Sony Xperia Tablet S

Stilfull stänksäker surfplatta

En bekväm och snygg tålig surfplatta med smarta funktioner och praktiska tillbehör.
Ljud & Bild tycker
Stänkskyddad Kvalitetskänslan Tillbehör och finesser
Priset Kameran
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.03
 • Skärm: 9,4 tum 1280x800 TFT
 • Processor: 1,3 GHz quad Nvidia Tegra 3
 • Minne: 1 GB
 • Lagring: 16-64 GB + SD-kort
 • Kameror: 8 Mp + 1 Mp
 • Trådlöst: 802.11a/b/g/n, BT 3.0, 3G (tillval)
 • Storlek: 174 x 240 x 8,8 mm
 • Vikt: 570 gram
 • Batteri: 6 000 mAh, 12 timmars användning
forfatter

Den ursprungliga Sony Tablet S hade en distinkt kilform som fick den att sticka ut från mängden. Xperian behåller formspråket men på ett betydligt mer subtilt sätt. Den svarta framsidan fortsätter runt kanten till ett upphöjt område på den annars silvriga baksidan. Den är snyggt och tjänar som ett halkfritt handgrepp vilket är praktiskt då metallen annars är ganska hal.

Baksidans upphöjning har även ett annat syfte då den kan haka i tillbehör. Ett exempel är det vikbara fodralet som på samma sätt som iPadens Smart Cover kan användas som ett ställ. Det finns även ett fodral med tangentbord, en högtalardocka, en dockningsstation samt ett smart skrivbordsställ som tillbehör. Utbudet av tillbehör är trevligt och något man annars ofta saknar med Android-surfplattor.

Man får ett mycket bättre intryck av Xperian än av föregångaren. Den är inte plastig utan känns välbyggd och stabil. Den är dessutom betydligt tunnare men känns ändå bra att hantera och inte tyngre än att det är bekvämt att hålla den med en hand.

På högersidan sitter volymkontrollen och på/av-knappen som även släcker och väcker upp surfplattan. Den är lite väl liten och inklämd vilket kan göra den svår att hitta med fingret. På andra sidan sitter hörlursuttaget samt en SD-kortplats bakom en lucka. I underkanten hittar vi två högtalare samt en docknings- och laddningskontakt bakom en lucka. Det är lite opraktiskt att hålla reda på den lösa luckan till kontakten.

Unika egenskaper
Anledningen till luckan är förmodligen för att skydda kontakten från väta. En av de utmärkande egenskaperna med Xperia Tablet S är nämligen att den är stänksäker. Det innebär inte att man kan bada med den, men lite regnstänk ska den klara och man behöver inte oroa sig över att använda den med våta fingrar i köket. Det är en utmärkt idé att göra plattan tåligare än konkurrenterna eftersom vi ofta använder surfplattor på det sättet. Man har den med sig överallt och är inte alltid så noga med att torka av händerna.

En annan ovanlig finess som den delar med föregångaren är att den har en infraröd sändare. Det gör att man kan använda den som en fjärrkontroll till sin hemelektronik. Efter att ha valt sin TV, bluray-spelare, kabelbox och så vidare kan man använda pekskärmen för att kontrollera dem alla. Med hjälp av makron kan man till och med få en enda knapptryckning att sätta på rätt apparater och välja rätt ingångar. Mycket praktiskt med en komplicerad hemmabio. Att ställa in allting tar dock sin tid då man måste hitta rätt fjärrkontrollstyp för varje apparat.

Ljud & Bild

Tack vare den relativt höga upplösningen och den lite mindre skärmstorleken så är det tätt mellan bildpunkterna vilket ger bra skärpa. Färgåtergivningen är bra men skärmen är inte speciellt ljusstark. Det blir extra uppenbart utomhus och det blir inte lättare att läsa på skärmen då den är så blank att man lätt får reflexer. Kameran är godkänd för att vara en surfplatta men den kan inte mäta sig med de bättre kameramobilerna. Man kan ta bra bilder men långsam fokusering drar ner betyget.

Högtalarna på undersidan är tillräckligt kraftiga för att man ska kunna dra på ljudet när man tittar på film. Däremot är ljudet lite burkigt vilket gör att man inte gärna använder dem för att lyssna på musik. Den snabba processorn borde göra surfplattan blixtsnabb och våra testprogram visar att den är i toppskiktet även om den inte når upp till exempelvis Samsung Galaxy Note 10.1. Märkligt nog så känns den inte fullt så snabb att använda vilket vi bara kan förmoda beror på att Sonys anpassningar av Android saktar ner den. Batteritiden är dock utmärkt och med rimlig användning behövdes den bara laddas med ett par dagars mellanrum.

Anpassad Andoid
Sony har skräddarsytt gränssnittet och lagt till några egna knappar och genvägar. I nederkant finns förutom de vanliga tillbaka-, hem- och senaste-knapparna även en genväg till favoritappar och fjärrkontrollen. I överkant finns snabbknappar för webbläsare, mejl, kamera, inställningar och gästläge. Det senare är en fiffig funktion som gör att man kan bestämma vad gästen kan göra och få tillgång till. Perfekt för barnen när de ska spela eller på festen när man vill låta gästerna bestämma musiken.

Det finns också ett urval av egna appar. På startskärmen ligger widgeten Socialife som precis som det låter samlar uppdateringar från Facebook och Twitter, men även Google Reader. Sony Select är en minibutik med utvalda appar som ska fungera bra med surfplattan. Man får även Sonys musiktjänst Music Unlimited, musikspelaren Walkman som hämtar information om musiken från nätet och e-boksläsaren Reader där man tyvärr inte kan köpa böcker i Skandinavien.

Sony Xperia Tablet S finns i 4 modeller:

 • 16 GB med Wi-Fi               3 800 kr
 • 64 GB med Wi-Fi               5 600 kr
 • 16 GB med 3G och Wi-Fi  5 000 kr
 • 64 GB med 3G och Wi-Fi  6 800 kr

Slutsats
Sonys andra version av Tablet S är bättre på alla sätt. Den behåller tanken med ett handgrepp men är tunnare, snyggare och känns betydligt mer som en högklassig surfplatta. En mängd funktioner och finesser gör att den står ut från mängden och stänktåligheten är ett välkommet plus. Det här är det närmaste en iPad vi har sett för den som hellre vill köra Android. Och vill man ha många tillbehör till plattan så är det dessutom det enda valet.


Under testet kom det till vår kännedom att Sony stoppat leveranserna från fabriken då det hittats exemplar där det är en glipa mellan skalet och skärmen. Det gjorde att de inte var stänksäkra utan fukt kunde tränga in. I dagsläget undersöker Sony omfattningen av problemet och lovar att reparera alla felaktiga exemplar. Om Skandinavien är drabbat är ännu oklart. Vårt testexemplar var så vitt vi kunde bedöma felfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.