Motorola Edge 60 Pro

Motorola Edge 60 Pro har fått en rejäl makeover

Till skillnad från förra årets modell är Edge 60 Pro en riktigt bra mellanklassmobil.

edge 60 top web

Foto: Jonas Ekelund

För bara två år sedan var Motorola Edge 40 Pro en riktig toppmodell som slogs med flaggskeppsmodellerna från de stora konkurrenterna. Men förra året hände något med Motorola Edge 50 Pro. Priset hade gått ner, och det samma gällde specifikationer och prestanda. Det var plötsligt en mellanklassmobil och inte ens en speciellt bra sådan. Men Motorola verkar ha tagit åt sig av kritiken och årets modell Edge 60 Pro är förändrad på många fronter och har förbättrats betydligt. Kan det nu vara en köpvärd mellanklassmobil?

edge 60 colors web
Foto: Motorola

Utseende och konstruktion

Förra årets modell hade en lite lekfull ljusblå baksida i gummiliknande material medan årets har en mer mogen mörkblå färg och en tygliknande känsla. Den kan även fås i grått eller lila, båda med annorlunda textur. Det medföljer ett skal i billig hårdplast som inte känns som att det passar mobilen. Det är inte alls färgmatchat med mobilen, vilket känns märkligt då Motorola pratar väldigt mycket om sitt samarbete med färgmästarna Pantone.

edge 60 cover web
Det vore synd att säga att mobilen och skalet matchar. (Foto: Jonas Ekelund)

Däremot kan man inte klaga på tåligheten. Den är IP68 och IP69-certifierad vilket, förutom att den är dammtät, innebär att den både kan nedsänkas i vatten och spolas med högt tryck. Den är dessutom certifierad för att stå emot höga temperaturer, 95 % luftfuktighet, användning på hög höjd och fall på 1,5 meter. Naturligtvis har den tåligt glas, men tyvärr bara Gorilla Glass 7i som inte kan mäta sig med Victus som sitter på toppmodellerna.

En coolare baksida och bättre kameror än förr. (Foto: Jonas Ekelund)

Skärm

Den 6,7 tum stora skärmen har en P-OLED panel, vilket innebär att den steglöst kan ändra uppdateringshastigheten. Med andra ord kan den gå upp i prestandaläge när du spelar spel men gå ner i strömsnålt läge när den visar statisk information. Märkligt nog har uppdateringshastigheten gått ner för varje år, från att ha varit marknadsledande till att nu vara på genomsnittliga 120 Hz. Däremot har ljusstyrkan ökat betydligt och toppar nu på 4500 nit. En siffra man dock får ta med en nypa salt då det krävs extrema situationer att nå dit.

Många praktiska funktioner för att få bättre bilder. (Skärmbild: L&B Home)

Kamera

Kamerauppsättningen hos Edge har varierat senaste åren. Edge 60 Pro har samma 50-megapixels Sony Lytia 700C-sensor som förra året, vilket inte är dumt då vi var nöjda med bildkvaliteten. Dock har ljusstyrkan, som vi berömde förra året, tråkigt nog gått ner igen. Det märks tydligt i vårt mörkertest där vi inte är lika imponerade som förra året. Vi hade hoppats på en bättre telekamera men mobilen behåller tråkigt nog samma 10-megapixels från förra modellen. Den är okej men upplösningen börjar kännas lite 2021. Och varför i hela friden har inte selfiekameran autofokus?

Däremot har vi glädjande besked vad gäller ultravidvinkeln. Förra årets ganska medelmåttiga lågupplösta sensor har ersatts av en 50-megapixels som är i klass med förrförra årets modell. Och det var ju en betydligt dyrare mobil. Vi ser inte alls samma artificiella skärpa utan det finns faktiskt riktiga detaljer där från fototillfället. Som vanligt tar en bildprocessor över efter att bilden är knäppt vilket i de flesta fall innebär att man får en verklighetstrogen bild. Vi är däremot lite tveksamma till den så kallade ”Pantone validated color” då vi i vårt färgäkthetstest noterade att färgerna kändes blekare än i verkligheten.

Användning

En av de saker vi gillar med Motorolas gränssnitt är alla smarta genvägar i Moto-funktionerna. Naturligtvis ska mobilen gå över i tyst läge om man lägger den med skärmen nedåt på bordet! De skickar även med ett par smarta appar för att öka mobilens säkerhet, sätta föräldrakontroller på barnens mobilanvändande, sätta mobilen i ”digital detox”-läge samt att koppla ihop den med datorn och andra mobila enheter. Tyvärr skickar Motorola även med några skräp-appar som vi gärna hade sluppit.

Vi gillar Moto-utökningarna som faktiskt tillför praktiska funktioner. (Skärmbild: L&B Home)

Liksom Razr 60 Ultra har Edge 60 Pro fått en egen AI-knapp på vänstersidan. Med den kan man komma direkt till AI-assistenten, eller starta någon av AI-funktionerna. Som Catch me Up som sammanfattar notiser och meddelanden man har missat, Remember This som arkiverar det man har på skärmen för senare frågor, samt Pay Attention som spelar in och transkriberar det som sägs. Man kan även starta andra AI-assistenter med rösten, som Microsoft Copilot eller Perplexity. Frågan är om det ger mer valmöjligheter eller bara ger beslutsångest.

En del smarta AI-funktioner, men vi önskar de var mer integrerade. (Skärmbild: L&B Home)

Prestanda

Kamerauppsättningens variation mellan åren är ingenting mot systemkretsarna. Förrförra modellen hade den snabbaste Snapdragon som fanns, medan förra årets hade en gammal mellanklass-Snapdragon. I år har Motorola övergett Qualcomm helt och kör ett Mediatek Dimensity-chip. Vi har tidigare varit kritiska mot prestanda hos firmans chip men denna är faktiskt riktigt snabb.

 

I ren råprestanda kanske den inte rår på tidigare nämnda Edge 40 Pro, men den slår faktiskt Pixel 9a som är i samma prisklass. Samma gäller övergripande prestanda enligt Antutus benchmarktest. Vad gäller spelgrafik spöar den överraskande Edge 40 Pro, så mobilen är faktiskt bra för gaming. Och i en tid när AI är så viktigt så är det glädjande att den kör cirklar runt våra referensmodeller i samma prisklass. Det är dock i ärlighetens namn inte så mycket att skryta med då de är riktigt långsamma på AI. Vi ställer oss lite undrande till varför batteritiden inte har ökat speciellt mycket trots ett betydligt större batteri. Vi hade väntat oss mer.

Läs också Grupptest: 5 mobiler i mellanklassen (2025) Årets mellanklassmobiler är så pass bra att man undrar varför man ska betala för ett flaggskepp.
Läs vidare
Exit mobile version