test: Apple Watch series 4

Apple Watch series 4
Apple Watch series 4

På tiden, Apple

Äntligen har Apple Watch fått en rejäl uppgradering som verkligen spelar roll.

Plus
Äntligen en skärm med plats, många smarta hälsofunktioner, bättre högtalare.
Minus
Batteritiden är inte fantastisk, dåligt stöd för nyheterna i Sverige.

Sedan den första Apple Watch såg dagens ljus 2015 har vi sett årliga små förbättringar, men på utsidan har klockan sett likadan ut. Med årets Series 4 har vi äntligen fått en rejäl uppdatering där vem som helst kan se att det är en förbättrad modell. Det mest uppenbara är den större skärmen och de smalare kanterna. Den uppmärksamme kan även se förändrade detaljer som mer rundade hörn. Men framför allt har nya sensorer gjort klockan känsligare och möjliggjort nya smarta funktioner.

Den billigaste modellen är i aluminium med ett sportarmband och bara uppkoppling via mobilen (4 800 kr). För att gå upp till stålboett måste man tyvärr välja modellen med eSIM med egen uppkoppling (8 000 kr). Det hade i och för sig varit ok om det inte var för det skrala stödet bland svenska mobiloperatörer. Sen kan man lägga till ett lite mer stilfullt armband, som den förförisk eleganta milanesisk loop (9 200 kr). Bland stilvalen finns sedan Nike-modellen med egna träningsinriktade urtavlor och armband (4 800-6 000 kr). Eller för den modemedvetne, kanske en Hermès utgåva med stilrena urtavlor och utsvävande armband (16 300-17 500 kr). Det kostar att ligga på topp.

(Foto: Apple)

Skärm och prestanda

Boetten på både den större och mindre modellen har växt till 40 och 44 millimeter. Trots att det bara handlar om 2 mm så har skärmen blivit hela 30 procent större eftersom den går ända ut i kanterna. Rent praktiskt innebär det att text är lättare att läsa, det har blivit lättare att träffa rätt ikon på hemskärmen och de nya urtavlorna kan ha fler komplikationer. Alltså de små informationsfälten på urtavlan som kan visa allt från batteri och datum, till möten och väder. Det är riktigt trevligt att inte längre behöva prioritera så att man hela tiden saknar något. Nu får allt man kan tänka sig plats på skärmen.

På insidan sitter en ny 64-bitars S4-processor som uppges vara dubbelt så snabb. Något som är lite svårt att kontrollera, men klockan känns rapp nästan jämt. Undantaget är några appar som nog skulle behöva uppdateras. Alla modeller har nu också 16 gigabyte lagring. Uppkopplingen har förbättrats med den nya W3-kretsen som bland annat stöder Bluetooth 5.0. Apple avslöjar inte hur stort batteriet är utan säger konservativt att det håller upp till 18 timmar. Om man inte är alltför aktiv användare skulle vi snarare säga att det räcker att ladda klockan varannan dag. Det känns dock som att det räcker något kortare än förra generationen, men då gör klockan också mer i bakgrunden än förr.

Hälsofunktioner

De stora nyheterna med Apple Watch sitter nämligen på insidan. Den har fått känsligare accelerometer och gyroskop, något man använder för att upptäcka fall. Är man över 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Står man på öronen och förblir liggande så frågar klockan om man är OK, får den inget svar ljuder ett larm, och efter det ringer den automatiskt till SOS. Det känns verkligen som att Apple Watch är en klocka för hälsa, snarare än bara träning.

Den andra stora nyheten är att den har fått en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad med en elektrisk hjärtsensor. Klockan kan nu upptäcka för låg puls, i tillägg till för hög, samt oregelbunden hjärtrytm. Får man sådana varningar kan man ta ett enklare EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan för att sluta kretsen. I USA har funktionen godkänts av läkemedelsmyndigheten, men här får vi vänta på funktionen tills den godkänts av europeiska EMA.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Hälsofunktionerna är omfattande men inte alltid stödda i Sverige. (Foto: Apple)

Slutsats

Efter några år av försiktiga uppdateringar har vi äntligen fått en Apple Watch som verkligen känns som en helt ny modell. Skärmen har blivit hela 30 procent större trots att yttermåtten bara växt marginellt. Något som gör den lättare att använda och man får plats med fylligare information. Känsligare sensorer ger bättre mätningar och nya funktioner som att hålla koll på hjärtrytm och vådliga fall. Tyvärr är stödet för eSIM klent i Sverige och EKG-mätningar är inte godkända ännu. Det enda man egentligen kan önska är lite bättre batteritid. Börjar man uppgradera storlek, materialval och armband springer priset snabbt iväg. Men det kan det vara värt, för detta är den bästa smartklockan på marknaden.

Sedan den första Apple Watch såg dagens ljus 2015 har vi sett årliga små förbättringar, men på utsidan har klockan sett likadan ut. Med årets Series 4 har vi äntligen fått en rejäl uppdatering där vem som helst kan se att det är en förbättrad modell. Det mest uppenbara är den större skärmen och de smalare kanterna. Den uppmärksamme kan även se förändrade detaljer som mer rundade hörn. Men framför allt har nya sensorer gjort klockan känsligare och möjliggjort nya smarta funktioner. Den billigaste modellen är i aluminium med ett sportarmband och bara uppkoppling via mobilen (4 800 kr). För att gå upp till stålboett måste man tyvärr välja modellen med eSIM med egen uppkoppling (8 000 kr). Det hade i och för sig varit ok om det inte var för det skrala stödet bland svenska mobiloperatörer. Sen kan man lägga till ett lite mer stilfullt armband, som den förförisk eleganta milanesisk loop (9 200 kr). Bland stilvalen finns sedan Nike-modellen med egna träningsinriktade urtavlor och armband (4 800-6 000 kr). Eller för den modemedvetne, kanske en Hermès utgåva med stilrena urtavlor och utsvävande armband (16 300-17 500 kr). Det kostar att ligga på topp. [caption id="attachment_84197" align="alignnone" width="800"] (Foto: Apple)[/caption]

Skärm och prestanda

Boetten på både den större och mindre modellen har växt till 40 och 44 millimeter. Trots att det bara handlar om 2 mm så har skärmen blivit hela 30 procent större eftersom den går ända ut i kanterna. Rent praktiskt innebär det att text är lättare att läsa, det har blivit lättare att träffa rätt ikon på hemskärmen och de nya urtavlorna kan ha fler komplikationer. Alltså de små informationsfälten på urtavlan som kan visa allt från batteri och datum, till möten och väder. Det är riktigt trevligt att inte längre behöva prioritera så att man hela tiden saknar något. Nu får allt man kan tänka sig plats på skärmen. På insidan sitter en ny 64-bitars S4-processor som uppges vara dubbelt så snabb. Något som är lite svårt att kontrollera, men klockan känns rapp nästan jämt. Undantaget är några appar som nog skulle behöva uppdateras. Alla modeller har nu också 16 gigabyte lagring. Uppkopplingen har förbättrats med den nya W3-kretsen som bland annat stöder Bluetooth 5.0. Apple avslöjar inte hur stort batteriet är utan säger konservativt att det håller upp till 18 timmar. Om man inte är alltför aktiv användare skulle vi snarare säga att det räcker att ladda klockan varannan dag. Det känns dock som att det räcker något kortare än förra generationen, men då gör klockan också mer i bakgrunden än förr.

Hälsofunktioner

De stora nyheterna med Apple Watch sitter nämligen på insidan. Den har fått känsligare accelerometer och gyroskop, något man använder för att upptäcka fall. Är man över 65 år aktiveras övervakningen automatiskt. Står man på öronen och förblir liggande så frågar klockan om man är OK, får den inget svar ljuder ett larm, och efter det ringer den automatiskt till SOS. Det känns verkligen som att Apple Watch är en klocka för hälsa, snarare än bara träning. Den andra stora nyheten är att den har fått en förbättrad optisk pulsmätare, kompletterad med en elektrisk hjärtsensor. Klockan kan nu upptäcka för låg puls, i tillägg till för hög, samt oregelbunden hjärtrytm. Får man sådana varningar kan man ta ett enklare EKG genom att hålla ett finger på den digitala kronan för att sluta kretsen. I USA har funktionen godkänts av läkemedelsmyndigheten, men här får vi vänta på funktionen tills den godkänts av europeiska EMA. [caption id="attachment_84195" align="alignnone" width="800"] Hälsofunktionerna är omfattande men inte alltid stödda i Sverige. (Foto: Apple)[/caption]

Slutsats

Efter några år av försiktiga uppdateringar har vi äntligen fått en Apple Watch som verkligen känns som en helt ny modell. Skärmen har blivit hela 30 procent större trots att yttermåtten bara växt marginellt. Något som gör den lättare att använda och man får plats med fylligare information. Känsligare sensorer ger bättre mätningar och nya funktioner som att hålla koll på hjärtrytm och vådliga fall. Tyvärr är stödet för eSIM klent i Sverige och EKG-mätningar är inte godkända ännu. Det enda man egentligen kan önska är lite bättre batteritid. Börjar man uppgradera storlek, materialval och armband springer priset snabbt iväg. Men det kan det vara värt, för detta är den bästa smartklockan på marknaden.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple Watch series 4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Watch OS 5
  • Skärm: 1,78-tums AMOLED-skärm
    (448 x 368)
  • Tålighet: Vattentät ner till 50 meter
  • Lagring: 16 GB minne
  • Batteri: Upp till 18 timmar
  • Mått/vikt: 44 x 38 x 10,7 mm/48 gram
  • Övrigt: wifi, Bluetooth, NFC, GPS, pulsmätare, ljussensor
  • Webb: apple.se
Apple Watch series 4 produktside
Pris: 4 800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.