvis är det trots allt inte så illa, och framför allt med tanke på det lägre priset är Samsung fortfarande lockande om man vill hoppa på 4K-tåget. Trots den något mattare bilden klarar sig skärmen utmärkt med spel, särskilt i det inbyggda game-läget ser det riktigt respektabelt ut.
Slutsats
Samsung U28H750 är ingen dålig skärm, men den bleknar bokstavligt talat en smula i bredvid sina konkurrenter på grund av sin TN-panel. Vad Samsung däremot har är ett lägre pris och en snabbare responstid på bara 1 ms. Vill du verkligen ha 4K, men har inte råd med IPS, så kan du lugnt överväga en Samsung.