annons
annons
annons
:

Sony Xperia Z5 Compact

10/15Sony Xperia Z5 Compact
annons

Toppmobil i miniformat

Sony fortsätter att bevisa att en mini-modell inte behöver vara sämre än en fullvuxen.
Plus lbadvantages
Damm- och vattentät utan irriterande luckor. Kameran är utan tvekan bland de bästa. Praktisk storlek men ändå blixtsnabb prestanda.
Minus lbdisadvantages
Svårt att komma åt fingeravtrycksläsaren om mobilen ligger på bordet.

Alla vill inte ha en mobil i phablet-storlek. Antingen det är för att man har små händer eller för att man tycker den blir för stor i framfickan på byxorna. Därför har många tillverkare även mindre modeller av sina toppsäljare. Men ofta har man då även bantat specifikationerna så att man får en betydligt långsammare telefon. Det ändrade Sony på med sin Compact-version av Xperia-serien och den senaste är spännande nog först ut i Z5-serien som visades på IFA.

Xperia_Z5_Compact_Colour_Range WEB

Utseende och konstruktion
Storleksmässigt är den nya Compact lika liten och smidig som den tidigare Z3-modellen. Och den är precis lika stryktålig samt vattentät med IP65/68-klassning. Men trevligt nog uppnås det nu utan att man måste ha en lucka som täcker USB-laddningsporten. Utseendemässigt har den blivit lite mer strikt i formen med raka istället för runda kanter och en snyggt frostad baksida. Färgvalen är grafitsvart, vit, gul eller korall.

Z5c_yellow_group

Skärm
Den stora skillnaden på Compact-modellen jämfört med vanliga Z5 är så klart storleken på skärmen. 4,6 tum låter lite, men man får komma ihåg att 4,7-tum var en standardstorlek för inte allt för länge sedan. Och med en 720p-skärm får man fullt tillräcklig upplösning för att den ska kännas skarp och detaljrik. Som vanligt är Sony duktiga på att klämma ut bra kontrast och färgåtergivning ur skärmarna med alla sina bildförbättrande tekniker hämtade från TV-sidan.

Kamera
Bland de stora nyheterna med Z5-serien är den nyutvecklade kameran. Den har en ovanligt stor sensor för att vara en mobiltelefon och en optik med stor bländaröppning. Man har dessutom ökat upplösningen till galna 23 megapixel. Men det ska noteras att bilderna normalt sett tas i mer sansade 8 megapixel med en bildstorlek mer gjord för att ladda upp till sociala medier. Man har även en ny autofokus som verkligen är bland de allra snabbaste vi upplevt.

Z5c_white_camera

Redan kameran i den gamla Z3-serien var ingenting man behövde skämmas över och den nya är ytterligare ett steg upp i kvalitet. I bra belysning märker vi lite bättre skärpa, något bättre exponerade bilder samt att färgerna känns lite mer naturliga. Men det är i svag belysning som den verkligen skiner. Man får en betydligt ljusare bild, men utan de artefakter som bildbehandlingen brukar införa. Dessutom är vitbalansen och färgerna bättre. Toppklass.

sushi light z3 sushi light z5 sushi dark z3 sushi dark z5
<
>
Bra belysning (Z3 Compact)

Ljud
Även om de har blivit betydligt diskretare har Sony trevligt nog behållit de två framåtriktade högtalarna. De låter okej men ingenting man häpnar över. Det blir dock en annan femma om man pluggar in ett par hörlurar. Speciellt ett par bättre, gärna med stöd för Hi-Res Audio. Mobilen är nämligen en av de få vi sett som kunnat skryta med certifieringen för högupplöst ljud. Den har även flera tekniker för att förbättra även lågupplöst MP3-musik.

Z5Compact med MDR-10RC WEB

Värt att notera är att om man förhandsbokar Z5 Compact innan 4 oktober så medföljer hörlurarna MDR-10RC.

Användning
En av de andra trevliga nyheterna med Z5-serien är att man har byggt in en väl fungerande fingeravtrycksläsare. Den har man smart nog satt på strömknappen på sidan vilket gör den enkel att komma åt med mobilen i handen. Däremot är det inte så smidigt om mobilen ligger på bordet. Vi uppskattar också guiden som hjälper användaren att komma igång och överföra innehåll från sin gamla mobil, vilket även gäller om man haft en iPhone.

Z5c_red_fingerprint

Prestanda
Trots sin ringa storlek har mobilen Snapdragons snabbaste processor, vilket borde innebära att den är lika snabb som exempelvis HTC One M9. Men den är faktiskt den snabbaste 810-mobilen vi testat! En Geekbench på 1395 (single) och 4470 (multicore) slås bara av Galaxy S6. Samma sak gäller Browsermark på 2230. Med tanke på storleken är batteriprestanda utmärkt och vi har ingen anledning att ifrågasätta Sonys löfte om två dagars batteritid.

antutu

Slutsats
Sony har gjort det igen. Man har levererat en mobil som inte bara är den överlägset bästa mobilen i kompaktformat, utan till och med en av de bättre mobilerna överhuvudtaget. Den är fantastiskt snabb och har förbättrats på de flesta områdena. Kameran tar verkligen bilder i toppklass och fokuserar blixtsnabbt. Vi gillar till och med det nya sobrare utseendet. Redan tidigare hade vi svårt att hitta något att klaga på med Z-serien och nu är det bara en stor tumme upp.

https://www.youtube.com/watch?v=X8NO87Dl04Q

 • Operativsystem: Android 5.1.1
 • Skärm: 4,6 tum IPS 1280 x 720 (323 ppi)
 • Processor: 1,5/2,0 GHz Snapdragon 810
 • Minne: 2 GB / 32-64 GB + <200 GB micro SD
 • Kameror: 23 Mp F2,0 + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, WLAN, BT 4.1, NFC
 • Fysiskt: 127 x 65 x 8,9 mm, 138 gram
 • Batteri: 2700 mAh, 2 dagar passningstid

Pris: 5800 kr
Bästa pris på Sony Xperia Z5 Compact
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Det nya operativsystemet blir en open source-plattform som kan köras på alla sorters enheter.Lägg till som favorit
  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Samsung har just lanserat Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10+. Den förstnämnde är mindre än Samsung Galaxy S10 och båda modellerna är tunnare och snabbare än någonsin.Lägg till som favorit
  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen är redo att utmana Apples dominans på surfplattemarknaden.Lägg till som favorit
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.

  Lägg till som favorit
  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Den amerikanska presidenten, och därför förmodligen också de amerikanska myndigheterna, har ändrat hållning i deras blockad mot Huawei. Den nya ståndpunkten gör livet lite lättare för den kinesiska mobiljätten. Lägg till som favorit
  Jonathan Ive lämnar Apple

  Jonathan Ive lämnar Apple

  Apples designchef, en av företagets absolutaste viktigaste personer, lämnar företaget nästa år.Lägg till som favorit
  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung har löst ”de flesta problemen” med den hopfällbara skärmen.Lägg till som favorit
  Facebook lanserar kryptovaluta

  Facebook lanserar kryptovaluta

  Den nya globala valutan kommer 2020.Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny