Sony Xperia Z

Vattentät värsting

Alla finesser man kan tänka sig, utmärkta prestanda och fantastisk skärm gör Xperia Z till en vinnare.
Ljud & Bild tycker
Vattentät Utmärkt skärm Bra kamera
Fast batteri Priset
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.1.2
  • Skärm: 5 tum 1080x1920 TFT
  • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro quad
  • Minne: 2 GB / 16 GB + microSD
  • Kameror: 13 Mp + 2,2 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
  • Storlek: 139 x 71 x 7,9 mm
  • Vikt: 146 gram
  • Batteri: 2330 mAh, 14h samtal, 510h standby
forfatter

Sony har hunnit släppa ett par vattentäta Xperia-modeller men som i övrigt inte varit så väldigt imponerande. Framför allt har de känts lite plastiga. Allt det ändras med Xperia Z där Sony uppenbarligen har gått “all in” och inte kompromissat med någonting alls.

Till att börja med har den, liksom iPhone 4S, både fram- och baksida i härdat glas. Ramen runt är stabil och gör att den känns betydligt pålitligare än tidigare modeller. Däremot är vi inte helt nöjda med den kantiga formen. Den ger visserligen mobilen ett distinkt utseende men gör också att den känns lite vass att hålla i. Däremot är det riktigt trevligt att man har lyckats göra en så här fullspäckad mobil så pass tunn.

På ovansidan sitter hörlursuttaget, på sidorna stoppar man in SIM-kort och minneskort. Alla luckorna är täckta av gummilock vilket gör att mobilen är vattentät ner till 1 meters djup i 30 minuter. Den är dessutom dammskyddad och för en gångs skull även sprutsäker. På ena sidan hittar vi även laddningsbleck som gör att man kan stoppa mobilen i den medföljande laddningsstationen. Det gör det enklare hemma då man slipper pilla med sladdar. Xperia Z kan som förväntat fås i svart och vitt, men även lila från vissa återförsäljare.

Monsterskärm
Med en skärm på hela 5 tum lägger man sig nästan i klass med mini-surfplattor som Samsung Note II. För något år sedan hade vi sagt att det är på tok för stort för en mobil. Men om det är för att vi börjar vänja oss eller för att ramen runt skärmen är så tunn så känns det faktiskt riktigt överkomligt. Man måste förstås ha stora händer om man ska nå hela skärmen med en hand, men det tog inte lång tid för oss att bli vana vid det.

Skärmen har dessutom imponerande nog full HD-upplösning, det vill säga samma som man får på en platt-TV hemma. Att klämma in alla dessa bildpunkter i en mobilskärm ger en oöverträffad skärpa. Med 440 punkter per tum klår man faktiskt Apples retinaskärmar (325 punkter per tum) med råge. Man har dessutom petat in bildbehandling från Sonys Bravia-skärmar vilket ger utmärkt kontrast och färgbehandling. Att titta på bilder eller film på Xperia Z är ett rent nöje. Betraktningsvinkeln är inte den bästa vi har sett, men vem tittar på mobilen snett från sidan?

Sony Xperia Z waterbottle

Kameran
På baksidan hittar vi en 13-megapixels kamera. Mer pixlar brukar ju innebära mer brus men där har Sony uppenbarligen lagt ner en hel del jobb. En Exmor RS-sensor gör att den är riktigt ljuskänslig för att vara en mobilkamera. Man har dessutom möjlighet att i knepiga situationer som motljus använda HDR-foto. Det är visserligen inget nytt för stillbilder, men att man även kan filma med HDR är det.

På det hela taget producerade Xperia Z bilder klart över genomsnittet och lyckades ofta få till riktigt skarpa bilder. Däremot hände det att automatiken blev lite förvirrad över vilket scenläge som skulle passa bäst. Det finns givetvis en mängd finesser som att ta bilder när någon ler, panoramaläge och snabba bildserier. Just hastigheten var något vi la extra märke till då det tidigare varit lite si och så med det i Xperia-mobilerna. Z är ett undantag som både tar snabba bildserier och snabbt blir klar att plåta. Det enda vi riktigt saknar är en fysisk avtryckare.

Prestanda
Trots att den är såpass tunn har man inte snålat med hårdvaran. En fyrkärnig Snapdragon ger riktigt bra skjuts åt krävande appar och generöst med minne bidrar till att allting känns riktigt snabbt att använda. Våra syntetiska tester bekräftar att det här är en monstermobil. I många av testerna satte den faktiskt prestandarekord. Framför allt är den ruskigt snabb med Java i webbläsaren. Men även grafikprestanda är utmärkta vilket gör den mycket lämplig för krävande spel.

Sony har också på något sätt lyckats få plats med ett batteri med bra kapacitet. Det behövs så klart när man ska driva den enorma skärmen. Men även batteritiden var över förväntan. Nog för att tiden när man kunde gå dagar mellan laddningarna sedan länge är förbi, men här måste man faktiskt inte ladda stup i kvarten. Speciellt om man använder strömsparfunktionerna som exempelvis stänger av mobildata när skärmen är släckt. Att glömma laddaren på en resa var faktiskt ingen katastrof. Dag 2 när det var dags att åka hem var batteriet nere på 30 % trots normalt användande.

Slutsats
Sony har slagit näven i bordet och äntligen släppt en kompromisslös flaggskeppsmobil som visar konkurrenterna att man definitivt är att räkna med. Det känns som en kvalitetsmobil. Skärmen är stor, har utmärkt bildkvalitet och är ofattbart högupplöst. Dessutom är prestanda i toppklass och det gör Xperia Z ytterst lämplig för att titta på film och spela krävande spel. Kameran är med beröm godkänd och dessutom är telefonen vattentät och har bra batteritid. Toppklass, Sony!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.