annons

TEST:
Acer Nitro 7 (NH.Q5HED.025)

En PC för både lek och allvar

Acer försöker sitta på två stolar samtidigt – och lyckas faktiskt utan att hamna mittemellan.

Acer Nitro 7 (NH.Q5HED.025)
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Gaming-datorer är kostsamma på egen hand. Men när man köper en dator för spel så brukar det finnas en dold extrakostnad som glöms bort: nämligen priset på en normal dator som man kan ha med sig i väskan för alla de vardagliga uppgifter som speldatorn är för stor, tung och dyr för.

Acer Nitro 7 tycks vara ett försök att kombinera gaming-datorernas egenskaper med en mer civil inpackning. Med ett skal av i svart, borstad aluminium, gott och väl två cm tjock, och en vikt på två och ett halvt kilo så är den hyfsat väskvänlig. Framför allt för en 15-tums dator.

Med röd plysch

Det distingerade intrycket förstörs en smula när man öppnar locket på Nitro 7 och ser att alla tangenter, plus pekplattan, är inramade i rött. Och ännu mer när man sätter på den – och ser den knallröda bakgrundsbelysningen. Ljuset kan naturligtvis stängas av, men inte ändra färg. I bilvärlden motsvarar det här en svart BMW med inredning av röd plysch!

Tangentbordet är däremot behagligt och av utmärkt kvalitet. Det finns gott om plats mellan knapparna på själva tangentbordet, men det numeriska tangentbordet till höger har blivit lite hopklämt och överlappas faktiskt av piltangenterna. Det är lite kul att Acer insisterar på att klämma in siffertangenter i ett 15-tums skal, samtidigt som flera externa gaming-tangentbord finns i ”tenkeyless”-versioner utan speciella siffertangenter.

 

När datorn är påslagen avslöjar de röda dekorationerna och det röda ljuset att Nitro är avsedd för skojigheter. Foto: Acer

Förnuftiga kompromisser

Innanmätet präglas av förnuftiga kompromisser. Processorn är en sexkärnig Core i7 och det finns 16 GB RAM och en 512 GB SSD ombord. Alltså rakt igenom specifikationer som är i klass med eller överträffade highend-datorerna från 2018. Grafiken levereras av Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, som är ett ganska så nytt ekonomiklass-grafikkort och som påstås kunna mäta sig med förra generationens GeForce GTX 1070. Den delen återkommer vi till lite längre fram.

 

annons

”Mellanklass behöver inte vara samma sak som medelmåttig!”

annons

 

Nästan vuxet

Även om priset går att leva med så är spelkänslan ingen kompromiss i Nitro 7. Så länge man inte kräver att spela Red Dead Redemption 2 med de högsta grafikinställningarna. Faktum är att de flesta moderna 3D-spel fungerar körs fullkomligt mjukt. Och den snabba 144 Hz-skärmen gör upplevelsen sömlös. Det är nästan bara tangentbordets brist på RGB-ljus som visar att Acer trots allt har sparat in lite här och där.

Benchmarks

Våra benchmark-mätningar bekräftar att mellanklass inte behöver betyda medelmåttig. Tack vare fräscha generationer av både processor och grafikkort finns det reella spelmuskler i Acer Nitro 7.

Processorn är en 2,6 GHz Intel Core i7-9750H med sex kärnor och tolv trådar. Den får ett respektabelt Geekbench 5-resultat på 1 200 singlecore och 5182 multicore. Det är egenskaper som man för bara ett år sedan var tvungen att betala dubbelt så mycket för i business-klassen.

annons

Potent budgetgrafik

Grafikprocessorn i Acer Nitro 7 är en Nvidia GeForce GTX 1660 Ti. Trots namnet är den relativt ny och lanserades i början av 2019. Den saknar RTX-seriens ray tracing-funktioner men klarar vanliga – även helt nya – 3D-spel på ett utmärkt sätt

3DMark Time Spy-testet ger 5 778 poäng och Fire Strike 13 025. Det är ungefär hälften av Acers egen Predator Helios 700, men samma sak gäller prislappen. Och det är fortfarande ett helt respektabelt resultat!

Till skillnad från gaming-maskinerna i tungviktsklassen behåller Acer Nitro 7 batteriström ganska så länge. PCMark 8-batteritestet gav ett resultat på 3 timmar och 47 minuter. Det är på samma nivå som ultrabook-datorer. Eftersom testet är mycket mer intensivt än normalt kontorsarbete kan man i praktiken lugnt räkna med att kunna köra datorn en hel dag på en laddning.

 

Med sitt svarta metallskal ser Nitro 7 ut som en civil dator av den högre skolan. Foto: Acer

När vi testade billiga speldatorer 2018 kunde vi konstatera att man för dryga dussinet tusenlappar kunde få en fullt spelduglig maskin – fast med en del kompromisser. Sådana kompromisser finns fortfarande, men de har blivit mycket lättare att leva med. 144 Hz-skärm är numera standardutrustning och grafikprestanda är på samma nivå som i förra generationens toppmodeller. Slutligen har datorkraften vuxit i takt med antalet processorkärnor.

Läs också: Fem häftiga – gaming-PC i premiumklassen

Acer Nitro 7 kan faktiskt mäta sig med de flesta av förra vårens gaming-datorer i premiumklassen. Datorer som kostar en och en halv eller två gånger så mycket som man får betala i dag.

Slutsats

Acer Nitro 7 är en dator som kommer att vara lätt att leva med för alla utom hardcore-spelare. Den är tillräckligt kraftfull så länge du inte insisterar på att spela de senaste 3D-spelen i allra högsta kvalitet. Och då bara om det handlar om spel som utnyttjar RTX-grafikprocessorernas ray tracing-möjligheter. Nitro 7 är dessutom tillräckligt lätt och diskret för att kunna användas som vardags-PC. Och för bild- och videobehandling innebär de fina beräknings- och grafikmusklerna att den har en fördel jämfört med de lätta ultrabook-datorerna.

 

 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H hexa-core (12 trådar)
 • Skärm: 15,6-tums IPS, Full HD (1920 x 1080), 144 Hz
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti m. 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 36,3 x 2,3 x 26,0 cm / 2,5 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, HDMI, USB-C, 3 x USB 3, Ethernet, 3,5 mm ljud
 • Webb: acer.com
Pris: 16000 kr
PlusKompakt gaming-dator med diskret design. Tillräckligt lätt och fin för att tas med till jobbet – och tillräckligt snabb för spel.
MinusTung och klumpig jämfört med en ultrabook för samma pengar. Och inte i närheten av lika kraftfull som en renodlad gaming-PC.
Acer Nitro 7 (NH.Q5HED.025) produktsida
 • Geekbench 5: 5 182 multicore, 1 200 singlecore
 • Geekbench 5 OpenCL: 64.130
 • Geekbench 4: 20 016 multicore, 5 279 singlecore
 • Geekbench 4 OpenCL: 191 076
 • PCMark 10: 5 229
 • 3DMark Time Spy: 5 778
 • 3DMark Fire Strike: 13 025
 • Cinebench R15: 119 fps / 1041 cb
 • HDTach: 1 002 MB/s
 • Batteritest: 3:47 h
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.