: Sony Xperia M5

Dyr mellanklass

Sony Xperia M5är bättre än sin föregångare, men motiverar förbättringarna det höga priset?
Ljud & Bild tycker
Kameran filmar 4K-video. Med ett par bra hörlurar är ljudet strålande. Och så är den vatten- och dammtät precis som sin föregångare.
Den inbyggda högtalaren är däremot riktigt dålig och skärmen är inte heller den mest spännande även om den är i Full-HD. Särskilt inte om man försöker sig på så kallad bildoptimerande mjukvara. Trots 21,5 Mp tar kameran lite oskarpa bilder som saknar djup.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
  • Skärm: 5-tums IPS, 1920 x 1080 (441 ppi)
  • Processor: 2 GHz MediaTek Helio X10 octa-core
  • Minne: 3 GB RAM, 16 GB lagring + microSD (max 200 GB)
  • Kamera: 21,5 Mp + 13 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, DLNA, aGPS, Glonass
  • Batteri: 2600 mAh
  • Mått: 145 x 72 x 7,6 mm
  • Vikt: 142,5 g
Annons
Annons
forfatter

Förra året hade vi ingenting annat än gott att säga om Sony Xperia M4 Aqua, som vi inte bara gav 6 stjärnor och en Särskild rekommendation utan också utsåg till Årets bästa toughphone på grund av dess vatten- och dammtäthet – som den i och för sig har gemensamt med alla Sony Mobiles Xperia-mobiler.

Nu har efterträdaren, Xperia M5, just landat för test och både vid första anblicken och vid närmare studier så är den annorlunda än M4 Aqua. Och även om den har många förbättringar så är det inte alla förändringar som får oss att applådera.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Vi kan inte bortse från att M5 är en hel del bättre än förra årets modell på en rad punkter: 5-tumsskärmen är en smula mindre men har Full-HD-upplösning medan M4 fick nöja sig med 720p-upplösning. Det finns 16 gigabyte lagringskapacitet i stället för 8 och båda kamerorna har fått rejäla vitamininjektioner och har nu 21,5 respektive 13 Mp i stället för 12,8 och 5 Mp. Och så filmar kameran 4K-video. Internminnet är på 3 gigabyte i stället för 2 och i M5 har Sony låtit bli Qualcomms Snapdragon-processor och använder i stället en åttakärnig 2 GHz MediaTek Helio-processor. Även om ordet ”Aqua” har försvunnit från namnet så är Xperia M5 precis lika vatten- och smutsskyddad som förra årets modell – det vill säga IP65/68.

Däremot kostar den nya telefonen strax under 4 000 kronor, vilket är en tredjedel mer än vad Aqua M4 kostade när den kom ut. Frågan är då om förbättringarna är värda pengarna.

Det omedelbara svaret är Nej.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Sony Xperia M5 lider av samma problem som HTC One A9, som vi testade strax före jul förra året. Båda mobilerna är mellanklassalternativ till de renodlade toppmodellerna, men ligger rent prismässigt för nära de dyrare mobilerna, samtidigt som de kompromisser man måste göra vad gäller prestanda och byggkvalitet kan vara för stora. Det skiljer inte mycket i pris mellan M5 och toppmodellen Xperia Z5 Compact, och i den senare får man helt enkelt mycket mer för pengarna.

Så visst, Xperia M5 är bättre än sin föregångare M4 Aqua på en rad områden, men den senare var så mycket billigare än toppmodellerna att den var ett utmärkt alternativ. Så är det inte med M5.

Skärm, kamera och ljud
Kameran – som på papperet är imponerande med 21,5 Mp och en sensor från Sonys egen Exmor RS-serie – tar bilder som inte är helt skarpa och i hög grad saknar djup. Och ljudet från den lillainbyggda högtalaren är bedrövligt. Om man däremot använder ett par bra hörlurar så blir ljudet lyckligtvis mycket bättre tack vare Sonys optimera programvara.

iPhone6s

Den översta bilden är tagen med iPhone 6s och testmodellen, Xperia M5, har tagit den nedersta. Det går att se med blotta ögat att Sony-mobilens bild saknar djup och blir betydligt mer oskarp ju längre från motivet man kommer. Foto: Peter Gotschalk
Den översta bilden är tagen med iPhone 6s och testmodellen, Xperia M5, har tagit den nedersta. Det går att se med blotta ögat att Sony-mobilens bild saknar djup och blir betydligt mer oskarp ju längre från motivet man kommer. Foto: Peter Gotschalk

Skärmen är visserligen högupplöst och skarp, men man ska hålla sig långt borta från de olika optimeringsmöjligheterna – Bravia Engine eller ”superlevande läge” – för de får skärmbilden att likna ett asiatiskt Instagram-filter. Färgerna blir lika dynamiska som en ekorre på koks, medan bilden utan optimering i och för sig har en naturlig färgtemperatur men drar sig åt det halvmörka och trista hållet.

iPhone6s_close

Zoomar man in helt så är det tydligt att det finns fler detaljer i iPhone 6s-bilden (överst). Xperia M5-bilden (nederst) är urlakad och otydlig. Foto: Peter Gotschalk
Zoomar man in helt så är det tydligt att det finns fler detaljer i iPhone 6s-bilden (överst). Xperia M5-bilden (nederst) är urlakad och otydlig. Foto: Peter Gotschalk

Vi kan inte heller anklaga skärmbilden för att ha den bästa svärtan vi har skådat.

Design och prestanda
Vid första anblicken liknar M5 de renodlade toppmodellerna Xperia Z5 och Z5 Compact, men även om ramen är av aluminium så är baksidan av plast och inte särskilt motståndskraftig mot repor.

När det gäller prestanda befinner vi oss inte heller riktigt i topp. Vårt Geenkbench 3-test ger resultaten 833 poäng single-core och 3 338 poäng multi-core, medan AnTuTu-testet hamnar på 53 952 poäng, Det är på samma nivå som ovan nämnda HTC One A9 och förra årets Huawei P8, och en bra bit bakom Xperia Z5 Compact som numera går att köpa för bara ett par hundralappar mer än M5.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Benchmark-tester är naturligtvis inte hela världen om man upplever sin mobil som snabb och smidig när man använder den till vardags, men så är inte heller fallet med Xperia M5. Jodå, den orkar med stora och tunga appar – till exempel vårt ständiga testspel Asphalt 8 – men sådana appar tar så lång tid att öppna att det inte riktigt motsvarar vad man i rimlighetens namn borde kunna förvänta sig för pengarna. Och då har vi inte ens nämnt att mobilen blir orimligt varm på baksidan när den pressas.

Slutsats
Summan av kardemumman är att Sony Xperia M5 skulle ha varit en synnerligen prisvärd telefon om den hade kostat lika mycket som sin föregångare. Till och med ett par hundringar extra hade varit rimligt, för naturligtvis handlar det i grund och botten om en riktigt bra och gedigen mobil. Vi tror inte ens att Sony vet hur man gör när man bygger en dålig telefon.

Men med ett pris som närmar sig Sonys absoluta toppmodell är M5 helt enkelt för dyr.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Förutom PC-datorer i olika storlekar och viktklasser lanserar HP hörlurar.
Lagom till CES 2021 har JBL presenterat sina hörlursnyheter.
Den är inte pigg, den laddar långsamt och den kör inte långt. Men Mazda MX-30 har en ljudanläggning som många kommer att bli avundsjuka på.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!