TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Nokia Lumia 900

Ingen räddningsplanka

Lumia 900 med Windows Phone är den finska mobiltillverkarens nya mobilflaggskepp på den europeiska marknaden. Det är vi lite ledsna för å Nokias vägnar.

forfatter
Publicerad 2012-09-13 - 00:00
Ljud & Bild tycker
Bra skärm HSPA+ Dual Carrier Nokia Kör
Tung och tjock Dålig batteritid Medioker kamera Barnsjukdomar Litet minne
Specifikationer
  • Windows Phone 7.5 Mango
  • Mått: 128 x 69 x 12 mm
  • Vikt: 160 gram
  • 7 timmars taltid, 300 timmars standby
  • 1,4 GHz Qualcomm-processor, 16 GB minne
  • 4,3-tums ClearBlack AMOLED-skärm, 800 x 480 pixlar, Gorilla-glas
  • 8 Mp-kamera med autofokus och dual LED-blixt, 720p-video, 1 Mp-frontkamera
  • 3G (WCDMA/HSPA+), A-GPS, FM-radio, Bluetooth 2.1 +EDR, Wi-Fi, 3D-accelerometer, gyroskop

Lumia 900 är Nokias största och dyraste Windows Phone-baserade smartmobil, vilket innebär att den konkurrerar med andra toppmodeller som iPhone 4S, Samsung Galaxy S III och HTC One X. Redan från början har kraven på Lumia 900 varit tämligen uppenbara: vinn eller försvinn. Våra förväntningar var med andra ord stora när vi packade upp Nokia-telefonen ur dess blå kartong, och så mycket större var också vår besvikelse när vi nu kan konstatera att Lumia 900 helt enkelt inte har de kvaliteter som krävs för att bli en succé hos användarna.

Behöver bantningskur
Vi är faktiskt riktigt förtjusta i Windows Phone-operativsystemet – i synnerhet den senaste Mango-versonen – men det är många tillverkare som bygger Windows Phone-telefoner, så i detta test nöjer vi oss därför med att titta närmare på de saker som är specifika för just den här telefonen. Och då är det så att vi dessvärre måste konstatera att antalet negativa observationer vida överstiger antalet positiva!

Även om vi gillar den rundade och högglansiga designen går det inte att bortse från att Nokia Lumia 900 känns tung och fyrkantig jämfört med konkurrenterna. Den väger 20 gram mer än iPhone 4S och hela 27 gram mer än Samsung Galaxy III, och är dessutom tjockare. 20 gram låter inte som så mycket, men Lumia 900 känns mer som en tegelsten i fickan än en strömlinjeformad High End-pryl.

Vi är inte heller överförtjusta över att Nokia-telefonen bara finns i en version med 16 GB minne. Man kan nämligen inte bygga ut minnet med microSD-kort, och 16 GB fyller man upp snabbt.

Små och stora irritationsmoment
Nokias sista Symbian-baserade smartmobil, Nokia N8, utmärkte sig på ett område. Den hade en fantastisk kamera som utklassade allt konkurrenterna ställde upp med. Varför har inte Nokia upprepat den succén med Lumia 900? Vi begriper det inte, men måste konstatera att den nya telefonen har en halvdålig kamera som tar oskarpa bilder. Autofokusen fungerar dåligt och man kan inte, som på många andra smartmobiler, fokusera manuellt med fingret på skärmen. Kamera-appen förtjänar däremot beröm för att den startar snabbt när man trycker på den särskilda kameraknappen.

Ett fel som verkligen, verkligen har irriterat oss är att man måste knappa in sin PIN-kod varenda gång Lumia 900 har tappat kontakten med mobilnätet. Så är det inte med någon annan telefon. Det händer ju av och till att man tappar kontakten med nätverket utan att veta om det. Om man till exempel åker hiss eller går ner i en källare eller något liknande. Alla andra telefoner återupprättar automatiskt kontakten med nätverket så fort det går. Men Lumia 900 frågar efter PIN-koden, och om man inte ser det så riskerar man att gå omkring i timmar utan att vara tillgänglig. Det är helt enkelt korkat, Nokia!

Telefonens största problem är dock batteriet. Vid det här laget har vi provat många smartmobiler och även om de slukar en hel del ström allihop så är det bara med Lumia 900 vi tycker att batteriet tar slut efter mindre än en dags vanlig dos telefonsamtal, surfning, e-post, och så vidare.

Bra som bil-GPS
Det dåliga batteriet ger en besk bismak när vi ska njuta av ett av glädjeämnena och ett av de områden Nokia verkligen visar konkurrenterna var skåpet ska stå. Nokia Kör är en navingerings-app, men för att använda den måste man inte vara online. Man behöver bara ladda ned önskad karta till telefonen en gång, sedan kan man i princip köra på lika bra som med en GPS från TomTom eller Garmin. Appen är något nedbantad, man har till exempel inte någon möjlighet att välja mellan olika slags rutter (snabbast, kortast, etc) men Nokia Kör är ändå den bästa navigerings-appen vi har sett på någon smartmobil. Kom bara ihåg att ta med dig en laddare till bilen. Annars får du nöja dig med en kort biltur på grund av det dåliga batteriet.

Beröm ska Nokia också ha för sin klara och ljusstarka skärm. Färgerna är så dynamiska att det nästan blir för mycket av det goda, både bilder och video ser skarpt och snyggt ut. På det stora hela kör Windows Phone blixtsnabbt på Lumia 900, och man märker aldrig någonsin att telefonens processor varken är dubbel- eller fyrkärnig.

Som iPad 3 stöder Nokia-mobilen 4G/LTE i den amerikanska versionen, och i Europa stöds HSPA+ Dual Carrier, vilket ger en teoretisk datahastighet uppemot 42 Mbit/s. Det är det få av konkurrenterna som kan hänga med på.

Slutsats
Lumia 900 är helt klart en av de bättre smartmobilerna med Windows Phone, men Nokia ska tampas med starka konkurrenter som iPhone 4S och Samsung Galaxy S III, och där räcker Lumia 900 helt enkelt inte till. De många irritationsmomenten, som den korta batteritiden och den medelmåttiga kameran, drar ner betyget, och även om skärmen är snygg och designen modig så förändrar det inte det faktum att Lumia 900 känns både tung och klumpig. Den här telefonen är inte Nokias räddningsplanka.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
iPhone 14 försenas av kinesiska covid-restriktioner Minst en iPhone 14-modell blir tre veckor försenad av den kinesiska covid-19-nedstängningen.
Nytt och smart från Huawei Innovativa produkter för hälsosam livsstil
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Bäst iPad Air hittills Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden. Tyvärr bygger skärmen fortfarande på gammal teknik.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Sony lanserar ny toppmobil för entusiaster Den nya Android-mobilen satsar extra mycket på video och foto.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend