Sony Xperia E4G

Ekonomimodell med klass

Xperia E4G är ett fint exempel på en telefon som har blivit av med all överflödig lyx utan att det påverkat det som spelar roll.
Ljud & Bild tycker
Bra skärm, enastående ljud, snabb processor – och inte minst 4G/LTE! Häpnadsväckande mycket smartmobil för en bråkdel av vad lyxmodellerna kostar.
Plastig design och ont om lagringsplats och internminne. Men för de här pengarna kan man inte beklaga sig särskilt högt eller länge.
Specifikationer
 • Skärm: 4,7 tum, 960 x 540
 • 1,5 GHz MT 6752 quad-core-processor
 • GPU: Mali-T760
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 8 GB + microSD (max 32 GB)
 • Operativsystem: Android 4.4.4
 • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: 4G/LTE, 3G, BT 4.1, Wi-Fi
 • FM-radio
 • Batteri: 2 300 mAh
 • Mått: 7,1 x 13,3 x 1,1 cm
 • Vikt: 135 g
forfatter

Vi älskar att berätta om de senaste highend-smartmobilerna. Men när allt kommer till kritan är det långtifrån alla som har råd eller lust att investera i en supertelefon som Samsung Galaxy S6, som definitivt är en av de mest åtråvärda mobilerna just nu. Men också en av de dyraste.

För alla som inte vill lägga 7 000 kronor på en telefon som rent tekniskt är föråldrad om ett år, så lönar det sig att titta närmare på budgetmodellerna som inte har samma ”sex appeal” men i gengäld bara kostar en bråkdel.

Sony Xperia E4G påminner om förra årets billiga Xperia-modell, M2. Framsidan är gjord av inte närmare specificerat ”reptåligt glas” och baksidan är gjord av plast. Och medan det blir allt vanligare med toppmobiler som får fast baksida och är vattentäta, så går det att plocka bort baksidan på E4G och den är inte skyddad mot vare sig väder eller vind.

Skärmupplösningen är på 960 x 540 pixlar (samma som M2). Det är nätt och jämnt tillräckligt för att inte se pixligt ut på en 4,7-tums yta.

Under motorhuven har det däremot hänt mycket. Som namnet antyder har telefonen 4G/LTE. Och processorn är uppgraderad till en 1,5 GHz quadcore från MediaTek, vilket ger riktigt många hästkrafter. Processorn har 1 GB RAM-minne och lagringskapaciteten är 8 GB som går att bygga ut med 32 GB extra med hjälp av microSD-kort.

8 GB minne är snålt, men när Android 5.0 snart rullas ut till den här modellen (telefonen säljs med Android 4.4.4) kommer man att kunna installera appar på ett SD-kort. Det är värre ställt med internminnet, 1 GB RAM. Det tar fort slut när många av de installerade apparna vill ligga och köra konstant i bakgrunden.

02_Xperia_E4g_Black_Group

Två dagar på en laddning
I sin marknadsföring skryter Sony med att deras telefoner har två dagars batteritid och det stämmer faktiskt vid normal användning. Batteritestet i Geekbench 3 gav ett resultat på en arbetstid som motsvarar åtta timmars aktiv användning innan batteriet tog slut. Och det var till och med utan att aktivera Stamina-inställningen som kan pressa ut ännu längre livslängd ur batteriets sista procent.

Skärmen är inte högt upplöst men bilden är klar och färgstrålande, och ljudet är rent enastående. Faktiskt bland de bästa jag har hört från en inbyggd mobilhögtalare. Fast utan att det på något sätt inbjuder till att spela musik genom den. Det behövs fortfarande en extern högtalare och E4G stöder den nya Bluetooth 4.1-standarden.

Urvalet av installerade appar är helt utmärkt. Här får man de flesta av Sonys egna appar.

Men några kompromisser behöver man naturligtvis göra när man bygger en budgetmobil. Det gäller till exempel kamerorna, som har 5 respektive 2 megapixlar. Det är precis godkänt, men långtifrån att leva upp till den tätposition bland mobilkameror som Sony har i sina toppmodeller.

11_Xperia_E4g 08_Xperia_E4g 03_Xperia_E4g_Black_Tabletop
<
>

Prestanda
Jämfört med förra årets M2-modell är Xperia E4G ett stort steg framåt. Den får faktisk mer än dubbelt så bra resultat i Geekbench 3: 727 singlecore och 2131 multicore. För att få lite perspektiv på siffrorna så får toppmodellen Xperia Z3 2700 poäng multicore.

I grafiktestet Antutu får Xperia E4G resultatet 32341 poäng. Det är utmärkta prestanda som ligger på samma nivå som mobiler i den bättre änden bland förra höstens lanseringar.

Slutsats
Xperia E4G är en väldisponerad ”valuephone” som ger förbluffande mycket telefon för pengarna. Rent hastighetsmässigt ligger E4G inte långt efter Sonys nuvarande toppmodell, Xperia Z3, men den kostar bara en tredjedel av vad toppmodellen gör i dagsläget – och det är betydligt mindre än vad den kostade när den lanserades. Och kompromisserna är så välvalda att man nästan inte märker någon skillnad. Åtminstone inte så länge man inte behöver en superkamera eller massor av RAM-minne.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.