: Apple Watch series 2

Apple Watch har mognat

Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.
Ljud & Bild tycker
Snygg design och utmärkt kvalitetskänsla. Tåligare och lättare att använda. Mindre beroende av mobilen än förr.
Fungerar bara med iPhone. Många av modellerna är kostsamma.
Specifikationer
  • Skärm: 312 x 390 OLED (1000 nits)
  • Trådlöst: Wifi n, BT 4.0, GPS
  • Sensorer: Puls, accelerometer, gyroskop
  • Batteritid: 18 timmar
  • Vattentålig: 50 meter
  • Mått: 43 x 36 x 11,4 mm/34–52 gram
Annons
Annons
forfatter

Apple var långt ifrån först med att släppa en smartklocka, det kom en handfull klockor baserade på Tizen och Googles Android Wear innan dess. Men förmodligen gjorde man rätt i att vänta för uppenbarligen hade man gjort något rätt som de övriga missat. Apple Watch blev nämligen inte bara årets bäst säljande smartklocka, utan en av de mest sålda klockorna överhuvudtaget. Men det innebar inte att den första generationen inte hade sina brister.

Klockan har egen GPS för utomhusträning. (Foto: Ljud & Bild)

Ett av klagomålen var att klockan var för beroende av din iPhone. När man är hemma behöver den visserligen inte ligga inom Bluetooth-räckhåll för klockan använder då ditt trådlösa nätverk till att kommunicera med mobilen. Men klockan har ju en pulsmätare så en uppenbar användning för den är att ta med den på löprundan. Då krävdes att du hade med dig mobilen för att tränings-appen skulle kunna spåra vart du sprungit. Det är nu åtgärdat i Series 2 som har en inbyggd GPS för att lokalisera dig.

Nya urtavlor. (Foto: Ljud & Bild)

Det andra var att klockan ofta kändes långsam. Att ladda en ny app var en prövning av ditt tålamod. Apple har gjort två saker för att komma till rätta med problemet. Dels har klockan en ny snabbare processor. Dels har man släppt WatchOS 3 som gör att det ska kännas snabbare. De vanligaste apparna laddas nu in och uppdateras i bakgrunden så att de ögonblickligen kan hoppa upp på skärmen med aktuell information.

Användning
Tack vare WatchOS 3 så har hela navigationen i klockan gjorts om, och detta till det bättre. Det var lite väl mycket svepande åt olika håll och klickande fram och tillbaka i menyer förr. Att använda den stora knappen för att växla mellan appar, precis som ett dubbeltryck i iOS, känns betydligt naturligare och snabbare. Åtminstone för oss som oftare drar igång en app än startar en ny konversation från klockan.

Enkelt att starta olika aktiviteter. (Foto: Ljud & Bild)

Det märks tydligt att Apple har velat göra klockan till en större konkurrent till träningsarmbanden. Den hade redan grundförutsättningarna med en pulsmätare och accelerometer. Men med ett tåligare utförande och en GPS så känns den nu som en fullvärdig ersättare. Detta märks också på det nya samarbetet med Nike, där man kan få en sportmodell av klockan med speciella armband och urtavlor specialgjorda för träning. Klockan har även en extra ljusstark skärm som är mer lättläst i solsken.

Sensorerna på baksidan. (Foto: Ljud & Bild)

Den stora invändningen är en allmän sådan, nämligen vad dagens smartklockor egentligen tillför. Visst är det praktiskt att slippa ta fram mobilen varje gång man får en notifiering från sociala media eller meddelanden. Och visst är det skönt att bara kunna slänga en blick på klockan när man påminns om ett möte eller en flygavgång. Men vill man verkligen skicka meddelanden eller navigera med klockan? Nej, där drar jag nog hellre fram mobilen trots allt.

Kvaliteten
En av Apple Watch stora fördelar mot konkurrenterna är alla valmöjligheter. Man kan få den i två storlekar, tre olika material och fyra typer av armband, samt alla färgvariationer. Det gör att man oavsett smak och budget kan hitta en modell som passar en själv. Allt från en aluminiumklocka med sportarmband till en i rostfritt stål med ett klassiskt länkarmband. Eller varför inte den nya läckra keramikmodellen. Den är visserligen påkostad, men långt ifrån den galna guldversionen av den första klockan. Alla känns dock som kvalitetsklockor som man inte behöver skämmas över att ha på sig.

Apple Watch i stål med armband svart milanesisk loop (Foto: Ljud & Bild)

Man får inte heller glömma att Apple har tuffat till vattenskyddet på klockan. Den gamla var stänkskyddad men användare rapporterade glatt att de brukat duscha med den utan problem. Nya Series 2 är nu vattentålig ned till 50 meters djup. Men Apple är som vanligt försiktiga med vad de lovar och varnar för att dyka eller åka vattenskidor med den. Oavsett så ska det inte vara problem att simma med den och dra nytta av funktionen att spåra sina tider.

En av de få smartklockor som uttryckligen är till för simning. (Foto: Apple)


Slutsats

Apple Watch fortsätter att vara den mest kompletta och lättanvända smartklockan. Många av de små irritationsmomenten med den första modellen är nu åtgärdade. Menyerna och navigationen känns mer naturliga och det går betydligt snabbare att växla mellan funktioner. Dessutom kan man simma med den, skärmen är lättare att se utomhus och man behöver inte längre ha med sig mobilen på löprundan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

CAT har begränsat antalet coola funktioner i sin bästa toughphone – men har förbättrat kvaliteten.
Med ett mycket mer attraktivt pris än sist är Xiaomi tillbaka som det prissmarta alternativet.
Fitbit Sense är utmärkt på det mesta, men misslyckas med några grundläggande saker.
Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.