Search
Generic filters

TEST : AOC CQ27G2U

Krökt gaming-skärm till rätt pris

Säg hejdå till Full-HD. Det kostar så lite att få maximal bekvämlighet att det inte lönar sig att låta bli.

AOC CQ27G2U

Ljud & Bild tycker

Läcker konkav skärm med WQHD, HDR, 144 Hz uppdateringshastighet – och en angenäm prislapp.
Ingen G-Sync. Det finns snabbare skärmar – men 144 Hz räcker till det mesta.
 • Storlek: 27 tum
 • Paneltyp: VA
 • Upplösning: WQHD (2560 x 1440)
 • Responstid: 1 ms
 • Uppdateringshastighet 144 Hz
 • Kontrast/ljusstyrka: 3 000:1/250 nits
 • Synkronisering: AMD FreeSync
 • Anslutning: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.2, 4 x USB, 3,5 mm stereo-minijack
 • Mått/vikt: 68,6 x 52,3 x 21,4 cm/5,4 kg
 • Webb: aoc.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3700 kr


Den tekniska utvecklingen av gaming-utrustning går blixtsnabbt. Undantaget är skärmupplösning. Full HD (1920 x 1080 pixlar) har varit standard i mer än ett decennium. Men nu tycks tiden vara mogen för att vända blad, eftersom skärmar med WQHD (2560 x 1440 pixlar) har blivit både billiga och snabba.

AOC CQ27G2U är en konkav skärm i WQHD-upplösning, vilket ger nästan dubbelt så många pixlar på skärmen som Full HD. Och utan att ge upp hastigheten: 144 Hz uppdateringsfrekvens och en 1 millisekunds reaktionstid är tillräckligt även för de snabbaste 3D-skjutaspelen, så länge du inte är professionell e-sportidrottare.

Bäst för spel

Skärmens krökning är läcker för spel, den bidrar till inlevelsen. För vanligt Windows-användande är det säkert en fråga om tillvänjning, det ser underligt ut när textraderna i ett Word-dokument är böjda.

 

Panelen är krökt så att alla delar av skärmen har samma avstånd till ögat. Böjda TV-skärmar är utdöda – men till spel fungerar de. (Foto: AOC)

När det gäller design så gör skärmen inte mycket väsen av sig. Kanten runt och det mesta av skärmen är av svart plast, prydd med metallic-röda ränder här och där. Skärmen kan lutas framåt och bakåt, men inte vridas horisontellt – vilket också skulle förstöra illusionen av att vara omgiven av bilden. Rör man på skärmen ger den med sig, men för de här pengarna kan man inte vänta sig något annat, och är helt OK. Det finns två HDMI-ingångar och en DisplayPort-ingång.

Skärmen kan höjas och sänkas och lutas. Den ger med sig lite när man rör vid den, men lär hålla för normal användning. (Foto: AOC)

Panelen är AOC:s egen, de är faktiskt en av branschens mest erfarna: AOC hör hemma i Taiwan och har tillverkat skärmar för export sedan 1967.

 

annons

Krångligt menysystem

Menysystemet når man med en knapprad på undersidan. Knapparna är små och svåra att komma åt, och navigeringen är allt annat än intuitiv. Å andra sidan finns det alla funktioner man kan tänkas behöva, och när de väl är inställda så är behovet av att nå menyerna litet.

annons

Precis som i de flesta skärmar i dag finns det inbyggda högtalare, ljudet överförs via HDMI och DisplayPort. Och precis som i de flesta skärmar är ljudet uselt. Men 2 x 2 W-högtalarna i AOC CQ27G2U är värre än normalt. De klarar nätt och jämnt Windows ”pling-ljud”, och bara glöm att titta på en YouTube-video – eller delta i ett Skype-möte för den delen.

En sak som inte ingår i det låga priset är Nvidia G-sync för att förhindra screen tearing. Här får man nöja sig med den tekniskt simplare AMD FreeSync. Båda teknikerna är utmärkta, men tyvärr inte kompatibla med varandra. Har datorn ett Nvidia-grafikkort, som de flesta kraftfulla speldatorerna, hjälper inte FreeSync. I praktiken lyckades dock AOC-skärmen hänga med fint utan synkroniseringshjälp.

Skarp bild och djupa färger

Om du fortfarande spelar i Full HD-upplösning så är det en smärre revolution att byta till AOC CQ27G2U enbart tack vare den skarpare bilden. Under förutsättning att spelet stöder upplösningen och datorns grafikkort kan hantera den extra mängden pixlar. Och oavsett upplösning ger den böjda panelen en bättre känsla av att vara med i spelet. CQ27G2U stöder HDR (High Dynamic Range) och det bör definitivt aktiveras eftersom skärmen får djupet och intensiteten som annars kan saknas.

Om du behöver en snabb och läcker skärm för spel och annan skärmunderhållning är AOC CQ27G2U ett bra alternativ. Det är varken sämre eller bättre än exempelvis MSi MAG272CQR som vi testade nyligen, men den är behagligt billigare.

annons

 

AOC CQ27G2U har allt: Hög upplösning, snabb uppdatering och böjd panel. (Foto: AOC)

Slutsats

AOC CQ27G2U är en fin 27-tums spelskärm till ett lika fint pris. Med WQHD-upplösning och 144 Hz uppdateringshastighet är den en stor förbättring mot de flesta spelskärmar som har ett eller två år på nacken. Lägg därtill att panelen är konkav och att den stöder HDR, så har du en helhet som är svår att konkurrera med. De inbyggda högtalarna är usla, men inte mycket värre än man brukar hitta i supertunna skärmar, och eftersom man ändå använder ett headset när man spelar så påverkar det inte vår rekommendation.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel

  Arlo Audio Doorbell

  Riktpris: 1000 kr Pling-plong!

  Logitech StreamCam

  Riktpris: 1700 kr För jobb hemifrån och videodrömmar
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.