Search
Generic filters

: Dell XPS 13

Tredje gången gillt

Dell XPS 13 har kommit i en ny version som rättar tidigare brister och trumfar med snyggaste skärmen på marknaden.

04 2015Dell XPS 13

Ljud & Bild tycker

Höga prestanda och tunn och lätt men ändå robust konstruktion samt en fantastisk skärm som både har QHD-upplösning och utnyttjar platsen bättre än något annat vi har sett. Nästan en 13-tums bärbar i ett 11-tums skal.
Priset kan verka högt, även om det är svårt att hitta andra produkter som ger mer för pengarna just nu.
 • Windows 8.1 64 bit
 • 2,4 GHz Intel Core i7 5500U-processor
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD
 • 13,3-tums IPS QHD+, 3200 x 1800 (276 ppi)
 • 2 x USB 3.0, mini DisplayPort, SD-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 304 x 200 x 15 mm
 • 1,26 kg
 • 4 Cell litiumpolymer-batteri med upp till 11 timmars batteritid
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 13500 kr

Dell XPS 13Nu är det tredje året i rad jag testar den senaste XPS 13-modellen från Dell, men i år är första gången jag inte känner mig lockad att jämföra den kompakta bärbara datorn med en Ritter Sport-chokladbit. 2015 års version är nämligen mer än ”kvadratisk, praktisk och god”.

Jämfört med föregående år har designen fått en diskret men effektiv överhalning. Linjerna är mer markerade och datorn har blivit både smalare, tunnare och inte minst lättare. Ändå har skärmstorleken 13,3 tum behållits, vilket innebär att den svarta ramen runt skärmen nästan har försvunnit och det enda som återstår är en tunn kant. XPS 13 i 2015 års inkarnation är faktiskt nästan en 13-tums bärbar i ett 11-tums skal! I kombination med en högre upplösning, som nu är på 3200 x 1800 pixlar (QHD+) får man som användare en känsla av att man har en skärmbild lika stor som en bioduk framför näsan. Aldrig tidigare har vi sett någon tillverkare utnyttja skärmytan i närheten av så bra som Dell gör här. Och det skadar ju inte heller att bildkvaliteten är i topp med en ljusstark (400-nit), knivskarp bild och behagliga, naturliga färger.

Jämfört med förra årets modell är det inte bara skärmen och designen som har förbättrats markant. Prestanda är också högre (i benchmark-programmet Geekbench 3 får nya XPS 13 2932 poäng single-core och 6193 poäng multi-core, medan förra årets modell bara fick 2480 respektive 5168 poäng), vilket nästan tar 2015-versionen av XPS 13 upp på samma nivå som prestandamonster som Asus Zenbook UX301LA. Förra årets testmodell hade 512 GB SSD medan maskinen som Dell har skickat oss i år bara har 256 GB till förfogande. Den finns dock i samma konfiguration som testmodellen fast med 512 GB SSD, till en extrakostnad av 2 000 kronor vilket det kan vara värt.

2014 fick datorn klara sig utan kortläsare, men en sådan har det blivit plats för i år trots att kabinettet är mindre. Det är lite av en bedrift som Dell-ingenjörerna har lyckats med, och tack för det.

Dell_XPS_13_closed

Även om nya XPS 13 är tunnare och lättare än föregångarna så har det inte gått ut över byggkvaliteten. Tangentbordet är fortfarande användarvänligt och har bra slaglängd och avstånd mellan tangenterna. Pekskärmen är gjord av Gorilla Glass och kabinettet är utskuret ur ett enda stycke aluminium. Materialet på insidan är kolfiber och sammantaget känns datorn både lätt och robust på samma gång.

Slutsats
Priset är måhända i den höga änden, men om man tittar på vad man får för pengarna så har vi svårt att hitta en motsvarande Windows-dator i samma prisklass just nu. Designen är skarp och strömlinjeformad utan att vara mindre robust, prestanda ligger i samma liga som de bästa datorerna på marknaden och skärmen är – inte minst tack vare den ultrasmala ramen – något av det bästa vi har sett. Tredje gången gillt för Dell.

annons
annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.
  Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel

  Arlo Audio Doorbell

  Riktpris: 1000 kr Pling-plong!

  Logitech StreamCam

  Riktpris: 1700 kr För jobb hemifrån och videodrömmar
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.