Nokia 808 Pureview

Kamerakungen

Nokia visar att massor av megapixlar inte automatiskt betyder sämre bilder.

På Mobile World Congress i våras lyckades Nokia stjäla showen med en mobiltelefon som hade häpnadsväckande 41 megapixlar. Vi var många som trodde att det bara var ett sätt att få rubriker. Det var också en hel del förvirring om hur det egentligen fungerade i verkligheten. Nu har vi haft den i vår hand ett tag och slutsatsen är en annan än vi hade trott.

Det första intrycket av Pureview är att den är en ganska klumpig apparat jämfört med moderna smartmobiler. Större delen av den är över en centimeter tjock och runt optiken nästan en och en halv. Exempelvis är Motorola Razr hälften så tjock. Den är dessutom tung. Vi får gå upp till bamsemobiler som Samsung Galaxy Note för att hitta något i samma viktklass. På sidan finns låsknapp, volymkontroller och avtryckare för kameran. Ovansidan har kontakter för USB-laddning, headset och trevligt nog HDMI för att ansluta till TV:n.

Den andra besvikelsen med mobilen är skärmen. Det är visserligen en relativt stor 4-tumsskärm och tack vare AMOLED-tekniken har den bra färgåtergivning. Men upplösningen är på ynkliga 360×480 vilket är patetiskt när konkurrenterna har 720×1280 eller åtminstone 480×800. Det känns märkligt att man måste förhandsgranska sina extremt högupplösta foton på en så extremt lågupplöst skärm.

På insidan sitter en föga imponerande processor vilket gör att mobilen känns lite långsam i svängarna ibland. Kanske tack vare detta så är batteritiden dock riktigt bra, speciellt passningstiden. Vi hade inte några nämnvärda problem med mottagningen och talkvaliteten är över medel.

Döende mjukvara
När man slår på mobilen möts man förvånande nog inte av en Windows Phone-logotyp, vilket ju annars har blivit Nokias specialitet med de läckra Lumia-modellerna. Istället kör den märkligt nog Symbian. Ett mobiloperativ som ju till och med Nokia själva har gett upp.

Om man levt i en grotta senaste åren och aldrig sett Apples iOS eller Googles Android så kan man tycka att senaste versionen av Symbian är ganska så bra. Jämfört med äldre versioner vill säga. Man kan mejla och surfa, det finns musikspelare och officeverktyg, spel och sociala medier. Men man stöter ganska snart på begränsningar och jämfört med de förstnämnda känns det helt enkelt omodernt.

Utbudet av appar är ytterst begränsat. Man kan hitta många av de allra mest kända apparna, men till och med bland dem saknas det förvånande många. Ett stort plus bland apparna är dock Nokia Maps med GPS-navigatorn Nokia Drive. Den är tillräckligt bra för att man ska slippa köpa till en dyr programvara för att hitta vägen.

Enastående kamera
Till och med Nokia själva säger att det inte är den extrema upplösningen i sig som är poängen med kameran. Det är istället den ovanligt stora sensorn som gör att man kan använda alla dessa pixlar på ovanliga sätt. Mobilkameror har normalt en sensorstorlek på 1/3,2 tum (eller 15,5 mm²) medan Pureview har en sensor på 1/1,2 tum (eller 85,3 mm²). Det är fullt i klass med en kompaktkamera, vilket gör att man kan fånga mer ljus och få betydligt mindre brus.

Sätter man kameran i full upplösning så tar man faktiskt bilder med häpnadsväckande 7728×4354 bildpunkter. Det är i sig inte speciellt användbart. Men det innebär att man får en digital zoom som för en gångs skull inte manipulerar bilden. Man använder helt enkelt bara en mindre del av den infångade bilden och får fortfarande en fullt användbar upplösning. Detta är än mer användbart när man filmar och gör faktiskt Pureview till en av de mest praktiska mobilerna för att filma på avstånd.

Ställer man i stället kameran i Pureview-läge så skjuter man foton i 2, 5 eller 8 megapixlar. Kameran samlar då in data från flera bildpunkter på sensorn och väger ihop dem till en enda. Detta ger en mycket bra bildkvalitet med fina detaljer. Vi blev speciellt imponerade i dålig belysning där mobilkameror normalt sett är snudd på oanvändbara. Pureview lyckades prestera väl så bra som en bättre kompaktkamera med fullt acceptabla brusnivåer.

Förutom ett bra fungerande autoläge finns det ett flertal scenlägen som hjälper till med inställningarna i vanliga situationer. Men det finns trevligt nog även ett kreativt läge där mer vana fotografer själva kan justera vitbalans, exponeringskompensation och ISO eller justera mättnad och skärpa. Kameran startar snabbt med ett tryck på avtryckaren och väntetiden till nästa bild är fullt acceptabel. Vi saknade dock möjligheten till snabba bildserier.

Slutsats
Ser man Pureview som en smartmobil är den inget vidare med långsam processor, lågupplöst skärm, klumpigt format och högt pris. Som en kamera man kan ringa med så är den dock inget dåligt köp. Man får bra bildkvalitet och en massa smartmobil-funktioner på köpet. Men vad man nog ska invänta är en framtida modell där Nokia tar denna fantastiska kamerateknik och stoppar in den i en modern smartmobil med Windows Phone.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.