TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: TrekStor Xiron 10.1

Solid platta för soffsurfare

Förmodligen marknadens biligaste quadcore-surfplatta med gott om processorkraft som räcker till det mesta. Du kan få ännu bättre, men då kostar det betydligt mer.

Ljud & Bild tycker
+En snabb och läcker surfplatta i full storlek med gott om muskler, lång batteritid och förtroendeingivande design.
-Skärmupplösningen på 1280 x 800 är det enda som avslöjar priset att priset är lågt. Och så hade vi velat ha en bättre kamera-app.
Specifikationer
 • TrekStor Xiron 10.1
 • CPU: ARM Rockship 30, quadcore, 1,6 GHz
 • Grafik: Mali-400 MP
 • Minne: 2 GB/16 GB
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skärm: 10,1-tums IPS, 1280 x 800 pixlar (160 ppi), multi-touch
 • Trådlöst: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
 • Kamera: 5 Mp (baksida) / 2 Mp (framsida)
 • Anslutningar: Ljud (3,5-mm minijack), Micro-USB, Micro-HDMI, Micro SDHC-kort.
 • Vikt: 680 g
 • Batteri: 8000 mAh
 • Batteritid: 10 h utan wifi, 6,5 h med wifi
 • Pris: 2 000 kr
 • Wemarketing.se
Riktpris: 2000

På senare tid har vi stiftat bekantskap med surfplattor från tyska TrekStor, som imponerat på oss med höga prestanda och snygg design till rimliga priser. SurfTab Xiron 10.1 är storebror till Xiron 7.0 HD som vi testade i december. Som namnet antyder handlar det om en stor platta med 10,1-tums skärm.

Processorn är en quadcore på 1,6 GHz. Den har 2 GB internminne och 16 GB minne som kan utökas med microSD-kort. Många budgetsurfplattor är inpackade i plast men Xiron har en baksida av aluminium, vilket inte bara ger stilpoäng utan också gör konstruktionen mer stabil och bidrar till avkylningen. Xiron är smal, men inte lika supersmal som sina mindre syskon. Tjockleken 11 mm och vikten 680 gram är förhållandevis genomsnittligt.

Quadcore i både CPU och grafikprocessor plus 2 GB RAM innebär att SurfTab Xiron är snabb nog för att skaka av sig alla negativa associationer man får av ordet ”ekonomimodell”. Med ett Geekbench 3-resultat på 1238 poäng hamnar den nära förra generationens iPad (iPad 4), som fick 1 400 poäng i samma test förra året. Antutu Benchmark 4 ger 18 262 poäng. Här är det framför allt prestanda i 2D- och 3D-spel som påverkar resultatet. Browsermark 2.0-testet ger resultatet 2037, vilket är riktigt strålande med tanke på prisklassen.

Användningen och kontakterna motsvarar vad man kan förvänta sig av en Android-surfplatta: USB, HDMI och SD-kort (i mikro-versioner). De obligatoriska volym- och av/på-knapparna kompletteras av en bakåt-knapp – en bra detalj som dessvärre förstörs en smula av att knapparna sitter på baksidan, i ett av hörnen där fingrarna inte hamnar lika naturligt.

Kameran på baksidan har 5 megapixlar, vilket är utmärkt om man inte orkar fiska upp smartmobilen ur fickan. Kameran på framsidan är på 2 megapixlar och inbjuder till HD-självporträtt. Allt är vad man kan förvänta sig med tanke på priset. Om inte kameraprogrammet i princip hade gjort skötseln omöjlig. Det finns uppenbarligen många utmärkta finesser dolda i mjukvaran, men det krävs övernaturlig finmotorik för att styra dem.

surftab_xiron_101_back

Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 punkter, vilket är samma som TrekStors mindre surfplattor, och i minsta laget för en 10-tumsmodell. Fast du betalar inte för mer. I praktiken finns faktiskt plats för färre ikoner än i 7-tummarna. Å andra sidan är skärmen trivsamt ljusstark.

Det större skalet ger plats för ett ansenligt batteri på 8000 mAh – och alltså en batteritid som innebär att man inte nödvändigtvis måste se till att alltid ha en laddare inom räckhåll.

Slutsats
Den mer fullvuxna storleken av Xiron är en behaglig surfplatta för soffsurfning, digitala tidningar och film. Spel klarar den också lysande tack vare en snabb processor och dito grafikprocessor. Du får inte den allra senaste tekniken, men en potent och förnuftig surfplatta till ett utmärkt pris.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.