Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy S5 Active

Highend-mobil med hårt skal

Utomhusversionen av Galaxy S5 är originalet i ny tappning.

Publicerad 2015-06-13 - 06:00
Samsung Galaxy S5 Active
John Hvidlykke

Det dyker upp allt fler robusta telefoner, så kallade ”toughphones”. För folk med hårda arbeten utomhus är de lika oumbärliga som skor med stålhätta. Men de är också intressanta för oss andra, som är lite ängsliga över att ta med oss en 5 000-kronors leksak ut i verkligheten.

Tyvärr täcker de hårda skalen ofta ett mjukt inre som varken motiverar det höga priset eller har krafter nog för att hantera moderna appar.

Det problemet har inte Samsungs senaste toughphone. Galaxy S5 Active är, som namnet antyder, en specialversion av Galaxy S5. Det handlar alltså om en highend-mobil (visserligen i förra årets tappning), som är byggd för att tåla en aktiv livsstil.

S5 Active är IP67-klassad. Det innebär att den är absolut dammtät och att den tål att ligga i vatten i en halvtimme. Uppmärksamma läsare minns dock att detsamma gällde den ursprungliga Galaxy S5. Vad som däremot är en nyhet är MIL-810G-klassningen, som bland annat betyder att telefonen tål att tappas från två meters höjd ner i ett betonggolv, att bli utsatt för minusgrader och rent allmänt går att använda i miljöer som vi andra bara förknippar med actionfilmer.

00_SM-G870F_Standard_Origin_Green

Under testperioden har jag inte haft någon möjlighet att delta i kommandouppdrag, men telefonen har systematiskt dränkts, smutsats ner, spolats ren igen och framför allt tappats på betonggolvet från alla tänkbara vinklar. Och den klarade strapatserna utan minsta problem och utan en skråma. Precis som Galaxy Xcover 2, som vi också har testat, kan baksidan lossna vid kraschlandningen. Men när telefonen knäpps ihop igen fungerar allt som förut. Och den läckra 5,1-tums AMOLED-skärmen överlevde alla strapatser.

S5 Active riktar sig inte bara mot professionella actionhjältar. Tränings-appen S Health och den inbyggda pulsmätaren gör att den är som gjord för motion. Den har inbyggd barometer också, så att du vet vad du kan förvänta dig av vädret. Däremot har fingeravtrycksläsaren i vanliga S5 fått stryka på foten.

00_SM-G870F_Standard_Origin_Green_2

Kameran med 16 megapixlar är oförändrad och detsamma gäller videoegenskaperna. Man kan filma i full UHD-upplösning (3840 x 2160) med 30 bildrutor i sekunden. Skärmen har Full-HD-upplösning och är tillräckligt ljusstark för att kunna ses i solljus.

 

Benchmarks

Eftersom S5 Active är likadan som Galaxy S5 på insidan är testresultaten likadana. I standardtestet Geekbench 3 får S5 Active en singlecore-poäng på 951 och en multicore-poäng på 3089. Det är definitivt anständigt. Galaxy S5 var en av de snabbaste mobilerna som fanns när den lanserades för ett år sedan och hårdvaran är fortfarande bra.

Spel är inte heller något problem. Det visar Antutu 5-testet med resultatet 41 372.

00_SM-G870F_Standard_Origin_Gray_2

 

Slutsats

Galaxy S5 Active är en robust version av förra årets toppmodell. Men det hindrar den inte från att vara den absolut starkaste toughphone-modellen på marknaden just nu. Den är dock den dyraste också, så om du kan nöja dig med att telefonen är vatten- och dammtät kan du hitta en civil version av Galaxy S5 med 16 GB minne för en tusenlapp mindre.

Home tycker

Marknadens snabbaste toughphone med ljusstark Full-HD-skärm, blixtsnabb processor och LTE. Pulsmätare och tränings-appar är extra plus i kanten. Den är rätt så dyr, så om du kan nöja dig med att telefonen är vattentät så lönar det sig att välja normalversionen av Galaxy S5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen