Search
Generic filters

: Samsung Galaxy S8+

Samsungs stora revansch

Efter sviktande förtroende visar man med Galaxy S8 var skåpet ska stå.

April 2017Samsung Galaxy S8+

Ljud & Bild tycker

Mycket läckert utseende. Fantastisk skärm och utmärkt kamera. Blixtsnabb prestanda.
Illa placerad fingeravtrycksläsare. Assistenten imponerar inte.
 • Operativsystem: Android 7.0
 • Skärm: 6,2 tum S-AMOLED 2960 x 1440 (529 ppi)
 • Processor: 2,3/1,7 GHz octacore Exynos 8895
 • Minne: 4 GB / 64 GB + 256 GB micro SD
 • Kameror: 12 Mp F1.7 OIS + 8 Mp F1.7
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC
 • Fysiskt: 160 x 73 x 8,1 mm, 173 gram
 • Batteri: 3 500 mAh (ej utbytbart)
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

Efter katastrofen med Galaxy Note 7 är allas ögon på Samsung. Förra året utsåg vi Galaxy S7 Edge till årets bästa mobil så nu är pressen stor att släppa en ny succé utan några brister. Till skillnad från föregångaren kommer den i två storlekar, den vanliga med 5,8 tum och denna plusmodell med 6,2 tum. Båda har uppseendeväckande design, den senaste tekniken på insidan och nya smarta finesser, men Samsung har också tagit några risker. Frågan är om det räcker?

Läckra former (Foto: Samsung)

 

Utseende och konstruktion
Det mest slående med Galaxy S8 är att Samsung har tagit trenden med allt smalare skärmkanter till sin spets. Inte nog med att skärmen böjer sig runt sidorna, den har bara en minimal över- och underkant. Det innebär att hela 84 % av framsidan utgörs av skärmen vilket gör att konkurrenternas modeller plötsligt ser föråldrade ut. Trots detta känns mobilen mycket tålig och trevlig nog är den IP68-klassad mot vatten och damm. Den finns i färgerna svart, grå, blå samt silver.

En nästan sömlös övergång mellan glas och metall (Foto: Samsung)

 

Skärm
Förutom skärmens storlek i tum har Samsung dragit ut den till ett mer långsmalt 18,5:9-format. Samma trend ser vi på LG G6, men inte lika extremt. Det gör att man trots storleken får en förhållandevis smal mobil som är lättare att använda med en hand. Formatet är också mer lämpat för att spela upp filmer i bredbildsformat, vilket fungerar utmärkt i YouTube men med varierande framgång i andra videotjänster. Appar som inte är anpassade får istället sorgkanter högst upp och ned. Dessa kan dock oftast tvingas att visas i helskärm med en inställning.

Skillnaden mellan Galaxy S7 Edge, S8+ och LG G6 (Foto: Ljud & Bild)

 

Som tidigare använder Samsung en Super AMOLED-panel vilket ger perfekt svärta, utmärkt kontrast och sprakande färger. Men den nya panelen har betydligt bättre ljusstyrka vilket gör den läsbar även i dagsljus. Det är också den första skärmen som är certifierad för Mobile HDR Premium, med ett utökat färgomfång och uppåt 1000 nits ljusstyrka. Tack vare skärmtekniken kan man också alltid ha information som klocka och batterimätare på skärmen.

Bredbilds-video på Galaxy S7 Edge och S8+ (Foto: Ljud & Bild)

 

Kamera
På papperet ser det inte ut som att det har hänt så mycket med kamerorna, förutom att selfie-kameran har blivit mer högupplöst. Men den har faktiskt en ny sensor samt uppdaterad bildbehandling. Tack vare skärmformatet får alla knappar plats utanför sökarfönstret vilket gör kameran trevlig att använda. En svepning åt något håll tar fram antingen filter, scenlägen eller byter mellan selfie- eller huvudkameran. Enkelt att göra även med en hand.

Gott om plats för knappar och inställningar (Foto: Ljud & Bild)

 

Kameran i S7 var ett så stort steg framåt att den fortfarande är bland de absolut bästa. Skillnaderna i S8 är mindre uppenbara. Den hanterar stora kontraster mellan ljusa och mörka partier något bättre, samt att vi märker av lite mindre brus i extremt mörka miljöer. Kameran startar snabbt, fokuserar snabbt och har en mycket bra automatik som sällan missar. Därför är S8 åter i täten. Men med en ny sensor från Sony på väg är frågan om den kommer behålla ledningen.

sushi light lg g6 sushi light galaxy s7 edge sushi light galaxy s8 plus
<
>
Matbild dagsljus (Galaxy S7)
sushi dark lg g6 sushi dark galaxy s7 edge sushi dark galaxy s8 plus
<
>
Matbild mörker (Galaxy S7)

Ljud
Med så mycket plats upptagen av skärm och batteri får det bara plats med en monohögtalare i botten av S8. Den är så pass klen att man inte bör förlita sig på den annat än i nödfall. Lyckligtvis har Samsung inte bara behållit hörlursutgången utan skickar också med ett par ovanligt bra AKG-hörlurar. De är bra mycket bättre än sådana som brukar följa med, även om vi ändå skulle rekommendera musikfantaster att uppgradera.

AKG-öronproppar på köpet (Foto: Ljud & Bild)

 

Användning
Eftersom det inte längre finns plats för några fysiska knappar på framsidan har de ersatts av virtuella skärmknappar. Men till skillnad från konkurrenterna känns hemknappen faktiskt fysisk, tack vare taktil feedback samt att den reagerar på olika hårda tryck. Lite som Apples Force Touch. En lösning som fungerar oväntat bra.

Skärmknappar istället för fysiska (Foto: Samsung)

 

För att låsa upp mobilen har fingeravtrycksläsaren fått flytta till baksidan. Det brukar fungera bra på LG:s mobiler. Men dumt nog sitter den alldeles bredvid kameralinsen, vilket gör att man ofta istället lämnar ett fingeravtryck på optiken. Man kan istället använda kod eller mönster på skärmen, eller använda kameran för iris- eller ansiktsigenkänning. Det förstnämnda tar dock väl lång tid och ansiktsigenkänningen är för opålitlig. Trots alla finesser är det lätt att ge upp och gå tillbaka till en hederlig skärmkod.

Fingeravtrycksläsaren precis bredvid linsen (Foto: Ljud & Bild)

 

Samsungs stora nummer med S8 är den egna assistenten Bixby. Den ska kunna känna igen produkter och ge shoppingförslag, platser när du är på sightseeing, hitta vininformation, känna igen text och läsa QR-koder. Den har även AI som ska ge smarta påminnelser och rekommendationer. I dagsläget gör den dock inget bättre än Googles assistent, vilket innebär att den dedikerade Bixby-knappen känns onödig. Röstigenkänningen kommer bara att klara av engelska och koreanska när den släpps.

Galaxy S8 stöder även nya Bluetooth 5.0, vilket ska ge bättre räckvidd när det väl kommer tillbehör som också stöder detta.

Toppprestanda bland Andoid-mobilerna (Foto: Ljud & Bild)

 

Prestanda
I Europa har S8 Samsungs egna Exynos-systemkretsar istället för Snapdragon. Det är dock ingen nackdel då den är raketsnabb. I majoriteten av våra testprogram satte den nya rekord och speciellt grafiken är långt snabbare än konkurrenterna. Trots att Samsung av förklarliga skäl varit lite försiktiga med batterikapaciteten fick även det rekordsiffror. I verkligheten räcker en laddning ungefär lika länge som på S7. Den har snabbladdning via USB-C samt trevligt nog trådlös laddning med en ny laddningsdocka.

(Foto: Samsung)

 

Slutsats
Samsung har uppfyllt förväntningarna och gett oss en mobil som är den enda vi känner oss verkligt uppspelta över just nu. Med en framsida som nästan helt täcks av skärmen och de svepande linjerna är det svårt att inte bli förförd. Galaxy S8+ är dessutom den snabbaste mobilen för närvarande. Kameran är inte lika revolutionerande som på S7 men håller den ändå kvar på tronen. Priset är högt, så man kan överväga vanliga S8 om man nöjer sig med mindre skärm.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!