TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Tre mobiltelefoner i budgetklassen

Mobiler för riktigt små plånböcker

De billigaste mobilerna på marknaden får inte mycket uppmärksamhet, trots att de är extremt utbredda. Vi har tittat på tre av dem – och hittat en vinnare som är förvånansvärt bra!

Om ditt barn ska få sin första mobil eller om du helt enkelt inte vill lägga mer pengar än vad som är absolut nödvändigt så går det faktiskt att köpa en hygglig telefon för mindre än 2 000 kronor.

Men vi drar ett tjockt streck under ”hygglig”. För bättre än så blir det naturligtvis inte för sådana pengar. Varken skärm, kamera eller andra funktioner i den absoluta budgetklassen är något att skriva hem om, men alla delar finns där åtminstone, så att du faktiskt får en riktig smartmobil-upplevelse, inklusive möjligheten att ta bilder, spela spel, titta på video, chatta och naturligtvis ringa, för väldigt lite pengar.

Vårt test visar dock att det är ganska så stor skillnad på vad man får för sina pengar i budgetklassen. Om man köper rätt mobil kan man med andra ord få något som funkar, men det finns också telefoner i den lägsta prisklassen som är så nedbantade de egentligen är oanvändbara.

Och det är också så att även om de flesta tillverkare har modeller för riktigt små budgetar så är många av dem så dåliga att det inte lönar sig att ens testa dem.

Under förberedelserna till detta test kontaktade vi alla kända mobiltillverkare på marknaden, men i slutändan vara det bara tre som ville delta med produkter från den lägsta hyllan: Nokia, Motorola och Xiaomi. Tack till er för att ni ville ställa upp!

Här kan du läsa vilken tillverkare som har varit bäst på att sätta ihop en gedigen mobil som går att köpa utan att tömma plånboken helt.

Hela rasket (inklusive 5G) för halva priset Visst går det att hitta en tung 5G-mobil utan att tömma kontot.

Så testade vi

Vi bad tillverkarna att skicka deras bästa mobiltelefon för mellan 1 500 och 2 000 kronor. Vi har undersökt ett antal olika parametrar i vår bedömning, inklusive skärm, kamera, design, byggkvalitet, ljudkvalitet, prestanda och användarvänlighet. Testvinnaren är den mobil som enligt vår samlade bedömning är den bästa och mest välgjorda produkten.

 

Produkter i testet

Motorola Moto G30

Motorola när de är som bäst

Motorola Moto G30 är ett stort vidunder för en väldigt liten peng.

Fyrdubbel kamera, stort batteri med lång batteritid, skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens och testets högsta prestanda.
Frontkameran får gärna lugna ner AI-färgerna. Saknar stereoljud.

Xiaomi Redmi 9

Den billigaste är inte den sämsta

Xiaomi Redmi 9 kom för ett år sedan, men är fortfarande värd pengarna om du kan leva utan 5G och inte använder kameran till något viktigt.

Testets största och mest högupplösta skärm. Dessutom anständiga prestanda och bra ljud.
Håller inte strömmen lika länge som de andra mobilerna. Saknar Android 11 och 5G, och kameran tar överexponerade bilder.

Nokia 3.4

Håll dig långt borta

Nokia 3.4 är helt enkelt riktigt dålig. Även för de här pengarna.

Frontkameran tar bra selfies, och batteriet håller strömmen så bra att man kan leva med att telefonen inte klarar snabbladdning.
Allt annat.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.