Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Runbo Q5

Rambo-telefonen

Runbo Q5 är kolossal – men även kolossalt solid.

Av / 2014-07-14 - 05:00
Runbo Q5
John Hvidlykke

Kinesiska Bright Alliance Technology måste ha haft Rambo i tankarna när de döpte sin telefon. Och visst verkar Runbo Q5 vara tillräckligt robust för att överleva ett snabbt djungelkrig. Den är dock ”bara” klassad som IP67, vilket betyder att den kan ligga under vatten i en halvtimme men inte användas av dykare.

Runbo Q5 är stor, tung och svart. Det är faktiskt den största mobilen som den här recensenten har skådat sedan 1980-talet. Den påminner om ett kinesiskt-byggt handredskap från byggmarknaden, och man förväntar sig nästan att mötas av den välbekanta doften av maskinolja när man öppnar kartongen.

Att börja använda Q5 kräver verktyg eftersom kortplatserna befinner sig bakom en stor lucka på baksidan, som sitter fast med inte färre än sex skruvar. Som tur är ingår det en skruvmejsel! Bakom luckan hittar man två platser för micro-SIM-kort och en microSD-kortplats. Hörlursuttag och microUSB-port för uppladdning är dolda bakom en gummiklädd lucka, som sitter fast med en genial låsmekanism. En annan lucka överst täcker en gängad fattning till walkie-talkie-antennen, så att man kan snacka med resten av arbetslaget utan att använda mobilnätet. Sammanlagt sju gummiförseglade knappar av gummi sköter av/på, volym, kamera, ficklampa, SOS-funktion – och laser!

Funktioner och användning
Smak och behag går som bekant inte att diskutera, men du får ha ett estetiskt sinne som drar mot det maskulint rustika för att tilltalas av Runbo Q5. Husets 11-årige son tyckte däremot att den var megatuff! Och den tål absoluta att hänga med ut och leka.

Det finns en hel del att leka med också: förutom smartmobilfunktionerna har Q5 en FM-radio, walkie-talkie, ficklampa – och en laserpekare. Batteriet är det kraftigaste vi har sett i någon mobil: 4 200 mAh ger en standby-tid på flera dagar. En rejäl bygel för säkerhetslina är en smart detalj, så att man inte behöver klättra ner för berget eller byggnadsställningen för att hämta sin telefon om den slinker mellan fingrarna.

Skärm och ljud
4,5-tumsskärmen är helt utmärkt, med bra ljusstyrka och HD-upplösning på 1280 x 720 punkter, utan att Q5 för den sakens skull kan mäta sig med supertelefonerna. Det kan den däremot på kamerasidan. 13 megapixlar gör att Q5 hamnar i den högre änden av marknaden. Och så var det den där lilla detaljen att BÅDA kamerorna har 13 megapixlar, så att du kan ta superupplösta selfies samtidigt som du arbetar på byggnadsställningen! Den inbyggda högtalaren kan tränga igenom även kraftiga bakgrundsljud.

Prestanda
Browsermark-testet ger resultatet 1934 poäng, vilket är medelmåttigt och visar att Q5 kan visa de flesta webbsidor utan att börja svettas om processorn. Geekbench 3 ger 1265 poäng multicore och 398 singlecore. Det är resultat som motsvarar vad man ser hos ”civila” smartmobiler i bättre prisklasser. Antutu Benchmark 4, som testar Android-enheters grafikegenskaper, ger 16 703 poäng. Det motsvarar Google Nexus 4 och är fortfarande över medel. Med andra ord kan Q5 stå för underhållning i form av spel på fikarasterna på ett utmärkt sätt.

Runbo Q5 drivs av en quadcore Cortex A9-processor på 1,5 GHz. Det finns 2 GB RAM och 32 GB lagringsplats. Och man kan utöka det senare med ytterligare 32 GB på ett SD-kort.

Tålighet
Stötskyddet är lysande. När man släpper Q5 på ett hårt underlag från 180 cm studsar den högre än en halvmeter! Och är beredd på allt efteråt. En halvtimme i tvättbaljan påverkar den inte heller. Däremot fanns det en liten droppe vatten bakom laddningsluckan. Luckan till SIM- och SD-kort var däremot fullständigt tät.

Slutsats
Det är svårt att inte bli imponerad av Runbo Q5. Allt är en storlek större, och det gäller även antalet funktioner. Behöver du en smartmobil som kan hänga med överallt är den ett givet val. Har du inget våldsamt farligt arbete eller bestiger berg på fritiden så är dock många av finesserna överflödiga.

runboq5_back
Man får plocka fram verktygen för att byta SIM- eller SD-kort. Sex skruvar håller locket på plats. Skruvmejsel ingår.

Home tycker

Riktigt robust smartmobil som inte kompromissar med hastigheten. Batteritiden är skräckinjagande och walkie-talkie-funktionen och lasern är kul. Inte direkt diskret! Telefonen är stor, tung och klumpig, och du måste ha extra stora fickor. Trots enorma gummipackningar är uppladdningsluckan inte helt tät.

Också i detta test:

Tåliga mobiltelefoner

RugGear RG960

Tung och tuff, men trög

RugGear är möjligen marknadens starkaste telefon – men garanterat inte den snabbaste.

Tätast i testet och en imponerande hållfasthet utan att storleken har blivit enorm.
Hastigheten är godkänd för lättare surfning och mail, men alldeles för långsam för större appar. Och spel är bara att glömma, soldat!
Läs hela testet

Samsung Galaxy Xcover 2

Kompakt hårding

Galaxy Xcover 2 påminner om en vanlig smartmobil men tål hårdhänt behandling.

En civil toughphone som tål det mesta utan att skryta med det. Hastigheten är ganska OK.
Inte lika robust som jättemobilerna. Den behövde sättas ihop igen efter varje misshandel.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen