Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nokia N97 Mini

Nokia N97 Mini

Vi ger Nokia rätt i att den är aningen mindre än N97, men att kalla den för en miniversion är att ta i extremt mycket. Den är lite mindre och något lättare. Problemet är bara att man betalar för detta genom att skärmen har krympt från 3,5 tum till 3,2. Inte så mycket, tänker du kanske, men på en mobiltelefon är 0,3 tum en hel del.
Det är alltså storleken som är den största skillnaden om man jämför med storebror. Så vitt vi kan se är de båda mobilerna så som identiska bortsett från formatet. Fast varför Nokia har plockat bort skyddet framför objektivet är för oss en gåta, men det finns väl en anledning till det också.

Användning
N97 Mini öppnas för att få fram tangentbordet. Det gör man genom att vinkla upp skärmen på långsidan. Detta är onödigt trögt och klumpigt och Nokia kunde gott ha gjort mekanismen smidigare.
Lyckligtvis är tangenterna lika stora som hos storebror N97, de har inte krympt. Hade Nokia fallit för frestelsen att göra även tangentbordet mindre skulle det ha blivit snudd på oanvändbart. Att å, ä och ö ligger på andra knappar är ingen optimal lösning och skulle kunna ha varit bättre. Nokia brukar rent traditionellt vara bra på skandinaviska knappar, men den här gången saknas de alltså.
En annan sak som är förändrad i miniversionen av N97 är internminnet. Här är minnet 8 GB vilket är en fjärdedel av vad storebror kan skryta med. Detta märks genom att telefonen kan verka ganska så trög när man använder vissa funktioner. Detta är speciellt påtagligt om du ska få tillgång filer som ligger på ett externt minneskort – som för övrigt är av typen MicroSD.

Funktioner
Telefonen har många funktioner som är avsedda för e-post, men vi ska nöja oss med att nämna stödet för Exchange. I det sammanhanget måste vi påpeka att installationen är långtifrån så strömlinjeformad som Nokia påstår. Det kan kräva sin man – eller kvinna – för att få allt att fungera vid första försöket.
Kameran har som sagt blivit av med linsskyddet av någon anledning. Det tycker vi är synd. Upplösningen är 5 megapixlar som tar hyfsat bra bilder. Kvaliteten sjunker dock så fort man går inomhus eller om skymningen faller. Precis som hos storebror är inte videokameran mycket att skriva hem om.
N97 Mini har både GPS och kompass inbyggt. Med hjälp av karttjänsten Ovi Maps fungerar allt bra. GPS:en är snabb och jämfört med exempelvis iPhone orienterar den sig som rena rama blixten.
Skärmen är en av sakerna som har krympt. Den är däremot bra och har mycket fin respons. Detta är en tryckkänslig skärm, men till skillnad från exempelvis iPhone är den resistiv, inte kapacitiv. Det betyder att du måste trycka hårdare än vad som behövs på en kapacitiv skärm. Skärmen stöder inte heller multitouch.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.