Samsung Galaxy S III

Kungen är tillbaks

Uppföljaren till förra årets bästa mobil är här och den imponerar lika stort.
Ljud & Bild tycker
Fantastisk skärm Batteritiden Snabb
Ingen 4G Tveksam röststyrning Priset
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.0.4
  • Skärm: 4,8 tum 720x1280 Super AMOLED
  • Processor: 1,4 GHz Exynos quadcore
  • Minne: 1 GB / 16 GB + micro SD
  • Kameror: 8 Mp + 1,9 Mp
  • Trådlöst: WLAN, BT 4.0, NFC
  • Storlek: 137x71x8,6 mm
  • Vikt: 133 gram
  • Batteri: 2 100 mAh, 11,6 h samtal, 770 h passningstid
forfatter

Förväntningarna på Galaxy S III har varit skyhöga och förbokningarna slår nya rekord. Nu är den äntligen här och den uppfyller de flesta önskemålen. Skärmen har blivit rejält mycket större och är nu nästan uppe i Note-klass. Det är dessutom en av de bästa skärmarna vi har sett med fantastisk kontrast och utmärkt färgåtergivning. Tack vare den höga upplösningen blir text skarp och lättläst trots att skärmen är hela 4,8 tum. Lika imponerande är att det inte gått ut över ergonomin. Mobilen är väldigt tunn men ändå rundad så att den ligger bra i handen.

Den känns också väldigt snabb att använda trots att klockfrekvensen inte är riktigt lika hög som hos vissa konkurrenter, men prestandatester visar att den faktiskt ligger lite efter dessa. Lagringsutrymmet är lite snålt tilltaget med bara 16 GB men å andra sidan kan man stoppa i microSD-kort för att bygga ut det mångdubbelt. Ett exempel på hur man använder alla hästkrafterna är att man kan förminska videospelaren och göra något annat medan man fortsätter se på filmen i ett flyttbart fönster. Imponerande rent tekniskt även om vi inte kan komma på någon situation där vi saknat denna finess.

Kameran är mycket bra och dessutom väldigt snabb. Man har intressanta funktioner som att automatiskt välja bästa fotot ur en serie, samt att kunna ta ett foto medan man filmar i full HD.

Som den första Android-mobilen utmanar Galaxyn även Apples röstigenkänning Siri. Man kan alltså få svar på frågor och styra vissa funktioner bara genom att prata med den. Den lider dock av samma problem som Siri, nämligen att det inte fungerar på svenska. Även när man pratar engelska med den så är den inte riktigt lika bra och då är ändå Siri långt ifrån perfekt.

En intressant finess är att mobilen håller koll på om du tittar på skärmen eller inte. Straxt innan den tänkt släcka skärmen tar den en bild av ditt ansikte och om ögonen är riktade mot mobilen så fortsätter skärmen lysa. Mycket praktiskt när man läser längre texter och slipper peta på skärmen hela tiden för att hålla den igång. Man kan även föra luren till örat mitt i en SMS-konversation så ringer den automatiskt upp den andre parten.

Hårdvarumässigt är alltså Samsung i toppklass och den har många intressanta finesser som konkurrenterna saknar.

Slutsats
Samsung har gjort det igen. De har levererat en riktig topptelefon som imponerar på alla områden. Men är den perfekt? Nej, vi saknar 4G. Är det den solklart bästa mobilen? Nej, vi är lika imponerade av HTC One X. Är det årets mobil? Det är så klart för tidigt att säga med bland annat en iPhone 5 som väntas senare i höst. Har du gått och varit sugen på en Galaxy S III så ska du dock så klart slå till för den uppfyller alla förväntningar och lite därtill.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.