Microsoft Surface

Surfplatta med mera

Microsoft omdefinierar vad en surfplatta egentligen är och vad man kan göra med den. På vissa områden är Surface med Windows RT många klasser bättre än iPad och Android, på andra områden är den inte bra alls.
Ljud & Bild tycker
Snygg design Byggkvalitet av toppklass Användarvänlig
Finns inte att köpa i Sverige Windows RT inte på svenska Windows RT har småfel Ont om appar i Windows-butiken
Specifikationer

Operativsystem: Windows RT
Skärm: 10,6 tum, 1366x768 ClearType HD
Processor: 1,3 GHz Quad Nvidia Tegra 3
Minne: 2 GB/32-64 GB + MicroSD-kort
Kamera: 720p-kamera fram och bak
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Anslutningar: USB 2.0, HD video
Mått: 275 x 172 x 9,4 mm
Vikt: 680 gram
Batteri: Upp till 8 timmar
Pris: 500 dollar

forfatter

Text: Jeppe Christensen

Microsoft Surface är onekligen en intressant pryl. Det är den första datorn som helt och hållet är utformad och konstruerad av Microsoft, och den har som mål att ger en helt ny och fräsch användarupplevelse.

Surface är främst en surfplatta, men till skillnad från Apples iPad och alla Android-alternativ som finns i butikerna så har Microsoft tänkt att du ska kunna vara produktiv – att du ska kunna uträtta saker och ting med din surfplatta.

Det betonas av det faktum att Surface redan från början har Microsofts Office 2013-paket installerat, och även om det går bra att använda den utan tangentbord så rekommenderar Microsoft att man köper tillbehöret Touch Cover, som både skyddar skärmen och fungerar som ett 3 millimeter tjockt tangentbord (utan ÅÄÖ) med inbyggd pekplatta.

Riktigt välbyggd
På baksidan av den robusta och bara 9,4 millimeter tjocka datorn finns ett stöd så att skärmen kan stå lutande i en behaglig vinkel. När tangentbordet är inkopplat fungerar Surface alltså som en riktig laptop. Det går att koppla in en printer eller importera bilder via USB-porten och allt fungerar efter bara ett par sekunder. Försök göra det med en iPad om du kan!

Man skulle kunna tro att Surface kör nya Windows 8, inte minst eftersom man har tillgång till den klassiska Windows-känslan med Skrivbordet, där Office-programmen Word, Excel, PowerPoint och OneNote körs. Men operativsystemet är faktiskt inte Windows 8 utan dess lillebror Windows RT, som har en rad begränsningar. Det innebär bland annat att Surface inte kan köra alla gamla (x86-baserade) Windows-program.

Begränsningarna får åtminstone oss att fundera över varför Microsoft tagit med det klassiska Windows-skrivbordet över huvud taget, men där ligger det alltså – med tillgång till Utforskaren, Kontrollpanelen och annat vi känner igen från Windows.

Den gamla Windows-känslan är dock optimerad genom att man kan trycka på den 10,6 tum stora skärmen direkt med fingrarna.

Intuitiv och lättanvänd
Lyckligtvis befinner du dig oftast i det nya RT-gränssnittet, som delar många designelement med Windows Phone, och där är Surface ett sant nöje att använda. Det tar inte lång tid förrän du bemästrar Windows RT och susar runt i operativsystemet och de nya Windows-apparna med fingerkommandon.

I utgångspunkt är Surface snabbt och behagligt att använda och de inbyggda apparna är enastående. Även om e-post-applikationen inte kan mäta sig med fullvuxna Outlook så är den fler klasser bättre än vad som finns i iPad, och personligen älskar jag att skriva ett mail och sedan vid närmare eftertanke lägga till ett foto eller ett dokument.

Precis som i fullskaliga Windows 8 kan du söka i appar och i alla data, det är smidigt att växla mellan appar, stänga appar eller se till att de delar på skärmen. När du väl har börjat fingra på Surface är det svårt att gå tillbaka till en surfplatta som inte alls har samma möjligheter.

Dessvärre är inte Surface eller Windows RT helt felfria. Någon gång emellanåt kan maskinen bli seg … riktigt seg, och ibland kan appar som Internet Explorer 10 krascha. Det är oförlåtligt, vi har ju lärt oss att sådana här apparater bara ska ticka på och gå – och alltid fungera.

Även om det finns några riktigt bra appar i Microsofts inbyggda app-butik – vi kan såhär i förbifarten nämna Skype, Evernote och eBay – så är andra fulla av fel.

Till exempel är Kindle-appen riktigt dålig och vi köpte en klient till Google Reader som tog en evighet på sig att läsa in alla data.

Irriterande begränsningar
Därtill kommer det faktum att Microsoft håller på att bygga upp sitt nya ekosystem, och det innebär att app-urvalet leder tankarna till ett östeuropeiskt snabbköp på 80-talet. Har du ett par iPad- eller Android-appar som verkligen älskar? Då kan du räkna med att de flesta av dem inte finns i Windows-butiken.

Internet Explorer 10 i Windows RT stöder inte heller plugin-program som Java, Silverlight eller Flash, och det betyder att du bland annat inte kan använda vissa bank- eller Play-tjänster. Till saken hör också att Internet Explorer 10 har en tendens att bli långsammare om du försöker ha fler än tre eller fyra webbsidor öppna samtidigt.

Ett klart minus i kanten för Surface är att den inte går att köpa! Eller rättare sagt: inte i Skandinavien. Operativsystemet Windows RT finns inte heller på svenska, även om det kommer så småningom, och då laddas ned som en uppdatering. Men som surfplatta/laptop är Microsofts senaste lilla dator ändå högintressant, och det går naturligtvis att köpa en utomlands och ta med den hem.

Tills vidare får man alltså leva med ett app-urval som är väsentlig sämre än vad vi är vana vid på App Store och Google Play. Men när de väl kommer och Microsoft rättar till barnsjukdomarna så tvekar den här recensenten inte en sekund: Surface är framtiden!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: