Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Motorola Edge 20 Pro

Nästan en fullträff

På de viktigaste områdena är Motorola Edge 20 Pro är betydligt bättre än sin föregångare. Och så kostar den betydligt mindre.

Av / 2021-09-17 - 08:46
Motorola Edge 20 Pro
Peter Gotschalk

Vi har upprepade gånger kallat Motorola för Kungen av mellanklassen, de har gett oss åtskilliga utmärkta mobiler i det rimliga prissegmentet – till exempel budgetmodellen Moto G30, premiummobilen Moto G100 och den superbilliga 5G-mobilen Moto G 5G Plus.

Men hittills har Motorola haft större svårigheter att få fotfäste på marknaden för mobiler i den absoluta highend-klassen. Den svindyra Razr 5G var en hemsk besvikelse och Motorolas första försök med en tvättäkta toppmobil, Edge+, var en ljummen och inte minst ofärdig historia.

Bland annat märkte vi av rena fel i kameraprogramvaran när vi testade Edge+, plus att 5G inte var aktiverat i den ganska så dyra telefonen när den släpptes på marknaden. Och den våldsamt krökta skärmen var rentav användarovänlig

Motorola Edge 20 Pro
Edge 20 Pro har en ganska så stor kameramodul som sitter längst till vänster på baksidan, vilket tyvärr betyder att telefonen har en tendens att vicka när den ligger på ett bord. (Foto: Motorola)

Motorola har dock inte gett upp Edge-serien bara därför, utan har uppenbarligen tagit sig en stor funderare innan den direkta efterträdaren till Edge+, Motorola Edge 20 Pro, lanserades.

Massor av irriterande fel har rättats till, plus att priset nästan har sänkts till hälften! Edge+ kostade 12 000 kronor när den dök upp i butikerna förra sommaren, men man behöver bara ge 7 000 kronor för efterträdaren, och det är en skillnad som verkligen märks.

Utseende och konstruktion

Edge+ var både smal och knubbig medan Edge 20 Pro mer ut som en helt vanlig mobil. Den är dessutom bara 7,99 mm tjock, till skillnad från föregångaren som hade midjemåttet 9,6 mm, vilket gör stor skillnad i praktiken.

Till skillnad från Edge+ har Edge 20 Pro inget uttag för hörlurar, och på vänster sida hittar man bara en liten knapp som aktiverar Google Assistant. Man både sätter på och stänger av mobilen och ändrar volym med de två större knapparna på höger sida. Fingeravtrycksläsaren sitter inbyggd i av/på-knappen och inte i skärmen, vilket fungerade fint för oss när vi testade.

Motorola Edge 20 Pro
Både fram- och baksidan på Motorola Edge 20 Pro är gjord av Gorilla Glass 5. Trots den släta baksidan är telefonen inte så hemsk på att samla på sig fingeravtryck från flottiga fingrar. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 20 Pro har en ganska så stor kameramodul som sitter längst till vänster på baksidan, vilket tyvärr innebär att telefonen har en tendens att luta när den ligger på ett bord. Och så är den ganska så hal, eftersom både baksidan och framsidan är gjord av Gorilla Glass 5, så vi tycker inte att man alltid har det bästa greppet om telefonen. Det är lite irriterande – speciellt som telefonen i övrigt känns både välbyggd och robust, och trots den släta baksidan suger den inte åt sig fingeravtryck från kladdiga fingrar.

En betydande förbättring jämfört med föregångaren är också att Edge 20 Pro har blivit IP-klassad, vilket Edge+ inte var. Det handlar dock bara om en IP52-certifiering, vilket kan översättas med att Edge 20 Pro är skyddad mot damm (och alltså inte är helt dammtät) och är droppsäker. Den tål alltså inte att bli tappad i toaletten, men går inte sönder bara för att det regnar lite. Inte helt oväsentligt med tanke på vädret på våra breddgrader.

Skärm och ljud

OLED-skärmen har samma storlek som på Edge+, alltså 6,7 tum, och FHD+-upplösningen har de två mobilerna också gemensamt. Men sedan upphör likheterna.

Nya Edge 20 Pro har nämligen en skärmuppdateringshastighet på upp till imponerande 144 Hz, vilket gör att all navigering och användning känns blixtsnabb. Dessutom har Motorola hoppat över föregångarens extremt böjda skärmkanter, vilket helt klart är en förbättring. Inte minst när det gäller användarvänligheten.

Uppdateringsfrekvensen kan ställas in manuellt och man kan välja mellan 60 Hz, 120 Hz och maximala 144 Hz. Det är dock ingen markant skillnad på de två senare alternativen, och eftersom Edge 20 Pro har ett mindre batteri än föregångaren – men en skärm som drar mer ström på grund av den högre uppdateringsfrekvensen – kan det rekommenderas att man väljer 120 Hz som en kompromiss om mobilen ska kunna ha ström som räcker hela dagen.

När det gäller ljud representerar Edge 20 Pro hela två steg tillbaka jämfört med föregångaren. Som nämnts har den inget hörlursuttag och dessutom saknar den stereohögtalare, vilket är ett stort irritationsmoment om man spelar spel eller tittar på video. Det är synd, för just ljudet var en av föregångares stora fördelar.

Motorola Edge 20 Pro lenses
Mobilen har tre objektiv med sensorer på 108, 16 (ultravidvinkel) respektive 8 (tele med 5x optisk zoom) megapixlar. Foto: Motorola)

Kamera

Precis som sin föregångare har Edge 20 Pro en stor vidvinkelsensor med 108 megapixlar. Dessutom finns en ultravidvinkel med 16 megapixlar och en telelins med 8 megapixlar.

Föregångaren drogs med ett fel som gjorde att den optiska zoomen inte fungerade som den skulle. Men det problemet är löst nu, plus att huvudkameran har 9x pixel binning (nio pixlar på sensorn kombineras till en enda pixel varje gång en bild tas) för att ge knivskarpa och bättre upplysta bilder.

Så här ser Köpenhamns rådhus ut, fotograferat med alla 108 megapixlar. Bilden här är dock nedskalad efteråt, eftersom originalet tar upp 30 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Telelinsen är också Motorolas första i periskopstil, som böjer ljuset 90 grader vilket har möjliggjort 5x optisk zoom i Motorola Edge Pro 20. Och en sak är säker: zoomfunktionen gör att användaren kan komma riktigt nära motivet, utan att kompromissa med bildens skärpa och dynamik.

Kameran kan också spela in video i 8K-upplösning och filma slow motion-videor med upp till 960 bilder/s (se exempel nedan). Även här får man med alla detaljer. Sammantaget måste vi konstatera att Motorola verkligen har lyckats skapa en effektiv och extremt användbar kamera i Edge 20 Pro.

Men träden växer inte hela vägen in i himlen, eftersom vi fortfarande kämpade med lite programvaruproblem med zoomfunktionen. Men det handlade mest om att det tar lite för lång tid, åtminstone över en sekund, att växla mellan de andra objektiven och teleobjektivet med 5x optisk zoom. Men man kan alltid hoppas att Motorola kan lösa det problemet med en programuppdatering vid ett senare tillfälle.

Den nya periskoptelelinsen med 5x optisk zoom låter användaren komma riktigt nära motivet utan att kompromissa med skärpan och dynamiken i bilderna. (Foto: Peter Gotschalk)

Prestanda och funktioner

Motorola Edge+ var den snabbaste mobiltelefonen vi hade testat hittills när vi hade den på testbänken förra sommaren. Med sin Snapdragon 870-processor och 12 gigabyte RAM-minne är Edge 20 Pro lika snabb som sin föregångare, men har blivit omkörd av mobiler från andra tillverkare. Med andra ord är den nya modellen verkligen blixtsnabb, vilket våra benchmark-tester också visar. Den är bara inte marknadens absolut snabbaste mobil hösten 2021 – men funkar ändå.

I daglig användning upplevs mobilen som en absolut toppmodell. Även stora appar startar på ett ögonblick och Edge 20 Pro blir inte varm ens om man kör ett stort spel som Asphalt 9 på den.

Å andra sidan innebär den snabba skärmuppdateringen i kombination med ett mindre batteri, som nämnts ovan, att Edge 20 Pro långt ifrån håller strömmen lika länge som sin föregångare. Bara drygt sex timmar orkade den i vårt stresstest, där Edge+ faktiskt höll igång i nästan nio och en halv timme. Den stödde också trådlös laddning, vilket Edge 20 Pro inte gör. Men Motorola räddar sig genom att sälja telefonen tillsammans med en 30 W-laddare som kan ladda telefonen från 0 till 60 % på bara 30 minuter, så då går det att leva med att den får klara sig utan trådlös laddning.

Med ultravidvinkelobjektivet tar Motorola Edge 20 Pro fina makrobilder på några centimeters avstånd. (Foto: Peter Gotschalk)

Föregångaren fick svidande kritik eftersom Motorola släppte den på marknaden utan att 5G var helt godkänt och därmed aktiverat i de stora operatörernas nätverk, men Edge 20 Pro har inte det problemet. Vi har testat mobilen i 5G-nätet (Telias nätverk i Danmark) och den beter sig precis som den ska. I vårt benchmark-test når den en nedladdningshastighet på 756 Mbit/s, vilket inte är det bästa vi har sett, men absolut godkänt.

Sist men inte minst måste det nämnas att Edge 20 Pro har Motorolas Ready for-plattform, som gör att användaren kan ansluta sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller laptopen – en teknik som i princip påminner en del om Samsung DeX.

Vi testade Ready for i samband med vår recension av Moto G100, men tekniken erbjuder nu också trådlös anslutning och PC-kompatibilitet. Man kan alltså bland annat få åtkomst till mobil-appar och PC-filer från samma skärm genom att ansluta trådlöst och öppna Ready for. Man kan också arbeta med två filer samtidigt eller flytta filer fram och tillbaka mellan enheterna.

Slutsats: Motorola Edge 20 Pro

Motorola har gjort ett litet genidrag genom att banta ner enskilda specifikationer i Edge 20 Pro jämfört med föregångaren. Det har fått ner priset så lågt att det är svårt att komma på någon annan mobil i prisklassen där man får lika mycket för pengarna.

Visst, telefonen har inte den mest eleganta designen, skärmupplösningen hade kunnat vara högre och det är särskilt irriterande att den saknar inbyggda stereohögtalare. Men prestanda är i topp och kameran fungerar utmärkt, och så är Motorola Edge 20 Pro den första mobilen vi har testat i prisklassen som har 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Och Ready for-funktionen är pricken över i som gör totalpaketet ännu läckrare.

Vi tar av oss hatten för Motorola, som har vänt något som liknade en fadäs till snudd på en fullträff.

Karakter
Motorola Edge 20 Pro
Premium

Home tycker

Knivskarpt pris kombinerat med höga prestanda, skarp skärm med hög uppdateringshastighet, absolut duglig kamera med 108 Mp vidvinkel och teleobjektiv med 5x optisk zoom. Sedan tillkommer extrafunktioner som Ready for. Saknar stereoljud och trådlös laddning. Den strålande skärmen förtjänar mer än FHD+-upplösning. Kameramodulen sticker ut så mycket att mobiltelefonen lutar på bordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen