: Acer Chromebook R11 CB5132T

Lyxig enkelhet

Chromebooks brukar vara billiga och basala. Den här är ingetdera.

Ljud & Bild tycker

Superkompakt och elegant dator med läcker pekskärm och en batteritid som räcker tills solen går ner.
Den är dyr, gjord av plast – och fortfarande bara en chromebook.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Celeron N3150 (quad-core)
 • Skärm: 11,6-tums Active TFT, 1366 x 768
 • Minne: 4 GB DDR3 RAM, 32 GB + microSD-kort
 • Grafik: Intel HD Graphics
 • Operativsystem: ChromeOS
 • Webbkamera: Ja
 • Trådlöst: Wi-Fi (802.11n), Bluetooth
 • Mått/vikt: 218 x 127 x 8,7 mm/0,35 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4200 kr

Acer är en av världens största PC-tillverkare. En del av datorerna är läckra, kostsamma supermodeller som ultrabooken Aspire S7 och spelserien Predator. Men Acer är framför allt världsbäst på förnuftiga datorer med rimliga prislappar.

Nyligen testade vi Aspire One Cloudbook 11, en superbillig Windows 10-dator som trots en hel del kompromisser är allt de allra flesta behöver ha med sig i väskan. Chromebook R11 är precis lika stor som Cloudbooken men kör, precis som namnet antyder, Googles Chrome-operativsystem. Den är rakt igenom gjord av snövit plast och utsidan har en grov yta som påminner om jeanstyg.

De flesta chromebook-datorer är superenkla och föråldrade rent tekniskt. R11 är måhända inte byggd med den allra mest överdådiga maskinvaran, men med sin fyrkärniga 1,6 GHz Intel Celeron-processor och 4 GB RAM är den fortfarande dubbelt så kraftfull som Windows-datorn Cloudbook 11. Lagringsutrymmet är bara 32 GB, men å andra sidan ska det inte installeras lika många program på den som på en traditionell dator, lagringen sker företrädesvis ute i ”molnet”.

Kan användas som surfplatta

Skärmen är utmärkt utan att vara överdriven. En upplösning på 1366 x 768 bildpunkter är tillräckligt för storleken på 11,6 tum och den är tillräckligt klar och ljusstark, fast inte så mycket att man behöver solglasögon. Det mest intressanta är dock att skärmen är multitouch och att 360-graders gångjärn gör det möjligt att fälla in tangentbordet mot baksidan och sedan använda datorn som en surfplatta.

Det innebär att R11 är perfekt för soffasurfning och som nöjesmaskin. Och med en batteritid som bara kör och kör så kan du titta på flera filmer innan stickkontakten kallar.

Att använda en Chromebook kan vara en både fascinerande och frustrerande upplevelse. De flesta av de program och appar som du är van vid finns inte och sättet på vilket du använder och lagrar dokument är annorlunda – och starkt begränsat.

(Foto: Acer)
(Foto: Acer)

Allt du behöver

När du har vant dig vid skötseln är en chromebook däremot både effektiv och charmig. Eftersom dokumenten lagras på internet är de alltid tillgängliga. Åtminstone så långt som det trådlösa nätverket räcker. Och man upptäcker snabbt hur få vardagliga datoraktiviteter som kräver något annat än en webbläsare och en nätuppkoppling. Även Word, Excel och PowerPoint finns i webbversioner, som till och med är gratis. Den största svårigheten är faktiskt att hitta ett bra mailprogram i Googles Chrome-nätbutik.

Acer Chromebook 11 är den tekniskt mest avancerade chromebook vi har testat, men också den dyraste. Den läckra multitouch-skärmen och möjligheten att använda datorn som en surfplatta kostar extra. Klarar du dig utan pekfunktion kan du med fördel titta närmare på exempelvis Toshiba Chromebook 2 – eller dess föregångare CB30 om du kan få tag i den. Acers egen Cloudbook 11 är också värd att överväga på allvar, då får du tillgång till en uppsjö av Windows-program.

 

Prestanda

Eftersom bara ett fåtal av våra testprogram kan köras i ChromeOS är antalet mätningar begränsat. Browsermark-testet visar dock att en 1,6 GHz Celeron-processor ligger i den lägre änden rent prestandamässigt. Även om operativsystemet är mindre krävande än Windows. En poäng på 2204 är på nivå med de minsta PC-datorerna – eller bättre surfplattor. Det är faktiskt väldigt nära Acers egen Cloudboook One och Predator 8-surfplattan.

(Foto: Acer)
(Foto: Acer)

Chromebooks används ofta som skol- eller studentdatorer, så batteritiden är en viktig parameter. Och R11 är ingen besvikelse. I Peacekeeper-batteritestet orkar den imponerande 6 timmar och 44 minuter innan skärmen slocknar. Eftersom det utförs med alla sparfunktioner avstängda motsvarar resultatet i praktiken en hel arbetsdag. Acer anger själva en batteritid på 10–11 timmar.

Slutsats

Med sin 360-graders pekskärm är Acer R11 en icke-typisk chromebook. Skärmen ger den ett mer mångsidigt användningsområde, där den konkurrerar med hybridsurfplattor. Dessvärre är den ganska så dyr också. Ska du bara använda en bärbar dator för skola eller studier så kan du hitta något som passar för mycket mindre pengar. Vill du däremot ha en jätte-surfplatta med fantastiskt lång batteritid på köpet så hamnar saken i ett annat och mer positivt läge.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Dyson Lightcycle Morph

  Riktpris: 6000 kr Ljus till allt

  TAG Heuer Connected

  Riktpris: 21000 kr Smartklocka i lyxklassen

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.