: Sony Xperia M5

Dyr mellanklass

Sony Xperia M5är bättre än sin föregångare, men motiverar förbättringarna det höga priset?

Ljud & Bild tycker

Kameran filmar 4K-video. Med ett par bra hörlurar är ljudet strålande. Och så är den vatten- och dammtät precis som sin föregångare.
Den inbyggda högtalaren är däremot riktigt dålig och skärmen är inte heller den mest spännande även om den är i Full-HD. Särskilt inte om man försöker sig på så kallad bildoptimerande mjukvara. Trots 21,5 Mp tar kameran lite oskarpa bilder som saknar djup.
 • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
 • Skärm: 5-tums IPS, 1920 x 1080 (441 ppi)
 • Processor: 2 GHz MediaTek Helio X10 octa-core
 • Minne: 3 GB RAM, 16 GB lagring + microSD (max 200 GB)
 • Kamera: 21,5 Mp + 13 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, DLNA, aGPS, Glonass
 • Batteri: 2600 mAh
 • Mått: 145 x 72 x 7,6 mm
 • Vikt: 142,5 g
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3800 kr

Förra året hade vi ingenting annat än gott att säga om Sony Xperia M4 Aqua, som vi inte bara gav 6 stjärnor och en Särskild rekommendation utan också utsåg till Årets bästa toughphone på grund av dess vatten- och dammtäthet – som den i och för sig har gemensamt med alla Sony Mobiles Xperia-mobiler.

Nu har efterträdaren, Xperia M5, just landat för test och både vid första anblicken och vid närmare studier så är den annorlunda än M4 Aqua. Och även om den har många förbättringar så är det inte alla förändringar som får oss att applådera.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Vi kan inte bortse från att M5 är en hel del bättre än förra årets modell på en rad punkter: 5-tumsskärmen är en smula mindre men har Full-HD-upplösning medan M4 fick nöja sig med 720p-upplösning. Det finns 16 gigabyte lagringskapacitet i stället för 8 och båda kamerorna har fått rejäla vitamininjektioner och har nu 21,5 respektive 13 Mp i stället för 12,8 och 5 Mp. Och så filmar kameran 4K-video. Internminnet är på 3 gigabyte i stället för 2 och i M5 har Sony låtit bli Qualcomms Snapdragon-processor och använder i stället en åttakärnig 2 GHz MediaTek Helio-processor. Även om ordet ”Aqua” har försvunnit från namnet så är Xperia M5 precis lika vatten- och smutsskyddad som förra årets modell – det vill säga IP65/68.

Däremot kostar den nya telefonen strax under 4 000 kronor, vilket är en tredjedel mer än vad Aqua M4 kostade när den kom ut. Frågan är då om förbättringarna är värda pengarna.

Det omedelbara svaret är Nej.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Sony Xperia M5 lider av samma problem som HTC One A9, som vi testade strax före jul förra året. Båda mobilerna är mellanklassalternativ till de renodlade toppmodellerna, men ligger rent prismässigt för nära de dyrare mobilerna, samtidigt som de kompromisser man måste göra vad gäller prestanda och byggkvalitet kan vara för stora. Det skiljer inte mycket i pris mellan M5 och toppmodellen Xperia Z5 Compact, och i den senare får man helt enkelt mycket mer för pengarna.

Så visst, Xperia M5 är bättre än sin föregångare M4 Aqua på en rad områden, men den senare var så mycket billigare än toppmodellerna att den var ett utmärkt alternativ. Så är det inte med M5.

Skärm, kamera och ljud
Kameran – som på papperet är imponerande med 21,5 Mp och en sensor från Sonys egen Exmor RS-serie – tar bilder som inte är helt skarpa och i hög grad saknar djup. Och ljudet från den lillainbyggda högtalaren är bedrövligt. Om man däremot använder ett par bra hörlurar så blir ljudet lyckligtvis mycket bättre tack vare Sonys optimera programvara.

iPhone6s

Den översta bilden är tagen med iPhone 6s och testmodellen, Xperia M5, har tagit den nedersta. Det går att se med blotta ögat att Sony-mobilens bild saknar djup och blir betydligt mer oskarp ju längre från motivet man kommer. Foto: Peter Gotschalk
Den översta bilden är tagen med iPhone 6s och testmodellen, Xperia M5, har tagit den nedersta. Det går att se med blotta ögat att Sony-mobilens bild saknar djup och blir betydligt mer oskarp ju längre från motivet man kommer. Foto: Peter Gotschalk

Skärmen är visserligen högupplöst och skarp, men man ska hålla sig långt borta från de olika optimeringsmöjligheterna – Bravia Engine eller ”superlevande läge” – för de får skärmbilden att likna ett asiatiskt Instagram-filter. Färgerna blir lika dynamiska som en ekorre på koks, medan bilden utan optimering i och för sig har en naturlig färgtemperatur men drar sig åt det halvmörka och trista hållet.

iPhone6s_close

Zoomar man in helt så är det tydligt att det finns fler detaljer i iPhone 6s-bilden (överst). Xperia M5-bilden (nederst) är urlakad och otydlig. Foto: Peter Gotschalk
Zoomar man in helt så är det tydligt att det finns fler detaljer i iPhone 6s-bilden (överst). Xperia M5-bilden (nederst) är urlakad och otydlig. Foto: Peter Gotschalk

Vi kan inte heller anklaga skärmbilden för att ha den bästa svärtan vi har skådat.

Design och prestanda
Vid första anblicken liknar M5 de renodlade toppmodellerna Xperia Z5 och Z5 Compact, men även om ramen är av aluminium så är baksidan av plast och inte särskilt motståndskraftig mot repor.

När det gäller prestanda befinner vi oss inte heller riktigt i topp. Vårt Geenkbench 3-test ger resultaten 833 poäng single-core och 3 338 poäng multi-core, medan AnTuTu-testet hamnar på 53 952 poäng, Det är på samma nivå som ovan nämnda HTC One A9 och förra årets Huawei P8, och en bra bit bakom Xperia Z5 Compact som numera går att köpa för bara ett par hundralappar mer än M5.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Benchmark-tester är naturligtvis inte hela världen om man upplever sin mobil som snabb och smidig när man använder den till vardags, men så är inte heller fallet med Xperia M5. Jodå, den orkar med stora och tunga appar – till exempel vårt ständiga testspel Asphalt 8 – men sådana appar tar så lång tid att öppna att det inte riktigt motsvarar vad man i rimlighetens namn borde kunna förvänta sig för pengarna. Och då har vi inte ens nämnt att mobilen blir orimligt varm på baksidan när den pressas.

Slutsats
Summan av kardemumman är att Sony Xperia M5 skulle ha varit en synnerligen prisvärd telefon om den hade kostat lika mycket som sin föregångare. Till och med ett par hundringar extra hade varit rimligt, för naturligtvis handlar det i grund och botten om en riktigt bra och gedigen mobil. Vi tror inte ens att Sony vet hur man gör när man bygger en dålig telefon.

Men med ett pris som närmar sig Sonys absoluta toppmodell är M5 helt enkelt för dyr.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony Xperia 5 II

  Riktpris: 9000 kr Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.