Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPad

Apple iPad

Av / 2010-06-24 - 05:42
Apple iPad
Marius

Innan vi börjar med själva artikeln kan det kanske vara roligt att veta att den helt och hållet är skriven på en amerikansk iPad som vi vänligt nog fått låna av företaget Emcom – och som samtidigt försett oss med ett Apple Wireless Bluetooth-tangentbord. Det enda vi behövde lära oss var hur man skrev å, ä och ö på tangentbordet. När vi väl bemästrat denna konst var det hela ganska så enkelt. För att säkerställa mobil tillförlitlighet skrevs artikeln på ett kafé.

Inte för alla
Om du egentligen är ute efter en fullmatad dator i ordets traditionella bemärkelse, är detta fel apparat. iPad är i första hand en konsumentprodukt som är avsedd för dig som sitter mycket i soffan och surfar på nätet. Missförstå oss inte, den kan massor av andra saker också, men tänk ”soffasurfning” så är du på rätt spår.

Allt den inte har
Vanliga klagomål på iPad är att den inte klarar multitasking (alltså inte kan köra flera program samtidigt), att den inte har några kontakter där du kan ladda in eller spara filer (vi menar främst USB) samt att den inte kan skriva ut på det trådlösa nätverket. Detta är tre väsentliga nackdelar, men faktum är att det en del av dem går att fixa, delvis med lite tålamod och delvis med kreativitet.
Multitasking kommer i samband med att version 4.0 av operativsystemet släpps, vilket sägs ske någon gång i höst. Utskrifter kan fixas med hjälp av särskilda program som finns att ladda ned från App Store. Det går också att organisera utväxling av filer med hjälp av andra program från App Store.
Jag ska inte ägna mer tid åt att berätta om vad iPad inte kan, detta var bara ett par exempel på att det mesta går att lösa.

Tänk framåt
När iPhone skulle lanseras skrev pressen mycket om att den inte låg på samma tekniska nivå som många mobiltelefoner från andra tillverkare. Det var i och för sig korrekt, men det är också viktigt att komma ihåg att iPhone hade ett användargränssnitt som revolutionerade hela industrin. Detta är fallet även med iPad. Det finns Tablet PC-datorer som kan göra mer eller mindre allting. Gemensamt för dem alla är att de kostar mer än iPad och att de främst är avsedda för företagsmarknaden. Det är inte iPad. Den är främst avsedd för konsumenter som vill konsumera innehåll.

Innehåll
Detta är nyckelordet för iPad. Den är gjord för att ge tillgång till samt konsumera innehåll, och då menar vi text, bilder, video och ljud. Till sådant är iPad genial. Detta betyder dock inte att den inte kan tillverka innehåll. Apple har utvecklat en särskild iPad-version av sitt iWorks-paket, som innehåller ordbehandling, kalkylark och presentationsprogram. Programmen fungerar utmärkt och är väldigt enkla att använda. Räknar du med att använda iWorks eller liknande så bör du nog överväga att skaffa ett externt tangentbord. Det virtuella tangentbordet på skärmen är mer än bra nog för mindre mängder text men om du ska författa något längre är det enklare med ett riktigt tangentbord. Programmen köps på nätet och kostar ungefär 10 dollar.

Grundfunktioner
Den mest kända funktionen i iPad är antagligen iBooks. Detta program förvandlar iPad till en bokläsare av samma klass som Amazon Kindle. Till min stora förvåning är det faktiskt riktigt bra att läsa böcker på skärmen, även om jag fortfarande gillar känslan av en riktig bok bättre. Du kan läsa innehåll i både stående och liggande format. Med stående format ser du en sida åt gången och i liggande två sidor. Du bläddrar genom att dra fingret över skärmen. Du kan naturligtvis lägga in bokmärken så att du lätt hittar dit du ska, men den riktigt roliga funktionen är en inbyggd ordbok. Trycker du på ett ord så kan du läsa ordbokens definition av det.
Ett problem för den svenska marknaden är hur Apple gör med böcker här. Sverige har satsat på e-pub-formatet för elektroniska böcker, vilket även Apple gjort. Det är uppmuntrande, men om det går med böcker som det gjort med tillgång till TV och film på iTunes får vi problem. Alla dessa saker är helt centrala i iPad och jag är faktiskt inte ens säker på att iPad lanseras i Sverige förrän alla dessa saker finns på plats.
Har du använt en iPhone eller en iPod Touch förut så är du bekant med hur iTunes-, App Store- och iPod-delen fungerar i iPad. Allt är anpassat efter iPad men fungerar i princip på samma sätt. Samma anpassning har gjorts med kontaktdatabasen och kalendern, som nu är både elegant och mycket lättanvänd. Detsamma gäller e-post, där du kan lägga upp hur många konton du vill.
Kartor, video och bilder är extremt bra. Kartorna och satellitbilderna är stora, läckra och mycket mer användbara än i exempelvis iPhone. Video blir väldigt bra och det är inte det minsta problematiskt att titta på ett TV-program eller en film på skärmen. Bilder blir om möjligt ännu bättre. Här kan du visa bilder i full storlek och fingerrörelserna fungerar på samma sätt som på iPhone och iPod Touch. Du kan snurra och zooma in och ut.
Att surfa är en helt central funktion. Då kommer iPad verkligen till sin rätt. Med Safari kan du hämta precis vad du vill och skärmen är så stor att det är väldigt behagligt att läsa vad som helst.

App Store
Detta är Apples nätbutik för program och material till iPad, iPhone och iPod Touch. Redan i dag går det att köpa flera tusen applikationer, tidningar och magasin här. Priserna ligger i stort sett under 10 dollar vad du än vill ha, även om det finns saker som kostar mer också. Under alla omständigheter är det otroligt enkelt att hitta och köpa det du vill ha. Detsamma gäller iTunes när det handlar om musik och annat. iTunes fungerar dessutom som iPads huvudanslutning mot andra datorer, oavsett om det handlar om Windows eller Mac. iPad ingår i symbios med detta program, på samma sätt som iPhone och iPod gör.

Tangentbord och annat
iPad finns inte på svenska ännu. Du kan däremot använda det virtuella tangentbordet för att få fram de svenska specialtecknen på ett enkelt sätt. Men det blir naturligtvis mycket enklare att skriva när den svenska versionen av iPad kommer.
Du kan koppla in ett externt Bluetooth-tangentbord till iPad. Vi rekommenderar ett av Apples egna. Vi provade med ett sådant och det gick fint, men man måste fortfarande in på själva iPaden för att avsluta och starta program. Men det finns ett smart trick från Apple att ta till. Du kan köpa ett trådlöst Bluetooth-tangentbord från Apple som är helt standardiserat, men om du köper Apples speciella iPad Keyboard Dock kommer du att upptäcka att det har fått en del tangenter som är anpassade för iPad. Det kan nog vara en smart investering för den som ska skriva mycket.
Det finns redan en myriad av extrautrustning till iPad. Vi hinner inte gå igenom allting här, bara några av Apples tillbehör. Praktisk extrautrustning kan vara Camera Connection Kit som låter dig överföra bilder från en kamera, antigen via SD-kortet eller genom att koppla in kameran via USB. Lägg märke till att denna SD-kortläsare och USB-port inte är allmän, utan bara fungerar med en kamera. Du kan också köpa en skärmkabel som ger dig tillgång till en VGA-kontakt så att du kan koppla in iPad till en TV eller projektor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen