TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic TX-P65ST50

Årets plasmafynd

Önskar du dig en tvättäkta storskärmsplasma med härlig bildkvalitet och ett lika härligt pris? Då ska du ta dig en titt på Panasonics nya 65-tummare!

forfatter
Publicerad 2012-10-11 - 00:00
L&B tycker
Knivskarp och detaljerad bild Mjuka rörelser Mycket bra filmläge
Bara 3 HDMI Saknar THX-läge
Specifikationer
  • 65-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • MPEG4/DVB-T2
  • 3 HDMI, 2 USB

Panasonic har länge byggt några av marknadens bästa TV-apparater, tyvärr har priserna varit därefter. Medan rivalerna LG och Samsung har briljerat med enorma plasmaskärmar för gott och väl under 30 000 kronor har Panasonics 65-tummare bara funnits i deras dyraste serie och kostat nästan dubbelt så mycket.

Men nu blir det ändring på den saken. Ända sedan Panasonic lanserade sin nya ST-budgetserie tidigare i år har vi sett fram emot 65ST50 som den mest spännande modellen. Det är nämligen första gången vi hittar en 65-tummare i Panasonics lägre serier. P65ST50 är deras billigaste storskärm någonsin och den första som går att köpa för under 30 000 kronor.

Visst, 30 000 kronor är väldigt mycket pengar, men med tanke på att fjolårets bästa plasma, Panasonic 65VT30, kostade mer än 40 000 för ett år sedan, så hamnar saken i ett lite annat ljus. I ST50-serien har Panasonic plockat bort all överflödig extrautrustning, och det som är kvar är en TV som ger mycket hög bildkvalitet för pengarna.

TX-P65ST50
En bidragande orsak till det låga priset är att Panasonic har låtit bli att skicka med aktiva 3D-glasögon. Sådana får man alltså räkna med att köpa löst för strax under en tusenlapp styck. Det positiva är att de som inte är så intresserade av 3D slipper betala för det, och 3D-stödet ligger klart i TV:n om man skulle få lust att prova det längre fram. Panasonic samarbetar numera med Samsung och Sony om en gemensam standard för 3D-glasögon, och företaget Xpand har glasögon som fungerar till alla apparater.

65ST50 har inte den extra kraftfulla Dual Core-procesorn som sitter i VT50- och WT50-serien, vilket innebär att internettjänsterna går trögare än i toppmodellerna. TV:n saknar också Panasonics tryckkänsliga och lättnavigerade pekfjärrkontroll. Den har däremot både trådlös och kabelbaserad nätverksanslutning samt stöder Panasonics nätportal Viera Connect på samma sätt som de övriga modellerna.

Den allra viktigaste komponenten är naturligtvis själva bildpanelen, och det är minsann ingen uppiffad fjolårsmodell vi får nöja oss med. Även om specifikationerna kan påminna mycket om förra årets toppmodell, VT30, är panelen i P65ST50 ny för i år enligt Panasonic, som dessutom säger att de arbetat hårt med att göra 2012 års generation mer energieffektiv och ljusstarkare än sina föregångare. Ljusstyrkan har ju som bekant alltid varit plasmateknikens akilleshäl jämfört med de mer ljusstarka LCD-skärmarna.

Anslutningar
När det gäller kontakter så får P65ST50 nöja sig med tre HDMI-ingångar, vilket kan vara i minsta laget för den som har Blu-ray-spelare, spelkonsol och separat TV-mottagare, men däremot inget problem så länge man har en hemmabioförstärkare med extra HDMI-ingångar. TV:n har dessutom två USB-portar (en för inspelning och pausning av TV) samt PC-skärmingång och SD-kortläsare. ST50-serien har inbyggd mottagare och kortplats för markbundna kanaler (Boxer, DVB-T2) och kabel-TV (DVB-C).

Bildkvalitet
Så till bildkvaliteten, som givetvis står högst på prioriteringslistan för varje film- och hemmabiofantast. Panasonics plasmaskärmar tog över stafettpinnen efter Pioners geniförklarade Kuro-skärmar, och har i stort sett varit ledande på bildkvalitet sedan dess. Förväntningarna är med andra ord höga, inte bara på hur 65ST50 står sig mot konkurrenterna utan också mot Panasonics egna och dyrare modeller. Och det skulle visa sig att äpplet inte har fallit långt från trädet!

Vi började med den sprillans nya superhjältefilmen ”Avengers” i Blu-ray-spelaren, och om inte den här filmen redan var färgsprakande så det räcker så blir den rena rama fyrverkeriet när Panasonic är biomaskinist. 65ST50 har nämligen en knivskarp bild som formligen sjuder av liv och som är förmögen att återge detaljer du knappt visste fanns. Här syns till och med de minsta detaljerna i filmen klart och tydligt – information som annars har lätt att suddas ut på skärmar av mindre storlek och kvalitet.

Saknar THX-läge
I andra tester har vi berömt Panasonic för sitt THX-bildläge, som är en färdigkalibrerad bildinställning där TV:n har extra fintrimmade färger direkt från fabrik. Resultatet är en bild som ser osedvanligt bra ut direkt ur kartongen. Den här finessen finns däremot inte på plats i ST50, även om det är fullt möjligt att få ett liknande resultat genom att göra allting för hand.

Panasonic-skärmen har nämligen en särskild proffsmeny där man kan justera gamma och vitbalans samt primärfärger. På så sätt går det att få en ganska så bra kalibrering av skärmen, även om den saknar de avancerade ISF-kalibreringsfunktionerna i GT50 och VT50, som låter användaren gå ännu grundligare tillväga med hjälp av fler inställningar.

Skärmen saknar också Intelligent Frame Creation, som är Panasonics varumärke inom rörelsekompensation. Däremot har den en funktion som heter 24P Smooth, som åstadkommer något mycket snarlikt: utjämning av rörelser genom så kallad interpolering. 24 Smooth fungerar utmärkt med sport och TV-serier, men när vi tittade på film föredrog vi att stänga av den, vilket är enkelt att göra i ”avancerade inställningar”-menyn.

LED-utmanare
Som vi konstaterat förut tycker vi att de bästa LED-skärmarna nu börjar flåsa plasmaskärmarna i nacken när det gäller bildkvalitet. Och mycket riktigt har LED-skärmarna fått en riktigt bra svärta på senare tid, utöver den redan våldsamma ljusstyrka lysdioderna alltid haft som fördel.

Ändå är det något helt speciellt med att titta på film på en stor plasmaskärm som den här Panasonicen. Medan LED-skärmarna försöker blända dig med ljusstyrka och överdrivet skarpa konturer har 65ST50 en mycket mer avslappnad och behaglig bild att titta på, som dessutom ger en bättre känsla av djup.

Det extra djupet beror inte minst på plasmans suveräna svärta, som faktiskt är uppseendeväckande bra även för att vara en plasma-TV. Svart är inte bara kolsvart, även mörkare gråtoner återges riktigt bra, med exakta nyanseringar. Vår referens från förra året, Panasonic 65VT30, har vi tyvärr skickat tillbaka till tillverkaren för länge sedan, men vi vågar faktiskt tippa att 65ST50 är lika mörk – om inte ännu mörkare!

Plasmaskärmen är också behagligt befriad från problem med ojämn ljusfördelning, ett problem som plågar i princip alla LED-baserade skärmar på marknaden. Här är hela skärmytan becksvart, och TV:n är också mycket mer exakt i ljusstyrningen än vad en vanlig LCD-skärm är. Bilden kan vara mörk som en avgrund och bländande (tja, kanske inte bländande, men nästan) vit på samma gång. Ljusstyrkan är inte lika kraftig som vad en LED-skärm kan få till, men bortsett från i de allra soligaste vardagsrummen så fungerar Pana-plasman utmärkt i de allra flesta situationer.

Ljudkvalitet
Egentligen betraktar vi det som en självklarhet att en TV av den här kalibern får sällskap av en riktigt mäktig surroundanläggning, men 65ST50 har även fullt användbara inbyggda högtalare som åtminstone gör ett godkänt jobb med nyheter och TV-serier. Röståtergivningen är både klar och tydlig. Vi kan också tillägga att vi inte märker av något irriterande surrande från bildpanelen under testet av 65ST50, men kom ihåg att plasmaskärmar brukar väsnas lite mer än LCD-baserade rivaler.

Slutsats
Med sin enorma bild och imponerande detaljnivå och svärta är den här Panasonic-skärmen ett solklart val för filmälskarna. Och priset gör det möjligt för ännu fler att få en bildkvalitet av referensklass hemma i sitt eget vardagsrum. Panasonic TX-P65ST50 är helt enkelt det bästa köpet för bildfantaster just nu!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend