Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z2 Tablet

Lite för tunn, Sony

Xperia Z2 Tablet är mer av något bra, fast ännu bättre. Men på ett område har Sony gått lite för långt, och det påverkar användandet.

Skrivet av / 2014-04-08 - 09:38
Sony Xperia Z2 Tablet
Peter Gotschalk

I förhållande till sin föregångare, Sony Xperia Tablet Z, är nya Xperia Z2 Tablet (ja, nu kommer bokstaven Z före ordet Tablet) en markant förbättring. Z2 Tablet har en 2,3 GHz Snapdragon 801 quadcore-processor medan Tablet Z fick nöja sig med en 1,5 GHz-processor. Föregångaren var en av marknadens tunnaste surfplattor, men även på detta område överträffas den av den nya modellen. Z2 Tablet är bara 6,4 mm tunn, medan den första Tablet Z var ”hela” 6,9 mm.

Skärmen har också fått en vitamininjektion. Den är fortfarande 10,1 tum stor och upplösningen på 1920 x 1200 pixlar har inte ändrats, men den nya skärmen bygger på IPS-teknik och har klarare och mer markerade färger.

Xperia Z2 Tablet har däremot samma kamera som Xperia Tablet Z, och att plattan är vatten- och smutssäker har inte ändrats heller.

08b7f8_Xperia_Z2_Tablet__water

Goda minnen
Och eftersom vi höjde Xperia Tablet Z till skyarna när vi testade det förra året så skulle man ju kunna tro att Z2 Tablet bara kan få ännu mer beröm, men så är det faktiskt inte bara. Det ska vi återkomma till.

Till att börja med är det på sin plats att betona varför vi var så förtjusta i den första Xperia Tablet Z. Faktiskt så förtjusta att vi kallade den för en ny surfplattekung och delade ut 6 stjärnor av 6 möjliga.

Till exempel blev vi direkt helt galna i dess design. Och precis samma sak gäller Xperia Z2 Tablet. När man tar den i handen för första gången märker man direkt hur lätt den är, faktiskt till och med lättare än föregångaren. Hela 70 gram har bantats bort från ursprungliga 496 gram, så nu återstår bara 426 gram om man har skaffat den rena wifi-versionen, som vi testade, medan 4G/LTE-modellen väger en smula mer med sina 439 gram. Den mycket låga vikten gör tillsammans med den tunna designen och de robusta materialen att Xperia Z2 Tablet är en av de bäst designade och mest lättanvända surfplattorna vi har sett. I år också!

Och precis som Tablet Z så är Z2 Tablet försedd med massor av specialanpassade tjänster och appar. Sonys musikstreaming-tjänst Music Unlimited i en speciell surfplatteutgåva är en del av paketet, precis som PlayStation Mobile-tjänsten, som gör att användaren kan spela surfplatteversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med att koppla in DualShock3-spelkontroll – ingår. Sonys egen app för visning av bilder och avspelning av film och musik är bättre än Googles standardlösning, och den inbyggda infraröda porten och fjärrkontrolls-appen innebär att Z2 Tablet fungerar som en avancerad multifjärr hemma i vardagsrummet. Läckert.

Ljudet lämnar inte heller något att önska. Till och med om man nöjer sig med att lyssna på de inbyggda högtalarna är ljudet klart godkänt. Men med ett par bra hörlurar kan Xperia Z2 Tablet utan att blinka mäta sig med de bästa musikspelarna på marknaden. Sonys egen WALKMAN-app har ClearAudio+ och en rad andra EQ-inställningar, så att man kan anpassa ljudet efter sin personliga smak. Bra ljud är en ovärderlig del av en bra medieupplevelse, och det har Sony Xperia Z2 Tablet tagit hänsyn till.

Sony-Xperia-Z2-Tablet

Skärmskavanker
Men allt är inte bara frid och fröjd. Inte den här gången, åtminstone. För även om vi var väldigt förtjusta i skärmen på Xperia Tablet Z så avslöjar vårt test av Xperia Z2 Tablet att alla uppgraderingar inte är bra. Inte uteslutande, i alla fall.

Inte heller föregångaren satsade på hög upplösning. 10,1 tum mätte skärmen förra året (och detsamma gäller den nya modellen) och den fick nöja sig med 1920 x 1200 pixlar, vilket innebär att den inte riktigt befinner sig i samma liga som iPad Air eller Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men Sony kompenserar för detta genom att använda deras egen Mobile BRAVIA Engine 2-skärmteknik som lånats från deras kritikerrosade TV-apparater och som påstås ge skärmen både bättre kontrast och färgkontroll plus göra bilden riktigt skarp. Och när det gäller föregångaren så prickade den helt rätt. I vårt test förra året skrev vi att bilden är snygg och djup utan att vara oskarp, oavsett om vi tittar på bilder eller video, och framför allt känns färgerna mycket naturliga, vilket bara har blivit ännu bättre med den nya IPS-tekniken som sitter i Xperia Z2 Tablet.

sony-xperia-z2-tablet-full-2

Men Sonys senaste surfplatta är som sagt ännu tunnare och lättare än sin föregångare, och det kostar på skärm-kontot, tvingas vi konstatera. Det första problemet är att man faktiskt med blotta ögat kan se det finmaskiga rutnätet som sitter under glaset och som styr skärmens pekfunktioner. Touch-skärmen på Z2 Tablet är av kapacitiv typ och vi förmodar att det är det elektriskt ledande skärmlagret som syns, framför allt när skärmen är vit eller starkt upplyst. Under alla omständigheter stör det känslan av bildkvalitet. Samma sak gäller den backlight bleeding som kommer från skärmens kanter när skärmbilden är riktigt mörk.

Ramen runt skärmen är väldigt bred, men det hindrar dessvärre inte att skärmbilden ”flyter” så fort man håller surfplattan ordentligt med fingrarna. Sammantaget måste vi konstatera att skärmen på Xperia Z2 Tablet dras med en rad skavanker som föregångaren inte hade, och det hade vi inte räknat med nu när skärmtekniken ju har uppgraderats. Vi vet inte säkert, men vi misstänker att det tyvärr är Sonys avsikt att göra Z2 Tablet ännu tunnare än sin föregångare som är den avgörande orsaken. Och det är verkligen synd, för det är knappast en kolossal skillnad för användarna att den nya plattan är 6,4 mm tunn i stället för 6,9 mm.

Prestanda i topp
Höga prestanda är naturligtvis en förutsättning för bra användarupplevelser, och på det området är Xperia Z2 Tablet däremot ingen besvikelse. Med en Geekbench 3-poäng på 944 single-core och 2724 multi-core – vilket ska jämföras med iPad Airs 1481 respektive 2692 poäng i samma test – lägger sig Xperia Z2 Tablet sig bekvämt i toppen av highend-segmentet, och surfkänslan är inte heller någon besvikelse. Visst, med ett Browsermark 2.0-resultat på 3610 poäng är iPad Air snabbare än Sony-plattan, som ”bara” får 2773 i samma test, men vi tycker faktiskt att det går snabbt att surfa på nätet i praktiken, och vi märkte inte heller av några av de små hackningarna eller pauserna som plågade surfandet med Xperia Tablet Z.

sony-xperia-z2-tablet

Slutsats
Sonys första surfplatta i Xperia-serien slog oss med häpnad, och eftersom Xperia Z2 Tablet håller sig till samma koncept och till och med har uppgraderats på en rad viktiga punkter, så borde den ju imponera på oss ännu mer. Det gör det också, i viss uträckning, men Z2 Tablet lider tyvärr av ett par skärmproblem som går ut över bildkvaliteten. Vi misstänker att det kan vara en konsekvens av att Sony-surfplattan har blivit ännu tunnare än föregångaren, och det var i så fall onödigt. Ingen blir lyckligare av att deras surfplatta är 6,4 mm tunn i stället för 6,9 mm.

Home tycker

Blixtsnabb surfplatta som är läckert formgiven, tunn och lätt och dessutom vatten- och smutssäker. Och så är ljudet snudd på bäst i klassen på hela surfplattemarknaden. Skärmen har flera skavanker. Värst är backlight bleeding från kanten och att man med blotta ögat kan se touch-funktionens rutmönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen