Nokia Lumia 720

Välbyggd och fulladdad

Mellanmodellen har sina poänger men andra modeller är mer attraktiva.
Ljud & Bild tycker
Ljusstark kamera Välbyggd Bra batteritid
Lågupplöst skärm Lite minne
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows Phone 8
 • Skärm: 4,3 tum 800x480 IPS (217 ppi)
 • Processor: 1,0 GHz Snapdragon S4
 • Minne: 512 MB / 8 GB + micro SD
 • Kameror: 6,7 Mp F1,9 + 1,3 Mp
 • Trådlöst: 802.11b/g/n, BT 3.0, NFC
 • Storlek: 127,9 x 67,5 x 9 mm
 • Vikt: 128 gram
 • Batteri: 2000 mAh
 • Samtalstid: 13,4 h
 • Passningstid: 520 h
forfatter

Med introduktionen av Lumia 520 och 720 har Nokia så att säga fyllt i luckorna i sortimentet. Nu finns allt från riktigt billiga Windows Phone 8 modeller till väldigt kraftfulla premiummodeller. Så var passar 720 in mellan de övriga? Den har större skärm och högre upplösning på kameran än 620. Den är lättare än 820 men har lägre upplöst kamera och mindre minne. Där den sticker ut och faktiskt är bäst är när det gäller batteritid, samt att den faktiskt är tunnast av de tre.

Utseende och konstruktion
Till det yttre liknar den de mer påkostade modellerna med sin kantiga form och polykarbonat-skal. Och självklart finns den i roliga färger för dem som vill sticka ut. Den känns verkligen inte som en billig mobil. Unibody-skalet gör att den känns solid och vridstark. Trots detta är den tunn och lätt till skillnad från flaggskeppsmodellen som vi tyckte kändes lite klumpig i jämförelse med konkurrenterna. Vill man ha trådlös laddning kan man sätta på ett speciellt skal men då blir den ju inte lika tunn längre.

nokia-lumia-720-color-range (1)

Nackdelen med Unibody är att man inte kommer åt batteriet. Däremot finns faktiskt en lucka för microSD-minneskort vilket inte alltid är fallet. Laddningskontakten sitter bra placerad i botten och på höger sida finns av/på-knappen och volymkontrollen samt för en gångs skull en dedikerad avtryckare för kameran.

Skärm
Skärmstorleken 4,3 tum är praktisk för dem som inte har så stora händer eftersom man lättare kommer åt hela skärmen med tummen. Däremot är det en besvikelse att den är så pass lågupplöst. Till vardags när man navigerar i gränssnittet så är det inte uppenbart men startar man webbläsaren, försöker läsa långa texter eller fingranskar bilder så är det uppenbart att det mesta ser kantigt och kornigt ut.

nokia-lumia-720-red-front (1)

 

Kvaliteten på skärmen är annars ett steg upp från de billiga modellerna även om den inte riktigt är i klass med toppmodellernas. Nokia ska även ha plus i kanten för att man kan använda skärmen med handskar eller naglarna.

Kamera
Att kamerans upplösning bara är på 6,7 megapixel låter inte så mycket i dag när det finns mobilkameror med det dubbla. Men faktum är att det räcker väldigt långt om man inte ska skriva ut bilderna i jätteformat eller beskära dem väldigt mycket. I bra belysning presterar 720 ungefär som man kan vänta sig av en mellanmodell med relativt korrekta färger även om de ibland tenderade att bli lite bleka. Man får även se upp med fokuseringen för det hände att vi fick oväntat oskarpa bilder

.nokia-lumia-720-red-back (1)

Tack vare en bländare på imponerande F1,9 så är Lumia 720 bättre än många andra på att lyckas ta bilder i dålig belysning. Man kan ofta skippa blixten och ändå få en relativt ljus bild där man kan urskilja fler detaljer. Dock måste det sägas att bilderna får ganska mycket brus och färgåtergivningen är inte riktigt som den ska. Förhoppningsvis kan Nokia fixa detta med en uppgradering av mjukvaran framöver.

Ljud
Den inbyggda högtalaren är varken speciellt stor eller kraftfull. Att lyssna på meddelanden genom den går så klart bra men vi skulle inte rekommendera att man försöker spela musik någon längre stund. Med hörlurar blir det en betydligt trevligare upplevelse vilket delvis beror på att Lumia 720 har stöd för Dolby Headphones. Med det påslaget så får man ett öppnare ljud som upplevs som klarare.

När vi ändå är inne på ljudet så bör nämnas att man får Nokia Music på köpet där man gratis kan strömma musik i olika genrer och få rekommendationer baserade på vad man lyssnat på tidigare. De kan till och med spelas utan uppkoppling. Man har även en butik där man kan köpa låtar och album.

Användning
Det måste sägas att Nokia bjuder på riktigt bra extra innehåll i sina mobiler förutom de appar som följer med som standard i Windows Phone 8. Kartorna är utmärkta och man kan ladda ner dem så att de även kan användas utomlands. Man får till och med en riktigt användbar navigering som är guld värd när man inte hittar vägen. Planeringsverktyget för att åka med kollektivtrafik är däremot inte det bästa så där är det fortfarande bättre att ladda ner en lokal app för ändamålet.

Prestanda
I dagligt bruk känns det snabbt och smidigt att navigera i gränssnittet och utföra vanliga funktioner. Men man måste inte leta länge innan man stöter på situationer där den hackar och känns seg. Det räcker med att ladda en komplicerad webbsida, vilket bekräftades av vår mätning. En Browsermark på bara 1081 var det länge sedan vi sett. Och då ska vi inte tala om när man kör igång mer avancerade spel. Den dubbelkärniga processorn har lite för låg klockfrekvens för sådant, men framför allt är det för snålt med internminne för krävande appar.

Slutsats
Sett för sig själv är Lumia 720 en bra smartmobil till ett tilltalande pris. Den är lätt och tunn och känns lyxigare än priset antyder. Man får en ljusstark kamera, bra ljud i hörlurarna och många användbara appar på köpet. Men dess värsta konkurrenter är de andra modellerna i sortimentet. 620 är ännu mer prisvärd och 820 är mer kraftfull för samma pengar. Så om 720 är rätt modell för dig beror på vad du ska använda den till och vad du tycker är viktigt.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.