Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy A3

Varför, Samsung? Varför?

Galaxy A3 är en budgetmobil till mellanklasspris.

Publicerad 2015-08-07 - 06:00
Samsung Galaxy A3
Peter Gotschalk

Efter att ha beskyllts för att ha fastnat i ett plastigt formspråk som såg billigt ut lanserade Samsung 2014 toppmodellen Galaxy Alpha, som gjorde upp med tidigare designprinciper. Galaxy Alpha hade metallram och dröp av byggkvalitet och robusthet. I början av 2015 släppte Samsung sedan de två Galaxy S6-modellerna som en gång för alla satte det sydkoreanska märket på design- och lyxkartan med en helt ny look som kombinerar glas och metall. Nästan i samma veva presenterades Galaxy A3 och A5, som är budgetmodeller som bygger på Galaxy Alphas design. Vi har plockat in Galaxy A3 för test, den billigaste av de två nya modellerna. Frågan är bara om den är tillräckligt billig!

 

Levererar inte varorna

Samsungs tanke har uppenbarligen varit att Galaxy A3 skulle förmedla samma kvalitetskänsla som toppmodellen Alpha, och det gör den också bitvis tack vare sin metallram och sitt robusta men ändå ytterst smala yttre. Samsung har använt sig av Super AMOLED-teknik i skärmen, precis som i de dyrare modellerna, men sedan upphör också likheterna. Galaxy A3 får nämligen nöja sig med qHD-upplösning (960 x 540) pixlar och även om en skärmstorlek på 4,5 tum innebär att det i praktiken inte är så illa som det låter, så är det ändå en upplösning som vi i normala fall bara hittar i betydligt billigare telefoner – till exempel Sony Xperia E4G som kostar hälften så mycket som Galaxy A3.

På det stora hela påminner Galaxy A3 en hel del om den betydligt billigare Sony-telefonen om vi jämför specifikationerna. Xperia E4G har faktiskt en snabbare processor än Samsung-mobilen och när det gäller prestanda klarar sig Galaxy A3 markant sämre än Sonys avsevärt billigare mobil, med Geekbench-resultaten 468 poäng singlecore och 1420 multicore samt ett Antutu-resultat på 20112. Sonys siffror är 727 (singlecore), 2131 (multicore) respektive 32341 (Antutu).

De två mobilerna kör bägge Android 4.4.4 och har 4G/LTE. Galaxy A3 har 16 gigabyte minne mot Xperia E4G:s 8 och även en bättre kamera (8 Mp i stället för 5 Mp), men ingen av dessa fördelar kan försvara att Galaxy A3 kostar dubbelt så mycket som den japanske konkurrenten.

 

Några små plus

Galaxy A3 får dock godkänt på en rad punkter. Kameran tar bra bilder och frontkameran på hela 5 Mp har en speciell funktion som tar panorama-selfies så att hela kompisgänget får plats. Även ljudkvaliteten är godkänd, och batteriet håller i fina fem timmar i vårt Geekbench 3-stresstest (med 2043 poäng).

Som nämnts ovan är skärmen hyfsat bra – trots låg upplösning – och Galaxy A3 är en billig mellanklassmobil som skulle ha varit ännu bättre om den hade kostat en tusenlapp mindre än den gör. Vi har redan nämnt Sony Xperia E4G, som är nästan lika bra som Galaxy A3 men kostar hälften så mycket, men vi bör också nämna Honor 6, som kostar lika mycket som Galaxy A3 men som har åttakärnig processor, skärm med Full-HD-upplösning, 3 gigabyte RAM och en 13 Mp-kamera.

Samsung_galaxy_a3_cam_photo
Kameran har 8 Mp och tar fina bilder.

 

Slutsats

Samsung Galaxy A3 hamnar kort sagt mittemellan två stolar. Den är visserligen utmärkt och har en snygg, smal design med metallram, men den är inte avsevärt mycket bättre än mobiler man kan få för halva priset – och lägger man ett par hundralappar till så finns det modeller som kommer nära toppmodellerna på marknaden. Så vad ska man egentligen med Samsung Galaxy A3 till? Vi vet inte, och det syns också när vi delar ut betyg. Detta är mobilen som ingen behöver.

Home tycker

Snygg, smal och robust design med metallram. 5 Mp selfie-kamera som kan ta ”panorama-selfies”. Och ljudet är inte illa heller. För låg skärmupplösning och för låga prestanda för pengarna. Genomgående för dyr. Man kan få mycket bättre mobiler för samma pengar. Eller lika bra för hälften så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen