Search
Generic filters

Microsoft Lumia 950 och 950 XL

 itemprop
Microsoft Lumia 950 och 950 XL

Ingen lyx från Lumia

Bra hårdvara med ett trist yttre och mjukvara som inte riktigt uppfyller löftena.

Ljud & Bild tycker

Fantastisk kamera. Bra prestanda och skärm. Unika idéer med ögonigenkänning och Continuum.
Tråkig design och plastig baksida. Priset matchar inte kvalitetskänslan. Mindre utbud av appar än konkurrenterna.
Microsoft Lumia 950

 • Operativsystem: Windows 10 Mobile
 • Skärm: 5,2 tum AMOLED 2560 x 1440 (564 ppi)
 • Processor: 1,8 GHz hexacore Snapdragon 808
 • Minne: 3 GB/32 GB + 200 GB microSD
 • Kameror: 20 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
 • Mått: 145 x 73 x 8,2 mm, 150 gram
 • Batteri: 3000 mAh, 18 h samtal, 288 h passningstid
 • Pris: 6 000 kr

Microsoft Lumia 950 XL

 • Operativsystem: Windows 10 Mobile
 • Skärm: 5,7 tum AMOLED 2560 x 1440 (518 ppi)
 • Processor: 2,0 GHz octacore Snapdragon 810
 • Minne: 3 GB/32 GB + 200 GB microSD
 • Kameror: 20 Mp + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
 • Mått: 152 x 78 x 8,1 mm, 165 gram
 • Batteri: 3340 mAh, 19 h samtal, 288 h passningstid
 • Pris: 7 000 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris kr

Ända sedan Microsoft berättade om sin vision med Windows 10, som ska fungera på alla enheter, har vi sett fram emot att testa mobilversionen. Sedan Microsoft tog över från Nokia har man bland annat släppt den lyckade budetmodellen Lumia 640, men den körde ju Windows Phone 8.1. Lanseringen skulle ske med den första premiummodellen och vi har väntat otåligt. Men nu har man äntligen släppt Lumia 950, till och med i två storlekar.

 

Utseende och konstruktion

Nokias mobiler var kända för sin spännande design och utsökta byggkvalitet, även bland lite billigare modeller. Tyvärr verkar inte Microsoft ha anställt designteamet för Lumia 950 ser närmast anonym ut. Baksidans trista plast verkar hämtad från en hälften så dyr mobil och håller man för loggan på framsidan skulle ingen kunna gissa vilket märke det är. Vi uppskattar USB-C kontakten på undersidan men knapparna på XL-modellen sitter för nära varandra.

 

Skärm

Båda modellerna har lika hög upplösning vilket medför att 950 har en större pixeltäthet, även om det är svårt att se med blotta ögat. Det är mer än nog för att göra liten text skarp och lättläst. Trevligt nog har man valt en AMOLED-skärm vilket ger bra färgåtergivning och en djup svärta. Däremot är ljusstyrkan inte den bästa, speciellt i den mindre modellen. Det kan göra den svårläst i dagsljus, speciellt med det blanka glaset som ger reflektioner.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Kamera

Lyckligtvis har man fortsatt Nokias tradition med fantastiska kameror och en dedikerad avtryckarknapp. Kamera-appen känns också betryggande bekant. De som föredrar det manuella läget kommer speciellt att uppskatta hur intuitivt det är att göra inställningar. Och att växla mellan lägena är bara en knapptryckning bort. Vill man göra något speciellt med kameran finns de så kallade linserna kvar, där man kan ladda ned exempelvis panorama-funktionen.

annons

Den höga upplösningen i huvudkameran ger skarpa bilder med många detaljer. Färgåtergivningen är naturlig och den automatiska vitbalansen gör ett bra jobb. Extra imponerande är det i svagt ljus där man får rätt vitbalans, rika färger och bara ett minimum av brus. Uppenbarligen har man jobbat hårt med efterbehandlingen av foton så att detaljer behålls. Till och med blixten är ovanligt bra. Världsklass!

annons

 

Ljud

Högtalaren sitter märkligt nog placerad bredvid kameran. Har man mobilen på bordet och vill kunna se skärmen så blir ljudet därför väldigt dämpat. Annars låter den faktiskt helt okej. Så länge man inte försöker spela dra på volymen, för då låter det snabbt ansträngt. Med hörlurar låter det naturligtvis ännu bättre. Men Microsoft har inte anstängt sig för att lyfta ljudkvaliteten till högre nivåer, som HTC och Sony har gjort i sina mer påkostade mobiler.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Har man tidigare använt Windows Phone så kommer man att känna sig hemma med gränssnittet i Windows Mobile 10. Och använder man Windows 10 på datorn så är likheterna med startskärmen och app-listan påfallande. Det är logiskt uppbyggt och med den grafiska uppfräschningen så känns det mindre barnsligt än tidigare. Men hur trevligt det än känns så kan man inte komma ifrån att konkurrenterna har långt fler appar till sina operativsystem.

annons

Istället för en fingeravtrycksläsare har Microsoft valt att satsa på ögonigenkänning, kallad Windows Hello. Man ska alltså bara behöva titta på mobilen för att den ska låsas upp. Igenkänningen fungerar visserligen bättre än förväntat, men långt ifrån perfekt. Speciellt om man som jag har glasögon. Men framför allt är det irriterande att behöva plocka upp mobilen från bordet och hålla den mot ansiktet varje gång man snabbt vill kolla något i mobilen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Prestanda

Skillnaden mellan den vanliga och XL-modellen är inte bara skärmstorleken. De har också helt olika processorer. I själva verket är prestanda den största skillnaden mellan dem, då XL-modellen presterade 44 procent bättre i Basemark OS II. Och när det gäller grafik är XL hela 68 % snabbare enligt Basemark X. Den större modellen har också större batteri men det ger bara marginellt bättre taltid. Båda räcker dock mer än en dag vid normal användning.

 

Slutsats

Windows 10 Mobile är ett lyft jämfört med gamla Windows Phone. Ögonigenkänning och möjligheten att nästan använda mobilen som en dator är lockande finesser. Hade de bara fungerat fullt ut så hade det varit en kioskvältare. Själva mobilerna har all den rätta tekniken med en skarp och färgrik skärm, bra prestanda och en fantastisk kamera. Men designen är trist och då känns priset för högt. Därför är detta ändå bara ett rekommenderat köp för Lumia-fantaster.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Display Dock

Den läckraste funktionen i Windows Mobile 10 är utan tvekan Continuum. Tanken är att man ska kunna lämna datorn på jobbet och använda mobilen som en dator hemma. Genom en Display Dock kopplar man sin Lumia till skärm, tangentbord och mus och man får därmed en riktigt datorlik upplevelse. Åtminstone så länge man klarar sig med de universella appar som finns tillgängliga, då mobilen naturligtvis inte kan köra datorns riktiga Windows-program.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Microsoft Lumia 950 och 950 XL

  (Foto: Motorola)

  Mobilen som Motorola skulle ha väntat med

  Tålamod är en dygd, vilket Motorola tyvärr inte har lärt sig. Den annars utmärkta Motorola Edge+ lider av flera onödiga fel, och den något klumpiga designen underlättar inte direkt för helhetsintrycket.

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link